luni, 19 martie 2018

Declarațiile liderilor PNL în urma ședinței Biroului Executiv din 19 martie 2018

Declarațiile liderilor PNL în urma ședinței Biroului Executiv- 19 martie 2018

Ludovic Orban: Bună ziua. Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a luat câteva decizii în cadrul reuniunii de astăzi. O parte dintre decizii vi le voi prezenta eu, o parte vi le vor prezenta colegii mei preşedintele Organizaţiei Femeilor Partidului Naţional Liberal, Florica Cherecheş şi vicepreşedintele Partidului şi preşedintele Comisiei de Cultură, domnul Gigel Ştirbu.

Premierul, convocat la Ora Guvernului 

Am hotărât ca Partidul Naţional Liberal să convoace pe premierul Viorica - Vasilica Dăncilă în cadrul procedurii Ora Guvernului la Camera Deputaţilor prin intermediul grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal. Principalele teme pentru care convocăm pe premierul Dăncilă să dea seamă sunt teme care ţin de derapajele din economie, de scăderea de cumpărare a românilor, datorită guvernării PSD -ALDE, de asemenea, blocajul în ceea ce priveşte marile proiecte de investiţii în infrastructura de transport, în infrastructura de sănătate şi nu în ultimul rând de situaţia dezastruoasă în materie de absorbţie a fondurilor europene.

Moțiune simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene 

Tot legat de acest subiect Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a luat decizia să depună o moţiune împotriva ministrului Rovana Plumb. Moţiunea va fi depusă de grupul parlamentar al PNL din Senat, este o moţiune în care solicităm demiterea ministrului Fondurilor Europene pentru blocarea inacceptabilă a absorbţiei de fonduri europene în condiţiile în care fondurile europene pot fi un motor de dezvoltare a economiei româneşti, fondurile europene pot să stea la baza multor proiecte de infrastructură şi de creştere a calităţii serviciilor către cetăţenii români. Guvernul este incapabil să reusească absorţia acestor bani, riscăm să pierdem sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de euro, din caza incompetenţei si a relei-voinţe a ministrului Fondurilor Europene şi a  guvernului Dăncilă.

O să îi dau cuvântul doamnei Florica Cherecheş să vă prezinte o altă decizie a Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal.

Sesizare la CCR privind Editura Didactică și Pedagogică 

Florica Cherecheş - Bună ziua, în primul rând aş vrea să vă atrag atenţia că pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor de astăzi şi mâine la vot final, avem o propunere legislativă prin care Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică se transformă în societate pe acţiuni.

Acest lucru denotă faptul că Partidul Social Democrat este un demn urmaş politic al Partidului Comunist Român, pentru că ceea ce doreşte să facă este să elimine competiţia de pe piaţa editorilor de manuale din România şi să îşi atribuie toată producţia de carte scolară din România. Astfel prin această lege se va da posibilitatea ca cea mai neperformantă editură din România, cea care în condiţiile unei economii de piaţă a reuşit să obţină doar patru şi ceva la sută din toată producţia de carte, primeşte acum întreaga producţie de manuale şcolare într-un mod neconstituţional, nedemocratic care sfidează pur şi simplu legile economiei de piaţă.

Vom avea mâine la Comisia de învăţământ şi legea manualului, ceea ce urmează să se întâmple este o întoarcere în trecut, poate unii dintre dumneavoastră vă mai amintiţi faptul că manualele noastre pe vremea comunismului începeau cu poza tovarăşului Nicolae Ceauşescu. În viitor dacă se continuă acest trend, vom avea poza tovarăşului, doar că vom avea un alt nume aici. Din păcate, am exemplare produse de Editura Didactică şi Pedagogică, sunt mult mai proaste, au informaţii care nu sunt atât de bune pentru elevi şi am manuale de la edituri diferite care propun ceva mult mai interesant pentru copiii noştri. Ca atare, noi vom depune mâine o sesizare la Curtea Constituţională. Avem o mulţime de argumente în acest sens şi vom contesta apariţia acestei unice edituri şi faptul că i se dă toată piaţa de carte şcolară din România. Mulţumesc!

Ludovic Orban - Nu e exclus dacă o să reuşească întoarcerea la comunism să aflăm în anul Centenarului că nu Partidul Naţional Liberal este partidul Marii Uniri, s-ar putea ca scribii de casă a PSD care vor să facă un singur manual, să inventeze că PSD-ul este cel care a realizat Marea Unire, Doamne-fereşte! Îl invit pe domnul vicepreşedinte Ştirbu să vă prezinte alte decizii.

Moțiune simplă împotriva ministrului Culturii​

Gigel Ştirbu - Bună ziua, aşa cum ştiţi săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor am anunţat că voi propune Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal depunerea unei moţiuni simlpe la adresa actualuluii ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul George Vladimir Ivaşcu. Astăzi în unanimitate Biroul Executiv al Partidului Naţional Liberal a hotărât depunerea acestei moţiuni simple de către grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor.

Motivaţiile care au stat la baza acestei propuneri sunt nenumărate, daţi-mi voie să vă spun doar câteva dintre ele. Ştiţi bine că anul 2018 este cel mai important an pentru românii de pretutindeni, anul acesta sărbătorim centenarul Marii Uniri, se împlinesc 100 de ani de la momentul în care s-a  săvărşit actul unirii tuturor teritoriilor în care românii sunt majoritari. Ca atare solicităm prin această moţiune simplă ca Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale să vină în faţa Parlamentului şi să spună care este stadiul pregătirii acestor manifestări. După cum ştiţi în ultimele zile în spaţiul public au ieşit la iveală mai multe situaţii, printre care şi faptul că cele 2048 de proiecte care au fost avizate şi propuse spre finanţare de către fostul ministru al Culturii, domnul Lucian Romaşcanu, printr-o decizie unilaterală a actualului ministru au fost radiate.

Ceea ce înseamnă că la sfârşitul primului trimestru al acestui an centenar nu avem niciun fel de proiect finanţat, finanţabil, avizat sau aprobat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale ceea ce ne duce cu gândul, luând în calcul că există şi o lege a achiziţiilor publice, că în acest an vom avea pur şi simplu o batjocură la adresa marii sărbători a tuturor românilor.

Totodată vă readuc la cunoştinţă, cum că există la ora actuală un proiect pentru realizarea statuii Marii Uniri de la Alba Iulia un concurs – licitaţie de proiecte câştigat de sculptorul Buhulei, care în acest moment nu poate să îşi ducă la îndeplinire acest mare, grandios proiect deoarece Ministerul Culturii refuză cu obstinaţie semnarea contractului de pornire a lucrărilor. Totodată vă informez că acest proiect a fost pierdut de către Ministerul Culturii. Iată-ne la sfârşitul primului trimestru din acest important an, iar Ministerul Culturii ne demonstrează ca are la nivelul conducerii acestei instituţii persoane de o incapacitate managerială crasă sau putem spune, oameni care nu gândesc româneşte şi ca atare am luat decizia de a depune această moţiune la adresa aceste instituţii şi a acestei persoane care conduce această instituţie. Vă mulţumesc!

Despre audierea  șefei TVR în Comisia de Cultură 

Jurnalist - Mâine aveţi programată audierea şefei TVR. V-a răspuns?

Gigel Ştirbu - În prerogativele pe care le am ca preşedinte al acestei Comisii cât şi colegii mei din Comisie, câţiva dintre noi am luat decizia de a-i face această invitaţie doamnei director interimar Doina Gradea.

Vă informez pe această  cale căci cu douăzeci de minute mai devreme am primit o adresă din partea domniei sale prin care ne informează, că mâine se află în imposibilitatea faptului de a da curs acestei invitații deoarece este prinsă în altă activitate. Totodată, trebuie să recunosc faptul că domnia sa și-a oferit disponibilitatea de a veni în fața Comisiei la o dată ulterioară. Așa că mâine, de comun acord cu colegii noștri din Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților, vom lua o decizie și cu siguranță o vom invita, nu știu dacă în cursul acestei săptămâni,  sau dacă nu în cursul săptămânii viitoare pentru că, din punctul meu de vedere, reiterez și în fața domniilor voastre, ceea ce s-a întâmplat la Televiziunea Română, trebuie să aibă un răspuns din partea acestei conduceri.

Ludovic OrbanCred că dacă nu se ia o decizie rapidă, Televiziunea Română, condusă de PSD, o să înceapă să înființeze studiouri sau să trimită echipe de reporteri în toate țările în care sunt fugari din România, căutați de Interpol, așa cum a transmis interviul lui Ghiță, probabil o să ne trezim că înființează vreun studio local în Costa Rica, unde de asemenea sunt persoane sau, de ce nu, în Madagascar unde este un alt cetățean român care este dat în urmarire internațională.

Vrem să prevenim acest lucru, mie mi se pare o obrăznicie din partea directorului interimar al TVR, să refuze o invitație din partea Comisiei de Cultură, după un abuz grosolan care s-a petrecut la televiziunea publică.

Jurnalist -  Domnule Orban, dumneavoastră ce ați fi vrut, ca doamna director să sune moderatorul și să le interzică să dea acel interviu? Interviuri cu fugari sau răufăcători sunt date la televiziuni din toate țările și unele fac și rating.

Ludovic Orban – Este o mare diferență între televiziunile din alte țări, la care faceți referire, care sunt televiziuni private și în televiziunile private decid acționarii privați ce dau pe post. Televiziunea Română este televiziune publică, are obligația să respecte legea și să informeze corect publicul. Are obligația de a avea o politică editorială care să fie conform interesului public și nicidecum de a se transforma într-o anexă a PSD-ului sau a unor televiziuni care decid ei să difuzeze un astfel de interviu.

În paralel cu acest interviu erau lucruri dramatice care se petreceau în România, inundații și alte evenimente extrem de importante pe care Televiziunea Română nu le-a reflectat pentru ca să difuzeze interviul. Iar în privința audienței, vă rog să mă iertați, dar pe studiul audiențelor, audiența totală a acestui interviu, în care cel intervievat nu a spus nimic, a fost jalnică. Eu cred că deasupra rațiunilor de audiență trebuie să stea misiunea pe care trebuie să o aibă  Televiziunea  Publică în societatea românească.

Gigel Știrbu - Mai sunt anumite întrebări la care conducerea Televiziunii Publice ar trebui să răspundă. Spre exemplu, eu aș dori să-i adresez o întrebare doamnei director general interimar, dacă a existat un contract între Televiziunea Publică, plătită, finanțată și bugetată din banii tuturor românilor și acel cotidian privat cu timp de o oră pe canalul 1 al Televiziunii Române. Pe ecranele acestui canal a funcționat, a figurat, sigla acelui cotidian  privat. Vreau să știu dacă a existat un contract de publicitate între Televiziunea Publică și acest cotidian privat.

În ceea ce privește moțiunea simplă la adresa ministrului Culturii, vrem să vă informăm că am făcut invitație tuturor colegilor din opoziție, atât colegilor din USR cât și colegilor din PMP. Aceștia și-au arătat disponibilitatea de a semna alături de Partidul Național Liberal, moțiunea inițiată de noi.

Despre situația filialei PNL Neamț


Jurnalist -  Cum ați rezolvat problema de la Neamț?

Ludovic Orban – Am solicitat să revină asupra deciziei și de asemenea am desemnat o echipă condusă de secretarul general al partidului, să facă o analiză a organizației și să ne prezinte un raport care să stea la baza unei eventuale decizii.

Jurnalist -  Domnul Moroșanu face parte din această comisie de evaluare?

Ludovic Orban – Da, face pentru că este numit secretar regional pe regiunea Moldova, regiunea Nord-Est.

Jurnalist – Care au fost criteriile care au stat la baza acestei numiri?

Ludovic Orban – Domnul Moroșanu mai are și alte poziții. Domnul Moroșanu este prim-vicepreședinte la TNL. Este un om extrem de activ în spațiul politic, un om foarte serios, un om devotat și care reprezintă cu cinste Partidul Național Liberal.

Jurnalist - Cum va face această evaluare?

Ludovic Orban – Va trebui să facă un raport în care să facă o evaluare atât a filialei municipale cât și a filialei județene, a relațiilor care au existat de-a lungul timpului. Este necesar un raport pentru a putea lua o decizie care, într-un fel să restabilească armonia în sânul organizației și să crească performanța PNL Neamț.

Jurnalist  - Inclusiv în sală au fost voci care au spus că ar fi vorba despre o decapitare a președintelui organizației județene, a domnului Mugurel Cozmanciuc, pentru că ar fi fost împotriva dumneavoastră? Când domnul Chitic a propus dizolvarea organizației județene, au fost astfel de voci, că nu trebuie să fie o decapitare .

Ludovic Orban – Nu știu de unde ați auzit de aceste voci. Aceste voci le auziți dumneavoastră, eu nu le-am auzit.

Jurnalist – Au spus că nu trebuie să se facă o astfel de decapitare, domnule Orban.

Ludovic Orban – Dar nu a fost vorba de nici o decapitare, folosiți niște termeni, decapitări. La noi, în Partidul Național Liberal  nu se fac decapitări, nu este chinuit nimeni. Este o decizie normală, firească, nu exclud și varianta ca în raport să se propună dizolvarea biroului județean. Nu am de unde să știu în momentul de față, oricum, ceea ce recunosc că am reproșat este faptul că eu am primit o delegație a biroului județean și a rămas stabilit să mă duc eu, ca președinte al Partidului Național Liberal, să purtăm o discuție în Neamț și m-am trezit cu decizia luată, fără să mi se comunice intenția de a da această decizie. Repet, obiectivul nostru este să-i punem pe toți cap la cap, să rezolvăm toate disputele existente în sânul filialelor, să ajungem la o soluție corectă care să permită Partidului Național Liberal să abordeze  cu șanse câștigarea alegerilor.

Despre decizia CCR ref la Liceul Catolic 

Jurnalist – Curtea Constituțională tocmai v-a dat dreptate  cu înființarea Liceului Catolic din Târgu Mureș.

Ludovic Orban -  După cum bine știți, am fost atacat de președintele UDMR, ba chiar am fost avertizat, că dacă depunem sesizare la Curtea Constituțională nu știu ce o să se întâmple și cum o să fie relațiile dintre PNL și UDMR. I-am spus că noi nu atacăm la Curtea Constituțională din motive de natură etnică ci din motive de natură constituțională și legală. Iată că astăzi, Curtea Constituțională ne dă dreptate, așteptăm să vedem și motivarea și eu cred că am făcut un lucru bun pentru că am făcut această sesizare, pentru că, de fapt, am semnalat elementele de neconstituționalitate din această lege iar Curtea Constituțională ne-a dat dreptate.

Aș aștepta ca domnul Kelemen Hunor să-și ceară scuze, dar mă îndoiesc că o va face. 

Despre protocoalele SRI-DNA 

Jurnalist – Cum vedeți acea propunere de desecretizare a protocoalelor care au stat la bază între relația DNA și SRI?

Ludovic Orban – Am mai fost intrebat despre acest subiect. Vă spun că nu am ce să vă răspund pe tema asta, eu nu știu despre ce protocoale este vorba, dacă există niște protocoale, cine a decis să fie secrete, cine are dreptul să le desecretizeze. Dacă au existat, nu cunosc nici un element care să-mi permită să mă pronunț dacă ele trebuie păstrate secrete sau trebuie desecretizate pentru că nu cunosc despre ce este vorba.

Jurnalist – A apărut o listă în care reprezentanții Comisiei Europene, în 2012, cereau anumite date despre stadiul unor dosare și despre stadiul în care anumite persoane erau judecate sau condamnate. Cum vedeți acel act al Comisiei Europene?

Ludovic Orban - Și asupra acestui act al Comisiei Europene, permiteți-mi să nu mă pronunț pentru că nu l-am citit în detaliu și nu îmi place să vorbesc despre lucruri pe care nu le cunosc.  După ce voi vedea exact actul și mai ales autenticitatea acestui act și mai ales cadrul în care a fost făcut, îmi voi spune punctul de vedere, până atunci nu am ce să comentez asupra acestui subiect.

Jurnalist – Pentru doamna Cherecheș mai am o întrebare – cum ați făcut rost de poza aceea a domnului Dragnea în rol de Ceaușescu?

Florica Cherecheș - Avem specialiști care pot să facă așa ceva foarte rapid și au și făcut-o.

Jurnaliști -  Mulțumim!

Ludovic Orban – Mulțumim!

Niciun comentariu: