miercuri, 21 noiembrie 2018

Întrevedere Ludovic Orban cu Antonio Tajani, președintele PE

COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND ÎNTREVEDEREA PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, CU PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN, ANTONIO TAJANI

Antonio Tajani și Ludovic Orban
Într-o întâlnire avută cu Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani a reafirmat sprijinul său pentru aderarea României la spațiul Schengen și necesitatea respectării rezoluției Parlamentului European privind statul de drept din România și a recomandărilor din raportul MCV.

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban a avut ieri seară o întâlnire bilaterală cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani cu ocazia vizitei sale oficiale în România.

În cadrul întrevederii, Președintele Parlamentului European și vicepreședinte al Partidului Popular European, Antonio Tajani a declarat că susține demersurile României pentru aderarea la spațiul Schengen și că face un apel statelor membre care blochează accesul României la spaţiul Schengen să renunţe la această împotrivire.

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban a mulțumit domnului Antonio Tajani pentru faptul că este un susținător constant al integrării României în spațiul Schengen și că românii trebuie să se bucure cât mai curând de libera circulație în interiorul Uniunii Europene.

În continuarea discuțiilor, au fost dezbătute aspectele care au dus la adoptarea rezoluției din Parlamentul European privind statul de drept din România. În acest sens, Ludovic Orban a precizat că atât conținutul rezoluției din Parlamentul European cât și recomandările raportului MCV exprimă luările de poziție ale Partidului Național Liberal în ceea ce privește încălcările grave ale actualei majorități parlamentare cu privire la independența sistemului judiciar și a standardelor europene din domeniul legislației penale.

Președintele Partidului Național Liberal a atras atenția oficialului european că reacțiile Guvernului României și a majorității parlamentare PSD – ALDE sunt ostile recomandărilor europene și trădează o atitudine vădit anti-europeană, contrară intereselor României.

În schimb, Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani a reafirmat că rezoluția Parlamentului European este în apărarea românilor și a statului de drept din România și este necesar ca Guvernul României și majoritatea parlamentară să respecte și să implementeze recomandările conținute în cadrul rezoluției Parlamentului European și în raportul MCV al Comisiei Europene.

În ceea ce privește preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România de la 1 ianuarie 2019, președintele Parlamentului European a insistat pe necesitatea ca Guvernul României să fie foarte bine pregătit pentru asumarea acestui rol.

În acest context, domnul Antonio Tajani și-a manifestat disponibilitatea pentru o strânsă colaborare cu Partidul Național Liberal în cadrul Partidului Popular European în vederea sprijinirii României pe durata exercitării președinției Consiliului Uniunii Europene.

NOTĂ: fotografii de la întrevedere pot fi accesate aici - http://s.go.ro/fv17244z , http://s.go.ro/txnfmytk

Departamentul de Comunicare al PNL

***

INTERVENȚIA PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA DIGI24 - 21 NOIEMBRIE 2018

(Explicați-mi mai exact contextul în care a avut loc întâlnirea cu domnul Tajani. Înțeleg că nu a fost una oficială)

A fost o întâlnire, să îi zicem, semioficială. Îl cunosc pe domnul Tajani din perioada în care era Comisar european pe transporturi, iar eu eram ministru al Transporturilor. Cu domnul Tajani suntem practic în aceeași familie politică în cadrul Partidului Popular European. Ne-am întâlnit și la Congresul de la Helsinki, și chiar la Congres am stabilit să avem această întâlnire cu ocazia vizitei pe care o efectuează președintele PE în România. Am avut o discuție aseară.

(Care au fost îngrijorările pe care le-a transmis Tajani?)

În primul rând, am discutat despre integrarea României în Schengen, i-am mulțumit  domnului Tajani că este un sustinator al României.

A doua temă de discuție a fost rezoluția din PE, în care am evidențiat că această rezoluție  vine în spijinul cetățeanului român și care încearcă să determine Guvernul și majoritatea parlamentară să acționeze în conformitate cu valorile și principiile europene în deplinul respect al drepturilor și libertăților cetățeanului și evident în respect față de prevederile art. 2 din Tratat, privind statul de drept.

 Am discutat de asemenea si despre  raportul MCV. Evident, că ar trebui să spun că reacția Guvernului  și a majorității parlamentare a fost o reacție de respingere a recomandărilor cuprinse în raportul MCV.

Am discutat și de preluarea presedintiei Consiliului UE, în care evident am discutat și de ultima remaniere și ne-am întrebat în ce masură aducerea atâtor miniștri noi cu o lună de zile  înainte de preluarea președinției  va ajuta la preluarea presedinției sau va crea obstacole suplimentare.

(V-a spus domnul Tajani ce mesaj transmite reprezentanților Guvernului astăzi?)

Evident că domnu Tajani, ca președinte al PE, va transmite mesaje conforme cu deciziile PE, chiar cu rezoluția privind PE. Nu  știu cu siguranță care vor fi mesajele, dar mai avem puțin și vom afla.

(Cum l-ați simțit pe domnul Tajani? Părea extrem de îngrijorat , de pesimist?)

V-am spus, noi suntem în aceeași familie politică și avem o relație mai veche. Sigur că există o anumită nedumerire, nu știu dacă să-i spun chiar îngrijorare, privitor la derapajele care există în România. De altfel, această îngrijorare s-a simțit în rezoluția PE, și mai ales în recomandările formulate în rezoluția PE, în care sunt recomandări cât se poate de normale, de firești. Repet, sunt recomandări care vin în spijinul cetățeanului roman și care înceacă să determine o modificare în bine a comportamentului  Guvernului și a majorității parlamentare.

(Dintre toate acele recomandări de care tocmai ați pomenit, cu privire la care l-ați simțit cel mai preocupat?)

În egală măsură există îngrijorare. Sigur, principala îngrijorare este privitoare la încalcarea independentei justitiei, la punerea între paranteze a luptei anticorupție, practic la toate  acele componente care tțn de statul de drept, de domnia legii, care sunt extrem de importante și care sunt incluse în art. 2 al Tratatului UE.

Niciun comentariu: