joi, 1 noiembrie 2018

Imaginea săptămânii de la NASA

Dacă tot suntem în perioada cu „fantome”, NASA a publicat imagine Fantomei Cassiopeiae (în foto mai mic). Agerpres a preluat și a formulat știrea. Preiau și eu.

„Puternice explozii de energie de la stele care se aprind desenează în norii de gaze cosmice ale nebuloaselor imagini deosebite. Un exemplu este cel al "Fantomei" din nebuloasa Cassiopeia, denumită de astronomi IC 63, localizată la 550 de ani lumină distanţă, în constelaţia Regina Cassiopeia, conform NASA.

Strălucirea eterală a "Fantomei" din nebuloasa Cassiopeia a fost surprinsă de telescopul spaţial Hubble şi este rezultatul bombardării cu radiaţie ultravioletă a norilor de hidrogen din apropierea giganticei stele albastre Gamma Cassiopeiae (care nu apare în imagine mică), ceea ce îi dă o strălucire roşiatică. Nuanţele azurii sunt date de lumina reflectată din praful cosmic al nebuloasei.

Nebuloasa IC 63 nu este singurul obiect cosmic aflat sub influenţa unei stele gigantice, ce arde cu intensitatea a 34.000 de sori. Ea face parte dintr-o regiune mai vastă de nebuloase ce înconjoară Gamma Cassiopeiae.

Telescopul Hubble a realizat această fotografie în august 2016.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)”

Căutând eu să văd ce este cu steaua dominantă aflu că este de 17 ori mai mare decât soarele și că „arde” cu intensitatea a 34.000 de sori.

Am căutat o imagine cu mai multe amănunte. Alături de IC 63 se vede nebuloasa IC 59, la rândul ei luminată de Gamma Cassiopeiae.

Îmi place „fantoma” asta! Chiar dacă este puțin prea departe pentru cei ca mine. Aștept ca cei care au instrumentele necesare pentru a o studia să vină cu mai multe amănunte. Acolo, în nebunoase ca aceasta, se nasc și mor sisteme solare, se nasc și mor lumi ca a noastră. Nu este imposibil!

Niciun comentariu: