Declarații de presă susținute de președintele PNL, Ludovic Orban - 18 martie 2018
Jurnalist - În aceste zile am văzut discuții despre respectarea protocoalelor. Ministrul Justiției și premierul României cerând această desecretizare a protocoalelor. Este cazul să se desecretizeze acele protocoale semnate?
Ludovic Orban - Îmi este foarte greu să vă răspund la o întrebare atâta timp cât eu nu știu despre ce protocoale este vorba. Am auzit discuțiile și dezbaterile publice dar chiar nu știu exact despre ce este vorba. Aici există legi în vigoare care stabilesc foarte clar, în cazul în care există astfel de protocoale, cine trebuie să le desecretizeze, dacă pot fi desecretizate.
Jurnalist - Am văzut două tipuri de solicitări, premierul către SRI, ministrul Justiției către Parchete…
Ludovic Orban - Oricum, văd că până una alta, se desecretizează situația nepotrivită care există între liderii PSD și anumiți conducători ai diferitelor instituții din zona siguranței naționale. Am văzut cum se dau în gât reciproc, Dragnea pe Ponta , Ponta pe Dragnea. S-au făcut referiri despre Gabi Oprea, am văzut că existau relații total nepotrivite despre care cetățenii români habar nu aveau, între Băsescu, Udrea, Dragnea, Ponta. Eu mă bucur că apar astfel de dezvăluiri pentru că toți “teoreticieni” ai așa-zisului stat paralel, de fapt, arată că dacă a existat un stat paralel, acesta este creat, de fapt, de PSD.
În ceea ce ne privește pe noi, vă spunem limpede, suntem străini de orice fel de astfel de relații nepotrivite, neprincipiale care arată, cum spunea Ponta de exemplu, că în momentul în care a fost înștiințat Dragnea că se intenționează să i se deschidă un dosar pe Referendum s-a dus la domnul Maior și la domnul Coldea.
Păi ce treabă are domnul Maior și domnul Coldea în viziunea domnului Ponta și a domnului Dragnea cu Parchetele? Din câte știu eu nu există absolut nici un fel de legătură, fiecare este pe zona lui de activitate care nu trebuie să interfereze.
V-aș mai spune un lucru legat de colegul meu, președintele Comisiei de Administrație, Florin Roman, a tras un semnal de alarmă pe care îl trag și eu.
Se pregătește, pe ascuns, la nivel guvernamental, cu complicitatea celor mai importanți primari PSD, Robert Negoiță, mâna dreaptă a doamnei Firea, evident că și doamna Firea este la curent cu acest lucru, se pregătește majorarea dramatică a taxelor și impozitelor locale prin modificarea legislației în domeniul taxelor și impozitelor locale și a finanțelor publice. Este vorba de majorări de trei până la șase ori a actualelor impozite locale, atât pentru clădirile rezidențiale cât și pentru nerezidențiali.
Este o amenințare care este la adresa fiecărui cetățean, fiecărei firme din România iar lucrurile sunt simple, guvernul, după ce a jefuit literalmente localitățile furându-le peste un milliard de euro din banii care trebuia să fie folosiți pentru îmbunătățirea vieții locuitorilor acestor localități, înceracă să pună tot în spinarea acestor locuitori ai localităților umplerea găurii care a fost făcută prin jaful practicat de guvernul PSD-ALDE.
Vom fi categoric împotrivă, am tras un semnal de alarmă din timp și atragem atenția guvernului, să nu vină cu o astfel de aberație fiscală care să completeze, de fapt, tot peisajul catastrofal din domeniul fiscal adus de guvernarea PSD-ALDE.
Jurnalist - Cum s-a ajuns la situația în care, toți semnatarii acelei propuneri legislative care viza alocarea de pensii speciale pentru aleșii locali și-au retras semnăturile?
Ludovic Orban - Au respectat decizia Biroului Permanent al Partidului Național Liberal. Deoarece este o dezbatere a unui proiect de lege în curs de adoptare, Partidul Național Liberal a decis clar ceea ce a mai decis de-a lungul timpului, că noi susținem principiul contributivității, că noi susținem Pilonul II de pensii administrat privat și că suntem împotriva pensiilor speciale, acceptând doar pensile de serviciu pentru militari și cele pentru magistrați care, de altfel, au fost decise ca urmare a deciziei Curții Constituționale. În rest, nu susținem alte forme de pensii speciale și vom susține și chiar vom iniția proiectul de lege pentru desființarea acestor pensii speciale.
Cred că a semnat proiectul înainte de decizia Biroului Executiv al Partidului Național Liberal care a fost luată acum două săptămâni.
Jurnalist - Ce se întâmplă în cazul în care parlamentarii și-au retras semnăturile și totuși votează proiectul.
Ludovic Orban - Nu pot să-mi imaginez o astfel de situație în care parlamentarii Partidului Național Liberal să voteze altfel decât cum a hotărât conducerea statutară a partidului. Iar până acum am mai avut situații, amintiți-vă de proiectul de lege inițiat de un senator, care nu mai ducea la suspendarea unui funcționar care este trimis în judecată, în care și-au retras semnăturile și în cele din urmă Grupul Parlamentar PNL a votat împotriva acestui proiect de lege. Am avut inițiativa stupidă cu plafonarea dobânzilor în care singurul care a mai votat în Senat a fost inițiatorul, în rest nici un alt senator nu a votat în favoarea acestui proiect de lege.
Grupurile parlamentare fac parte din Partidul Național Liberal, conform statutului aplică deciziile, strategiile și politicile publice hotărâte de organismele statutare de conducere.
Jurnalist - Ce se întâmplă cu cei care nu respectă deciziile?
Ludovic Orban - Nu cred că se va ajunge într-o astfel de situație dar se știe, că deja au fost luate decizii, cine votează contra deciziilor Partidului Național Liberal, conform statutului, se situează în afara partidului.
Despre o sesizare a Comisiei de Control
Nu mai este nevoie de nici o sesizare, în mod normal, la ce apare în mass-media în ultimele două săptămâni, nu mai este nevoie de nici o sesizare pentru că se dau în gât reciproc și românii, și mă bucur că se întâmplă lucrul acesta, românii pot să afle cu adevărat câtă mizerie a existat și există în partidul de guvernământ.
Jurnalist - Cine verifică dacă sunt reale acele acuzații?
Ludovic Orban - O să se verifice între ei, sunt instituții ale statului care trebuie să se ocupe de această chestiune. Să îi trimitem la Manda? Sau să înființăm Comisie de anchetă cum se înființează comisii de anchetă ca să lanseze petarde în spațiul public și să distragă atenția de la gravele probleme care există în economie și în societate?
Despre iniţiativa legislativă prin care se doreşte ca raderele să se instaleze exclusiv pe autovehiculele care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere
Ludovic Orban – nu am luat o decizie oficială în partid legat de acest subiect, practic am lăsat o libertate de exprimare din partea parlamentarilor PNL asupra acestui subiect. Pe de altă parte, personal, cred că poliția de circulație, în materie de sancționare a contravențiilor de pe drumurile publice trebuie să aibă, mai degrabă, o politică preventivă decât o politică de sancționare.
Cred că vremea pândei a trecut, eu cred că toate acțiunile trebuie să fie clare, transparente și știți prea bine, atunci când mergi pe drumurile din Europa ești avertizat acolo unde există un radar. Nu cred că trebuie să existe o decizie politică legată de acest subiect.
Jurnalist - Spuneați că intenționați să inițiați un proiect de lege ca să se elimine pensile speciale?
Ludovic Orban – Există un proiect de lege în dezbatere pentru eliminarea pensiilor speciale, mi se pare că este în dezbatere la Senat . Acest proiect de lege are aviz negativ de la Consiliul Legislativ și trebuie îmbunătățit textul. Îl vom susține în Senat la votul în Plen dar în Camera Deputaților deja am solicitat Comisiei de Muncă a Partidului Național Liberal să vină cu o îmbunatățire a textului.
Este nevoie de un proiect de lege care să clarifice foarte multele situații care există. Este nevoie de un proiect de lege extrem de serios care să stabilească clar care sunt legile care sunt afectate, ce articole se abrogă, cum se rezolvă situația în urma desființării pensiilor speciale. Trebuie imbunătățit textul, nu este suficient numai să faci proiecte de legi cu scop electoral, ca să transmiți un mesaj politic. În procesul de elaborare a legilor trebuie să ți cont de tehnica legislativă, de Constituție, de toate prevederile legale, inclusive de prevederile legale care pot exista la nivel european, reglementări pe care suntem obligați să le respectăm.
O să încercăm să imbunătățim acest proiect, dacă tot există, dacă este posibil.
Pensiile speciale au fost inventate de PSD și au fost susținute de majoritatea PSD-ALDE. O mare parte a PNL a fost împotriva pensiilor speciale și a susținut principiul contributivității. Si acum, poziția noastră este clară, pensile de serviciu pentru militari și pentru magistrați, acestea sunt singurele pensii pe care le acceptăm. În țările NATO, toți militarii beneficiază de astfel de pensii de serviciu pentru că militarii, de fapt, rămân sub drapel și pot fi oricând mobilizabili, toată viața lor.
Jurnalist – De mâine intră in dezbatere proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, ați luat o decizie politică la nivelul partidului?
Ludovic Orban – Am avut nenumărate poziții pe această temă. România este una dintre țările care are cele mai generoase prevederi privind respectarea dreptului minorităților. Noi susținem drepturile individuale ale cetățenilor aparținând minorităților naționale, susținem autonomia locală ca și principiu în organizarea statului Român, lucru consființit și de Constituție.
Suntem categoric împotriva oricărei alte forme de autonomie care nu are legătură cu autonomia locală, ca atare, suntem categoric împotriva unui astfel de proiect de lege și chiar mi se pare, în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, mi se pare un proiect de lege total neinspirat care nu va avea darul să creeze mai multă înțelegere și mai multă armonie.
Vă Mulțumesc !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu