Transcrierea declarațiilor liderilor PNL de la finalul BEx– 5 Martie 2018
Ionel Dancă: Bună ziua! Vă prezentăm concluziile Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, vom vorbi despre principalele puncte aflate pe ordinea de zi. Doamna Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL va vorbi despre chestiunile din educație și domnul Laurențiu Leoreanu, despre modificările propuse la Codul Administrativ .
Incompetența PSD, confirmată de decizii legislative greșite
Raluca Turcan: Bună ziua! Cuvântul de bază care caracterizează actuala guvernare este incompetența. Această incompetență este confirmată de decizii și modificări legislative pe care, cei care au generat greșelile, le adoptă în ultima perioadă.
Dovada că legea salarizării unitare, care a devenit neunitară, a fost o prostie se confirmă prin ordonanța care se dezbate zilele acestea și care modifică legea-cadru a salarizării unitare.
În acest context, foarte multe din neajunsurile generate de legea salarizării unitare pot fi corectate și Partidul Național Liberal propune soluții concrete de corectare a erorilor din sistemul de educație, generate de legea salarizării unitare.
Ceea ce se întâmplă în orele acestea, prin faptul că federațiile sindicale amenință cu boicotarea simulării de evaluare inclusiv cu boicotarea examenului de Bacalaureat, confirmă faptul că s-a umplut paharul cu problemele din educație.
Moțiunea simplă pe educație a Partidului Național Liberal întărește, ca demers politic și mesaj parlamentar, faptul că în educație erorile se adâncesc.
În acest context, pentru a răspunde aşteptărilor pe care le au cei angajaţi în sistemul de educaţie, PNL a depus amendamente la legea-cadru a salarizării din sistemul de educaţie. Prin aceste amendamente, revendicări ale sindicatelor din aceste ore şi din aceste zile sunt soluţionate, trebuie doar votul celor care au majoritatea parlamentară, şi anume: PNL propune ca majorarea salarială de la 1 martie să se aplice şi personalului auxiliar. De asemenea, PNL propune să fie crescut măcar cu un punct coeficientul de calculare a salariilor pentru profesori şi personalul auxiliar.
Cu această majorare de un punct, profesorii tot rămân categoria cea mai slab plătită însă putem, în timp, să-i aducem acolo unde merită.
De asemenea, indemnizația de doctor să se acorde tuturor deținătorilor care lucrează în învățământ. În momentul de față în învățământ, cei care au titlu primesc sporuri, alții nu primesc sporuri.
Propunere concretă a Partidului Național Liberal. Personalul auxiliar să poată realiza cumul de funcţii pentru că, în momentul de faţă, anumite poziţii de curăţenie, de îngrijitori nu se pot ocupa din cauza nivelului de salarizare şi eventual al zonelor unde există şi acestea să poată fi cumulate. Sporul de dirigenţie să se aplice la nivelul salariului de bază, chiar dacă profesorul are norma fracţionată.
Acestea sunt solicitări ale sindicatelor sunt amendamente ale PNL, trebuie doar să primească vot concret în Comisiile de Muncă si ulterior în Plen.
Codul administrativ politizează și mai mult administrația
Laurențiu Leoreanu: Cu privire la Codul administrativ, dezbaterile deja au început în Partidul Național Liberal.
Suntem împotrivă cu privire la devenirea prefectului ca şi funcţie publică şi a politizării funcţionarilor publici prin aceea că şefii de deconcentrate vor fi numiţi politic.
Ar fi o întoarcere la perioada Cozmâncă, la perioada de preaderare la UE şi cred că toată această construcţie, toate aceste eforturi pe care le-am făcut în aceşti ani s-ar duce pe apa sâmbetei, tot ce s-a câştigat s-ar pierde şi democraţia ar avea de suferit.
De asemenea, suntem împotriva schimbării preşedinţilor consiliilor judeţene, a vicepreşedinţilor sau a viceprimarilor cu jumătate plus unu din membrii consiliului judeţean sau local. Noi dorim să rămânem la această majoritate de două treimi pentru a asigura o stabilitate a administraţiei publice locale la nivelul deciziei legislative publice locale. Ne dorim să nu dăm drumul la tot felul de înţelegeri, la tot felul de jocuri de culise şi astfel să creăm o dezbinare, o creştere a gradului de disfuncţionalitate în administraţia publică locală. Autonomia trebuie să fie cea care trebuie să funcţioneze, dar pe baza unor principii corecte, coerente, astfel încât să nu creăm schimbări de la o zi la alta în funcţionarea consiliilor judeţene şi a consiliilor locale.
Cu privire la transferul proprietății, a patrimoniului, prin acte de vânzare-cumpărare și aici avem un punct de vedere foarte concret și coerent, acela de a păstra ca acest transfer să se facă cu majoritate de două treimi pentru că a veni la o majoritate cu jumătate plus unu, ar însemna scoaterea în afara negocierilor a discuţiilor concrete, aceea ca o decizie să fie asumată iar proprietatea publică sau privată, dar care ţine de domeniul administrativ să se facă în cunoştinţă de cauză şi spre binele cetăţenilor.
Sunt doar câteva lucruri concrete pe care le-am adus pentru cetăţeni, lucru care arată că Partidul Naţional Liberal doreşte să asigure o bună funcţionare a administraţiei publice bazate pe profesionalism, pe meritocraţie şi nu pe decizii care să se facă doar pe baza influenţelor politice, care de cele mai multe ori creează disfuncţionalităţi majore, iar când vorbim de codul administrativ, vorbim nu doar de o sumă de norme pe care le dorim puse la un loc, ci dorim un cod care să fie funcţional, care să asigure predictibilitate, funcţionare pe termen mediu şi lung, iar acest lucru să se facă în baza unei dezbateri publice, aşa cum vom avea mâine şi în cadrul Comisiei de specialitate a PNL cu reprezentanţi veniţi din întreaga ţară, astfel încât această dezbatere să nască puncte de vedere corecte spre o susţinere a administraţiei publice, spre o ridicare a gradului de profesionalism şi a competitivităţii.
În situaţia în care dezbaterile pe legile Justiției vor continua fără un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, PNL va susţine abrogarea acelor articole care au fost declarate neconstituţionale şi păstrarea prevederilor legale actuale în ceea ce priveşte atribuţiile Preşedintelui în numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor la ÎCCJ.
Ionel Dancă: Vreau să vă anunţ situaţia juridică a preşedintelui Partidului Naţional Liberal, domnul Ludovic Orban a fost achitat, va face declaraţii, nu vă oferim noi acum comentarii.
Vreau în continuare să vă prezint câteva din punctele aflate pe ordinea de zi asupra cărora s-a dezbătut astăzi în şedinţa Partidului Naţional Liberal şi vreau să vă prezint concluziile acestei dezbateri.
Unul dintre subiecte a fost cel legat de modificarea la legile Justiţiei, propunerile de modificare a legilor Justiţiei sunt din nou întoarse în Parlament ca urmare a sesizărilor depuse de PNL şi ÎCCJ . În această situaţie Partidul Naţional Liberal reiterează cererea formulată şi în trecut, aceea ca Parlamentul să ceară un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia asupra acestor modificări aşa cum a recomandat şi Comisia Europeană şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
În situaţia în care aceste dezbateri vor continua şi fără un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, PNL va susţine abrogarea acelor articole care au fost declarate neconstituţionale şi păstrarea prevederilor legale actuale în ceea ce priveşte atribuţiile Preşedintelui în numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor la ÎCCJ.
Un alt subiect dezbătut astăzi este cel legat de propunerile pe care PSD intenţionează să le facă publice referitoare la Legea Pensiilor şi aici Partidul Naţional Liberal are un punct de vedere foarte ferm, în momentul de faţă ceea ce încearcă coaliţia PSD - ALDE este pur şi simplu un atentat la veniturile pensionarilor pentru că prin noua Lege a pensiilor se va propune, suntem convinşi de acest lucru, decuplarea punctului de pensie de mecanismul de indexare prevăzut în momentul de faţă de Legea pensiilor, un mecanism care trebuie să ţină cont de majorarea salariului mediu brut pe economie, respectiv jumătate din această rată de creştere şi jumătate din rata de creştere a inflaţiei. Partidul Naţional Liberal propune păstrarea acestui mecanism care nu a fost aplicat nici în acest an, de la începutul lunii ianuarie pensionarii trebuiau să aibă majorate pensiile cu 8% dacă se respecta acest mecanism. PSD şi ALDE taie din aceste drepturi ale pensionarilor în acest an şi prin modificările pe care le vor face la Legea pensiilor intenţionază să ducă aceste modificări la Guvern, astfel încât prin pixul doamnei Olguţa Vasilescu să decidă cât să fie pensia oamenilor.
Partidul Naţional Liberal atrage atenţia că asaltul şi atacul PSD la dreptul pensionarilor nu se opreşte doar la pensionarii aflaţi acum în plată, ci şi la cei care urmează să iasă la pensie şi în acest moment se discută despre desfiinţarea pilonului 2 de pensii, Partidul Naţional Liberal va ataca la Curtea Constituţională şi se va opune acestui demers şi va depune la Ordonanţa de urgenţă pentru creşterea alocărilor de la 3,75% la 6% din salariul brut contribuţia la pilonul 2 de pensii.
În acest moment la Senat există o propunere legislativă de abrogare a pensiilor speciale şi astăzi Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a votat pentru susţinerea acestui proiect de lege şi vom face îmbunătăţiri ale textului de lege: Partidul Naţional Liberal a susţinut încă din toamna anului trecut abrogarea pensiilor speciale şi păstrarea acestora doar pentru magistraţi şi militari.
Un ultim punct aflat pe ordinea de zi a fost cel al modificării legii 51 pe 2006, modificarea regimului juridic pentru ariile protejate. Partidul Naţional Liberal a votat amendarea acestui proiect de lege, propunem eliminarea articolului 5, aliniatul 15 din această lege şi susţinem amendamente care să interzică atingerea drepturilor în ceea ce priveşte suprafaţa fondului forestier naţional şi a fondului de conservare şi regenerare a pădurilor. PNL se va opune modificărilor acestui regim în Camera Deputaţilor şi dacă aceste amendamente nu vor fi amendate, vom vota împotriva acestei legi.
Vă mulţumim!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu