sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Klaus Iohannis declarație de presă 22 noiembrie 2018


Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
13:15 | 22 Noiembrie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 22 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

„Sărut mâna, bună ziua!

Mă bucur că ați asistat la o serie de acreditări. Avem, în afară de problemele uzuale, care țin de esența Președinției, cum sunt, de exemplu, acreditările de ambasadori, teme de mare actualitate internă, care sunt convins că vă interesează. În speță, am primit astăzi, la două zile după remanierea guvernamentală, o propunere de remaniere guvernamentală. Dați-mi voie să vă spun că acest lucru nu este de bun augur.

Avem guverne PSD-ALDE de nici doi ani și pot să vă dau câteva date pe care le-am recitit în această dimineață și care arată că lucrurile merg foarte prost în privința guvernării. PSD este deja la al treilea guvern în nici doi ani. Au fost schimbate enorm de multe persoane pe pozițiile de ministru, i-am numărat, nu o să vă vină să credeți. Sunt 70 de politicieni care au fost sau sunt acum miniștri în aceste guverne. Ascultați un pic, 70 în nici doi ani. Pot să vă spun că așa nu se poate guverna. Este imposibil să schimbi miniștri toată ziua, bună ziua, de asta se ocupă PSD, să schimbe miniștri. Cum să ne imaginăm că poate să funcționeze un guvern cu două remanieri într-o săptămână. Este ceva ce nu s-a mai întâmplat, nu s-a mai auzit și, în acest fel, nu se poate continua.

Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă, mai degrabă, cu un carusel decât cu o guvernare. În acest sens, ca să fie lămurită chestiunea, în această săptămână nu va mai exista nicio schimbare de miniștri, iar această chestiune care mi-a fost propusă astăzi, o remaniere după remaniere, va fi luată în analiză cel mai devreme după sărbătorile dedicate Centenarului și Zilei Naționale de 1 Decembrie. Până atunci ,pot să vă spun că nu se va întâmpla în această zonă nimic.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Dacă ministrul care este propus pentru remaniere își va da demisia ulterior, mă refer la Paul Stănescu, veți accepta o nouă propunere?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: După 1 Decembrie putem să discutăm dacă va fi cazul, până atunci nu vom schimba miniștri.

Jurnalist: Nu luați act de demisia lui Lucian Șova, actualul ministru al transporturilor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Până după 1 Decembrie nu se va schimba nimic.

Jurnalist: Cei de la PSD au spus că vor merge pe partea constituțională, că vor încerca să atace la Curtea Constituțională, să invoce un conflict constituțional.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, nu știu ce conflict vor dumnealor să invoce, dar eu i-aș invita, în loc să continue acest carusel, să mai muncească un pic în Guvern și pe urmă mai vedem. Cred că este rezonabil să așteptăm să și guverneze un pic, nu numai să schimbe toată ziua, bună ziua, miniștri dintr-o parte în alta.

Jurnalist: Este o premieră, domnule Preşedinte, ca un șef de stat, cel puțin din câte ne amintim noi, să nu semneze un decret de revocare din funcție, așa cum i-a cerut premierul și, iată, să nici nu ia act de demisia unui ministru. Vă este teamă totuși că se poate ajunge la Curtea Constituțională sau, mai mult, că social-democrații iau în considerare și o eventuală suspendare a dumneavoastră? Pentru că deja spuneau că este o încălcare flagrantă a Constituției dacă nu acceptați aceste noi numiri.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta cu suspendarea între timp devine așa, un loc comun. Nu mi-a fost și nu îmi este teamă de așa ceva, și nici de Curtea Constituțională. Absolut toate acțiunile mele se încadrează perfect în cadrul constituțional. Ah, că nu le convine, asta este posibil. Dar nicio acțiune a mea nu s-a situat în afara cadrului constituțional, egal cum vrea unul sau altul să interpreteze aceste lucruri.

Jurnalist: Deci, dacă domnul Stănescu nu demisionează, domnule Președinte, așa cum s-a întâmplat cu domnul Șova, unde probabil la un moment dat veți semna un interimar sau un alt ministru, nu semnați decretul de revocare? Aveți constituțional acest atribut?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste lucruri le vom discuta după 1 Decembrie.

Jurnalist: Voiam să vă întreb despre numirea ambasadorului în Israel, având în vedere și contextul cu Ilan Laufer. Faceți această numire?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să căutăm o soluție. Este, evident, interesul meu să avem ambasadori acolo unde avem ambasade și ei să îmbunătățească relațiile între statele noastre. Deci, chestiunea este în atenția mea.

Jurnalist: Domnule Președinte, dacă dumneavoastră nu semnați aceste decrete și nu luați act de demisie, asta înseamnă că vom ajunge, de exemplu, ca la Transporturi să nu fie niciun ministru? Nu se blochează și așa activitatea Guvernului? Sau cum vedeți dumneavoastră rezolvarea situației?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu va exista așa ceva. Pot să vă asigur că nimic din ce fac eu nu pune în dificultate Guvernul. Știu că unii speculează că aș bloca activitatea Guvernului. Nici vorbă. Guvernul este complet, n-are decât să lucreze! După 1 Decembrie, vom discuta.

Jurnalist: Și ce urmează la Transporturi, de exemplu, unde deja avem o demisie? Dacă persoana respectivă pleacă de la serviciu, nu-și mai îndeplinește atribuțiile de ministru?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu există așa ceva! Nu este un post de paznic la o cooperativă, este un post de ministru. Iar ministrul stă în funcție și muncește în folosul țării până când se publică decretul de eliberare din funcție.

Jurnalist: Dar demisia este un act unilateral.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă aveți și alte întrebări.

Jurnalist: Despre ministrul Dezvoltării. De ce nu ați acceptat revocarea lui din funcție? Și există și zvonuri că ați avea o înțelegere. Surse din cadrul PSD spun că ați avut o discuție, întâlniri chiar.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: N-am avut nici întâlniri, nici înțelegeri. Nici nu o să am.

Jurnalist: Ne puteți explica, domnule Președinte, de ce doar pe acești doi miniștri i-ați respins, pentru că există o hotărâre a Curții Constituționale care spune că îi puteți respinge, dar doar motivat? Ați spus doar că sunt nepotriviți.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, la momentul potrivit, vom discuta aceste chestiuni, dar se vede că PSD nu a avut răbdare.

Jurnalist: Asta înseamnă că, din punctul dumneavoastră de vedere, aveți voie să refuzați încă o dată pentru aceste două portofolii?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Din punctul meu de vedere, am voie, dacă mă întrebați așa, să fac orice, în cadrul constituțional.

Jurnalist: Referitor la propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, astăzi procurorii din cadrul secției a Consiliului Superior al Magistraturii au venit cu motivarea avizului negativ. În acea motivare se arată că evaluarea făcută de ministrul justiției Tudorel Toader nu a fost tocmai legală. Să ne spuneți ce decizie veți lua în acest context.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: O să studiez acea motivare. Ce am înțeles până acum din ce s-a vehiculat în public sună foarte corect. Iar despre activitatea domnului procuror general, am mai spus – este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți să trageți singuri concluziile a ceea ce va urma în această chestiune.

Jurnalist: Puteți explica care au fost criteriile pentru care ați refuzat propunerile pe care le-ați primit inițial, mai exact Olguța Vasilescu la Transporturi și Ilan Laufer la Dezvoltare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Imediat ce voi face publice aceste chestiuni, veți afla și dumneavoastră.

Jurnalist: Cu siguranță, vor exista speculații în ceea ce privește numele lui Lucian Șova și al lui Paul Stănescu. Unii vor spune că poate sunteți mulțumit de activitatea lor, de aceea nu veți revocarea acestora din aceste poziții.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste lucruri cred că se fac în guvern și în partid, evaluarea activității. Nu cred că vă așteptați de la mine, care am spus, nu mai departe de acum câteva zile, că acest guvern, această guvernare, este un accident al democrației, să mă apuc acum să fac evaluări ale miniștrilor. Eu evaluez toate guvernările PSD-ALDE de la alegerile din 2016 până acum ca fiind guvernări foarte slabe, dar să mă apuc să evaluez miniștri nu cred că vă așteptați de la mine.

Jurnalist: De ce țineți la data de 1 Decembrie? Ați spus că veți face evaluarea după data de 1 Decembrie.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți, și sărbătorile naționale trebuie respectate așa cum se cuvine. Nu cred că românii au nevoie de acest circ de remanieri acum, înainte de sărbătoarea națională. Haideți să serbăm Centenarul așa cum se cuvine după care putem să revenim la circul de zi cu zi.

Jurnalist: Se apropie rectificarea bugetară și aflăm că Guvernul are de gând să taie bani inclusiv de la Cultură, dar și de la Educație și Transporturi.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu am comentat rectificările până acum, dacă va fi cazul după ce se fac, putem să discutăm.

Jurnalist: Ați mai discutat înainte despre bugetul Administrației Prezidențiale? Este nevoie de mai mulți banii față de bugetul pe care îl aveți acum?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu mă ocup de așa ceva, am un coleg, Consilier Prezidențial, care este delegat pe poziția de Ordonator de Credite. Eu mă ocup mai mult de problemele țării decât de bugetul Administrației.

Jurnalist: Ieri ați respins-o pe doamna Florea la DNA. Ce așteptări, ce exigențe aveți de la următorul proces de selecție?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Niște exigențe foarte simple, să se desfășoare în conformitate cu legea. Atât, alte pretenții nu am avut de la ministru și nici măcar pe asta nu a îndeplinit-o.

Jurnalist: Am văzut comunicatul, dar ne puteți oare detalia motivele pentru care ați respins-o?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Fără îndoială că puteți să citiți acele comunicări și juriștii va vor da interpretări foarte exacte. Poziția Administrației Prezidențiale, și evident și a mea, este exact aceea care este scrisă.

Jurnalist: Apreciați că îndepărtarea din executiv a domnului Stănescu, un apropiat al premierului, ar duce la adoptarea unor proiecte controversate, așa cum a fost speculat în spațiul public?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu cred că putem să speculăm astăzi pe astfel de teme.

Jurnalist: Credeți că ar fi totuși nevoie de o demisie de onoare din partea domnului Stănescu?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nici asta nu cred că putem să speculăm astăzi.

Jurnalist: Doamna Iohannis (...) dacă se prezintă la Procuratură, având în vedere că prima dată nu a fost.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu există deocamdată temei pentru astfel de discuții.

Jurnalist: Cea mai mare realizare a României în ultimii 100 de ani?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Cea mai mare realizare a României în ultimii 100 de ani a fost prima mare realizare: Unirea! Vă mulţumesc!

Niciun comentariu: