sâmbătă, 18 martie 2017

NATO rămâne ceea ce este. Alianța statelor democratice din spațiul nord-Atlantic.

Îmi pare rău când citesc „știri” produse de așa-zișii jurnaliști români care deformează informațiile destinate populației cu privire la aspectele de importanță deosebită. Ei sunt cei care induc dubiul cu privire la aspectele importante ale vieții noastre. Iar cu privire la NATO și soarta lui ... ei bine, aici au comis acțiuni de dezinformare de parcă ar fi fost plătiți de la Moscova. Nu am de gând să exclud varianta !

Angela Merkel și Donald Trump s-au întâlnit. Cum era de așteptat, evenimentul este în atenția tuturor. Cum m-am așteptat, Moscova caută prin intermediul „stipendiaților” din diferite țări, inclusiv din România, să ducă în derizoriu evenimentul și eventualele lui rezultate. Ba că Trump a refuzat să dea mâna cu Merkel la finalul discursului pentru presă, ba că Trump critică statele membre NATO (inclusiv România, spune o fițuică jurnalistică), ba că aia, ba că ailaltă. Ei bine, să privim, de la distanță totuși, ce se întâmplă. Să înțelegem corect ceea ce se transmite cetățenilor țărilor membre NATO. Să aruncăm la gunoi informațiile deformate ale „stipendiaților” Moscovei !

SUA pledează de ani buni ca toate statele membre NATO să își onoreze angajamentele asumate privind finanțarea propriilor forțe armate. Anul trecut, toate statele membre NATO au promis că vor aloca 2% din PIB pentru apărare. Inclusiv România. Chiar sub guvernarea PSD-ALDE s-a prevăzut finanțarea apărării cu 2% din PIB. Creșterea finanțării forțelor armate se va produce etapizat. Germania va crește etapizat bugetul apărării. La un moment dat va aloca pentru apărare peste 60 miliarde euro. Este o sumă ! Trebuie să reținem că Germania are motive să își pună întrebări cu privire la reacția altor țări privind dezvoltarea ei militară. În special se așteaptă ca Rusia să aibă obiecții ! Și nu numai !

Declarațiile anterioare ale lui Donald Trump și mai ales Brexit-ul au modificat poziția celorlalte state membre ale NATO din interiorul Uniunii Europene. S-a ajuns la concluzia că Uniunea Europeană, în sine, trebuie să fie capabilă să își poarte singură de grijă. Să completeze capacitatea de reacție militară a Uniunii în fața unei eventuale agresiuni externe, prin măsuri pe care NATO nu le poate asigura. Astfel, NATO și UE devin partenere directe, în plus față de apartenența unor state membre la alianța de apărare. Cine citește știrile cu bună credință va observa că Angela Merkel a discutat cu Donald Trump nu doar ca mesager al Germaniei ci și ca mesager al Uniunii Europene ! Ceea ce este normal, până la urmă.

Trump a reafirmat cu ocazia întrevederii cu Merkel că membrii NATO trebuie să își achite corect obligațiile financiare față de alianță. El a apreciat însă, potrivit agenției Reuters, eforturile guvernului de la Berlin pentru creșterea bugetului apărării și atingerea unei cote de cel puțin 2% din PIB. În replică, Angela Merkel a declarat că Germania se angajează să atingă nivelul respectiv al alocării bugetare până în 2024, adaugă AFP.”

Pentru cine nu știe, bugetul Germaniei pentru apărare este de peste 30 miliarde euro în prezent ! În acest an, bugetul pentru apărare al Germaniei va crește cu 3,9% față de anul anterior când a fost de 1,2% din PIB. Peste media creșterilor celorlalte alocări bugetare.

Germania pune însă și altfel problema. Ursula von der Leyen, ministrul apărării din Germania a făcut o declarație, anterior vizitei oficiale a Angelei Merkel în SUA, în care cere ca evaluarea în cadrul NATO să nu se limiteze la contribuția de 2% ci să se meargă mai departe, să se creeze „un indice de activitate” care să constituie un indicator de evaluare, care se va referi la participarea unei țări la misiuni exterioare ale NATO. Mie mi se pare corect.

„Problema se pune, în opinia mea, de a ști cine realizează o plus-valoare operațională pentru Alianță”, a declarat Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru France Presse

Spre necazul unor „moscoviți”, Donald Trump a a comunicat presei prezente că „i-a reafirmat cancelarului Merkel sprijinul său puternic pentru NATO”. Aici ar trebui să se oprească speculațiile rusești existente în presa română. NATO rămâne NATO. Nu cum îl știm, ci mai mult decât a fost ! Suplimentarea alocărilor pentru bugetele de apărare în statele membre ale UE va duce la mai multă creștere a capacității de apărare a spațiului comunitar. Iar pentru cine nu știe, un număr destul de însemnat de state europene, membre ale UE, sunt de acord să colaboreze mai mult pentru dezvoltarea industriei de apărare și pentru o mai mare integrare militară.

Alte două subiecte tratate de Trump cu Merkel a privit migrația, iar aici Trump a afirmat tranșant că acceptarea imigranților „este un privilegiu, nu un drept”. Al doilea subiect a fost cel privind tratatul economic SUA-UE, Merkel pledând pentru finalizarea lui. Aici Trump va trebui să accepte faptul că SUA pot avea comerț cu statele membre ale UE prin intermediul UE și nu altfel. Merkel l-a pus astfel în fața Uniunii Europene, nu a unui stat în afara Uniunii. Chiar dacă, probabil, Trump și-ar fi dorit un acord separat cu Germania.

Ca să fiu sincer, ca cetățean, știrile oferite de presa serioasă cu privire la eveniment îmi plac. Angela Merkel reprezintă în discuția cu Donald Trump atât interesele statelor europene membre NATO cât și interesele statelor europene membre UE. Este foarte important să înțelegem că Merkel se comportă mai mult ca reprezentant al intereselor UE ! Problemele care interesează cel mai mult SUA sub administrația Trump sunt de natură economică, iar Merkel a indicat că locul de contact este Bruxelles-ul !

Surse: Agerpres (în special).

Niciun comentariu: