marți, 10 mai 2016

Bogdan Niculescu Duvăz confirmă prostia patologică „a la PSD”.

Agerpres (aici).

Execuția lui Valeriu Zgonea are parte de tot tacâmul ciudățeniilor în materia interpretărilor legislative. Ca de obicei, PSD este un fel de campion absolut la răstălmăcirea legilor.

Comisia pentru statut a Camerei Deputaților a luat în dezbatere cererea PSD și s-a conformat: a emis o „gogoașă” interpretativă.

Zgonea poate fi eliberat din funcție pentru că se aplică art. 32 alin. (3) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, afirmă ferm Bogdan Niculescu Duvăz.

Așa, în particular, de aceea ne merge prost. Folosim aceleași cuvinte însă le înțelegem aiurea.

Duvăz spune: „În ce îl privește pe domnul Zgonea, e relativ simplu, pentru că în statut, adică în Legea 96, care e lege organică, figurează la articolul 32 în mod clar la retragerea sprijinului politic pierderea automată a postului pe care l-a obținut prin sprijin politic. Am luat decizia cu un singur vot împotrivă, al PNL, care încearcă să folosească o chichiță avocățească, să spună că retragerea sprijinului politic e mai puțin decât excluderea, deci să punem în discuție că nu e retragere, e o chichiță, excludere e mai mult decât atât și eliberarea acestei poziții, oricare dintre ele din Biroul permanent, obținută prin sprijin politic se pierde automat. Nu se votează nimic și se informează plenul după ce Birourile permanente reunite, pentru că se folosesc instrumentele Camerelor reunite, pot să constate că s-au respectat condițiile despre care am vorbit la articolul 32, alineatul 3”.

Este de noaptea minții ! Duvăz a lăsat mereu impresia că este un individ cu capul pe umeri. Ei bine, după această intervenție mă întreb dacă nu are altceva pe umeri !

Ce spune legea la care Duvăz se referă ?

Dreptul de a alege organele de conducere

ARTICOLUL 32

(1) Deputaţii şi senatorii au dreptul să îşi aleagă reprezentanţii în structurile de conducere ale Camerei din care fac parte.

(2) Procedura de alegere a deputaţilor şi senatorilor în structurile de conducere se desfăşoară în conformitate cu prevederile regulamentelor celor două Camere.

(3) Pierderea sprijinului politic de către deputat sau senator atrage de drept încetarea calităţii de titular al oricărei funcţii obţinute prin susţinere politică”.

Duvăz cel „înțelept” a uitat să citească și alin. (2) din lege. Acolo se vorbește despre procedura de alegere care se face după regulamentul Camerei. Ei, Duvăz-Duvăz, fiind vorba despre „alegere”, este vorba despre plenul Camerei care dă un vot. Regulamentul Camerei spune că va câștiga deputatul care obține cele mai multe voturi. Ca atare, nu este exclus ca președintele Camerei Deputaților să primească „sprijin politic” de la parlamentari aparținând de mai multe partide ! Chiar dacă tu faci referire la „sprijinul politic” de la alin. (3) uiți că nu este sprijinul politic doar al PSD ci este sprijinul politic al tuturor parlamentarilor care au votat pentru Zgonea !

De aceea Regulamentul Camerei Deputaților are prevederile de la art. 26: „Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele”.

Cu referire la acest articol, trebuie observat și faptul că se folosește prezentul verbului „aparține”, ca o măsură de siguranță luată de majoritarii din Parlament, când s-a făcut Regulamentul, ca nici unul dintre partidele care au acordat „sprijinul politic” la votul de investire sau adversarii politici să poată introduce procedura revocării !

Măi tovarășe Duvăz, toată declarația ta ajunge la gunoi. Știi de ce ? Pentru că în Legea nr. 96/2006 nu se stabilește că este vorba despre sprijinul politic al partidului care îl propune ! Ca atare, tu, tovarășe Duvăz, și partidul din care faci parte va trebui fie să vă abțineți și să lăsați pe Zgonea pe funcție fie să obțineți sprijin politic pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaților așa cum se pare că au gândit alții mai înțelepți de la voi. Din câte am înțeles, veți folosi trecutul verbului „a propune”, cumva în formularea „... liderul grupului parlamentar care a propus președintele”.

Cum-necum, declarația ta Duvăzule este de tot rahatul. Juridic, normal, nu altul.

Duvăzii ăștia sunt la putere !

Niciun comentariu: