luni, 23 mai 2016

Mură'n gură ! Mai clar nu se poate.

Deși se referă la sistemul de sănătate publică, în special pentru că acest sistem are atributul constituțional de a participa la ridicarea nivelului de sănătate al populației, observațiile lui Kovesi sunt valabile și pentru alte sisteme publice, fiecare având rolul lui constituțional. Dacă se fură în mediul social controlat de un sistem public, banii furați sunt luați de la bunăstarea populației, de la evoluția societății astfel că progresul este în mare pericol.

Este corect ce afirmă Kovesi. Procurorii DNA nu pot împiedica corupția atâta timp cât sistemul social o permite (ba chiar o încurajează !).

Investigațiile actuale ale DNA în dosarele pe care acum le avem în lucru ne arată că faptele de corupție se manifestă prin aceleași acțiuni repetitive. În lipsa unor măsuri clare de prevenire și control, tipologia faptelor investigate și mecanismele care au permis săvârșirea faptelor se repetă. Este necesară o abordare strategică de prevenire a corupției, mai ales când vorbim de domenii care afectează direct viața cetățenilor, așa cum este domeniul sănătății”. Agerpres.

Repetitive ! Adjectivul „repetitiv” are nevoie de condiții clare, condiții necesare care să îi permită să fie monoton, să se repete fără încetare. Iar asta înseamnă că în cadrul unui sistem în care faptele infracționale sunt repetitive avem cauze care determină, permit în mod hotărâtor comiterea faptelor infracționale și condiții ale sistemului care favorizează săvârșirea acestora. Mai pe scurt spus, sistemul este construit pentru a fi fraudat, pentru a permite unor oameni să se îmbogățească prin furtul resurselor folosite de sistem.

În această situație, procurorii nu pot face mai mult decât să deschidă dosare penale celor care au fost prea lacomi și au ieșit ca râia la vedere sau celor pe care sistemul îi alungă. Restul „infractorilor” rămân mai departe în sistem pentru că sunt acoperiți în continuare de titluri, onoruri, diplome, statute și, mai ales, legături politice. Mai grav, unii care au dat dovadă de o anume neglijență și sunt în atenția procurorilor sunt apărați, vehement, de „confrați”, de politicieni (în nume personal) ba chiar și de politicieni în nume colectiv, fie ca partid fie ca instituție publică - cum ar fi o majoritate parlamentară.

Kovesi vorbește despre o abordare strategică de prevenire a corupției. Ei bine, ea trage o concluzie, nu dă sarcini Guvernului sau Parlamentului (așa cum scrâșnește din dinți o anume parte a politicului în frunte cu Tăriceanu și unii de prin PSD). Ea trage o concluzie obligată de sistemul pe care ea îl conduce. DNA are prea mult de lucru pentru că politicul construiește norme care permit sisteme sociale defecte, care permit actele de corupție, care permit furtul din avutul public.

În mod normal, în cadrul unui sistem ar trebui să existe analize asupra funcționării sistemului. Cazurile de indisciplină administrativă, cazurile de infracțiuni, cazurile de corupție comise în cadrul sistemului și având la bază reglementări care fie îl constituie fie îi descriu funcționarea ar trebui analizate și ar trebui urmate de corectarea reglementărilor în cauză dacă eliminarea persoanei sau a persoanelor care au comis cu intenție faptele nu este suficientă. În mod normal, instituțiile publice care fac parte dintr-un sistem ar trebui să urmărească dosarele penale de la nașterea lor până la finalizarea lor prin sentințe judecătorești. Mai ales că legea penală oferă conducerii unui sistem sau subsistem public competența de a sesiza Parchetul competent despre săvârșirea unei infracțiuni în cadrul sistemului, după ce sistemul își face propria cercetare administrativă. În rechizitoriul procurorului de caz și în dispozitivul hotărârii instanței de judecată vor găsi tot ce au nevoie pentru a identifica erorile de sistem. Cu atât mai mult cu cât sistemele sociale au multe astfel de cazuri.

Kovesi dă exemplul managerului spitalului județean din Constanța care a mai comis o faptă cercetată de procurori și care a rămas pe funcție ! Cioloș a spus presei că în cazul Hexi Pharma corpul de control a constatat că unele contracte de achiziții publice au fost construite cu dedicație. Iar „metoda contractelor” este deja în legenda administrației publice, este atât de cunoscută încât nu mai are nevoie de cercetări suplimentare pentru fundamentare. Pentru că instituția publică este cea care sesizează parchetul, avem prea puține sesizări. Normal, din moment ce conducerea politică a instituției publice este cea care face porcăria. Doar nu o să se dea singuri „în gât”.

Kovesi mai are o constatare care a deranjat politicienii, pentru care a fost atacată.

Dacă cei anchetați și condamnați pentru corupție nu-și pierd funcțiile publice de care s-au folosit pentru a obține foloase ilicite, vom avea în continuare funcționari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achizițiilor publice. Cu siguranță corupția în sănătate este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public”.

Care este situația acum ? Cei care au comis sau au participat la comiterea faptelor cu caracter penal sunt încă în funcțiile de care s-au folosit pentru a comite fapte penale. Sunt miliarde de euro care nu se justifică în modul în care au fost folosiți ! An de an ! Cei care i-au manevrat sunt în funcțiile publice care le-au permis manevrarea banilor, a altor resurse evaluabile în bani. De la cei din structurile de conducere la cei din structurile de execuție. Păi, cum să nu se fure în continuare.

Mai grav, cei care au comis acte cu caracter infracțional sunt în Parlament. Acolo au constituit un grup de presiune și vor să își voteze „protecții” legale. Unii candidează în aceste zile la primării, la consilii locale, la toamnă vor dori să reintre în Parlament. Suntem într-un cerc vicios în care infractorii înfrățiți sunt mai puternici decât societatea românească. Cel mai mare partid este condus de o persoană condamnată penal ajutată de un secretar general condamnat penal, cu lideri la vârful partidului în procedura de urmărire penală sau în cea de acțiune penală. Unii dintre ei sunt în faza de judecată. Au majoritatea în Parlament și impun legi care să le permită să fure în continuare.

Kovesi are dreptate. Numai că am mare teamă că o are degeaba. Singura modalitate de a stârpi corupția din sistemele sociale ale statului român este să nu mai votăm „infractorii”. Abia după ce eliminăm „infractorii” se va putea trece la abordarea strategică de prevenire a corupției.

Niciun comentariu: