luni, 12 noiembrie 2018

Conferință de presă la finalul BEx al PNL din 12 noiembrie 2018


Declarațiile de presă susținute de prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, la finalul reuniunii BEx - 12 noe 2018

Robert Sighiartău

Astăzi am avut o ședință a Biroului Executiv a Partidului Național Liberal în care s-au luat mai multe decizii. În primul rând, Biroul executiv a mandatat grupul Partidului Național Liberal, de la Senat,  de a vota la vedere pentru cererea de urmărire penală din partea DNA în cazul preşedintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu.

De asemenea, Partidul Național Liberal, cere celeritate, solicită celeritate Biroului permanent de la Senat pentru rezolvarea şi pentru a da mai departe curs cererii DNA cu privire la acest caz de urmărire penală cu privire la președintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu.

 Având în vedere că inclusiv dânsul, din câte am văzut şi am auzit, îşi doreşte soluţionarea cât mai repede a acestei speţe, ne dorim şi noi cât mai repede ca domnul Călin Popescu Tăriceanu să meargă în faţa Justiţiei şi să îşi dovedească nevinovăţia, dacă este aşa cum a spus el, dar ne dorim ca această cerere de urmărire din partea DNA să intre cât mai repede în Biroul permanent mai apoi la Senat, iar Partidul Național Liberal va vota pentru această cerere din partea DNA, la vedere.

Raluca Turcan

Bună ziua,

Astăzi, Partidul National Liberal, a decis să solicite conducerii Camerei Deputaților să pună pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului a propunerii legislative de modificare a regulamentului cu privire la revocarea președintelui Camerei Deputaților. Termenul de depunere al raportului este depășit demult. Din nefericire, acest proiect, este ținut la sertar nesupus dezbaterii în Comisia pentru regulament, tocmai pentru o  persoană care se comportă în Camera Deputaților, ca în propriul grup de protejați politici și folosește această instituție în interes strict personal.

Agenda Camerei Deputaților, din nefericire, a ajuns să fie confiscată de agendă personală a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Mai mult decât atât, se impune această propunere de modificare a regulamentului, întrucât, președintele Camerei Deputaților, a încălcat Constituția în mod flagrant de câteva ori, ori menținerea în această funcție de conducere a acestei instituții atât de importantă nu se poate face la nesfârșit sfidând Constituția, sfidând regulile de funcționare ale acestei instituții și, de aceea, Partidul Național Liberal solicită în conducerea Biroului permanent și ulterior în Camera Deputaților dezbaterea a acestei propuneri de modificare a regulamentului pentru a facilita revocarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților Liviu Dragnea.

 Al doilea subiect ține de legile Justiției și de necesitatea să avem cât mai urgent o sesizare din partea Camerei Deputaților către Comisia de la Veneția pentru a beneficia o dată de expertiză juridică pentru a corecta legile Justiției mutilate de majoritatea PSD – ALDE, și în același timp un aviz din partea comisiei de la Veneția pe cele două OUG date tot de tot la comanda lui Liviu Dragnea pentru a bloca și mai tare sistemul judiciar.

Atragem atenția că suntem în pragul unui raport devastator pe România din partea organismelor europene. Am ajuns rușinea Europei pentru că pe de o parte ne îndepărtăm de criteriile fundamentale de aderare la Uniunea Europeană în ceea ce privește funcționarea statului de drept, drepturile fundamentale, libertățile cetățenilor, și în același timp ajungem, suntem în situația în care instituții independente sunt supuse practic unui asalt permanent de control politic la comandă personală pentru cei care astăzi conduc Guvernul și majoritatea parlamentară.

De aceea, și în Biroul permanent al Camerei Deputaților și în plenul reunit, vom solicita ca acest for de conducere, Parlamentul României, să solicite comisiei de la Veneția, pe de o parte expertiză, așa cum a promis inclusiv autorul Ordonanței 13, domnul Florin Iordache, și pe de altă parte să se pronunțe dacă așa-zisele modificări la legislația pe justiție sunt cu adevărat modificări în favoarea sistemului sau în favoarea infractorilor.

Nu în ultimul rând, Partidul Național Liberal solicită comisie de anchetă cu privire la Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal și la demersul acestei instituții, împotriva unei instituții de presă independente, amenințând această instituție cu amendă și cu presiune dacă nu dezvăluie sursele de informații. Ce poate fi mai antieuropean și mai antidemocratic decât să soliciți unei instituții de presă să facă publice sursele de informații. Practic, prin acest comportament se creează premiza ca o instituție a statului Român să funcționeze din nou la comanda unei singure persoane și să intimideze o instituție de presă liberă care a ajuns în posesia unor documente, ce e drept foarte relevante legate de domnul Liviu Dragnea.

Gândiți-vă că mâine oricare dintre dumneavoastră ați putea fi în aceeași situație. Oricare dintre dumneavoastră ați putea ajunge victima unei instituții care trebuie să fie independentă, dar care de fapt acționează la comandă politică îngrădindu-vă activitatea și spiritul pe care dv. trebuie să îl respectați și orice instituție de presă trebuie să le respecte, acela de a informa cetățenii intru-un mod echilibrat imparțial și corect.

(Dacă se poate câteva precizări legate de această solicitare către Comisia de la Veneția. Ce veți face mai exact?)

Partidul Național Liberal acționează de fiecare dată instituțional și în baza liderii regulamentului. În mod normal,  Biroul permanent reuni,t adică forul de conducere al Camerei Deputaților și Senatului ar trebui să sesizeze Comisia de la Veneția pe cele două direcții pe care le-am menționat - asistență juridică pentru corectarea a ceea ce s-a greșit până acum și pronunțarea pe cele două noi ordonanțe. Din nefericire, Biroul permanent reunit este este mut, inert și nepăsător, ori astăzi reluăm acest demers și separat la Camera Deputaților și la Senat. Poate reușim în felul acesta să convingem separat cele două birouri să acționeze în întâmpinarea acestui for internațional.

Vreau să vă mai spun un singur lucru. Ați citit cu toții cel mai probabil cum urmează să arate raportul de țară pe România. Acel raport de țară are în proporție de 60-70% referiri la raportul Comisiei de la Veneția legat de modificările legii Justiției in interesul unor infractori. Acesta este sensul direct pe care îl sesizează inclusiv cei din afara țării noastre, ori acest raport al Comisiei de la Veneția este rezultatul acțiunii Partidului Național Liberal care s-a adresat conducerii Parlamentului și apoi prin Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei direct Comisiei de la Veneția.

Așadar, noi urmăm exact același proceduri, acum ne adresăm Camerei Deputaților. Vom merge și pe celelalte căi procedurale, însă, din nefericire, timpul curge în defavoarea noastră și în defavoarea românilor cinstiți. El curge în momentul de față doar în favoarea infractorilor, pentru că cel mai bine în lumea asta, cei din majoritatea PSD și ALDE, au demonstrat că stăpânesc tehnica blocării instituțiilor și subordonarea politică rând pe rând a fiecărei instituție a statului român.

(Va susține Partidul Național Liberal inițiativa USR de a ataca la Curtea Constituțională modificările aduse la acel proiect din ordonanța 92? )

Sesizarea la Curtea Constituțională este deja pregătită din partea Partidului Național Liberal și ne bucurăm să constatăm că aproape de fiecare dată la legile Justiției, Uniunea Salvați România, se raliază demersurilor Partidului Național Liberal. Considerăm că dacă se dovedește sau se prezumă încălcarea Constituției, important ca forțele de opoziție să acționeze. Așadar, Partidul Național Liberal are pregătită deja sesizarea la Curtea Constituțională și cine mai dorește să sesizeze Curtea este binevenit și o face în favoarea românilor.

(Ce veți face mai exact legat de modificarea proiectului de regulament?)

Fiecare ședință de plen a Camerei Deputaților va începe cu solicitarea Partidului Național Liberal de a dezbate raportul sau propunerea legislativă de modificare a regulamentului, pentru că în viziunea Partidului Național Liberal, și sunt convinsă că și a altor membrii ai Camerei Deputaților de la alte partide, Liviu Dragnea, nu mai este demn să conducă această instituție. Liviu Dragnea conduce această instituție în afara Constituției, încălcând legislația în vigoare și folosind-o în interes personal. Sunt suficiente motive pentru ca un proiect de lege, prin care să se simplifice revocarea președintelui Camerei Deputaților, să fi votat într-un un final în acest forum.

(Dl Cataramă a anunțat că își va constitui un nou partid politic, prin care anunță dânsul că vrea să candideze  la alegerile prezidențiale. Cum vedeți acest fapt?)

Cu cât dreapta este mai fărâmițată, cu atât mai fericit este PSD-ul.

(Cum vor vota europarlamentarii PNL la rezoluția de mâine?)

Vom anunța lucrul acesta.

(Nu a fost o discuție?)

Nu a fost o discuție. Suntem în curs de poziționare pe acest subiect.

Niciun comentariu: