miercuri, 31 octombrie 2018

Ovidiu Raețchi semnează inițiativa legislativă a parteneriatului civil. Felicitări!

Ai respectul meu, Ovidiu Raețchi!
Pun, cu plăcere, postarea de pe pagina de Facebook a lui Raețchi. Un liberal care gândește liber, care nu se împiedică de „cutume”. Felicitări!

Nu mai trebuie să spun că sunt de acord cu modul în care tratează problema!

„Am semnat si am depus astazi proiectul de lege privind parteneriatul civil - proiect lucrat pe baza propunerilor CNCD si ale asociatiilor pentru drepturile omului (a caror munca exemplara trebuie aplaudata). Sunt onorat ca ma aflu printre initiatorii acestui proiect, alaturi de o echipa tanara de parlamentari din majoritatea partidelor. Cred ca varsta poate fi un indiciu important aici: generatia mea, oamenii cu care eu interactionez zilnic, arata o deschidere europeana exemplara in privinta acestui subiect. Toleranta lor - cuvant subliniat insistent in dezbaterile din ultimele luni si de presedintele Iohannis, cea mai importanta voce a liberalismului din Romania - a facut posibil un veritabil acord politic al tinerei generatii de parlamentari in aceasta chestiune.

Cred ca e important sa spun despre proiectul de lege depus astazi faptul ca el constuie, probabil, cea mai simpla, elementara, minimalista si putin ofensiva versiune a parteneriatului civil. Nu exista suprapuneri cu institutia casatoriei: vorbim despre un contract incheiat la notar. Regimul bunurilor este diferit, implicand optiuni explicite mai detaliate in cazul parteneriatului. Nu este permisa adoptia pentru partenerii de acelasi sex. Parteneriatul vizeaza atat cuplurile de acelasi sex, cat si cuplurile heterosexuale care prefera o astfel de varianta.

In cursul ultimei luni, au fost discutate versiuni mai cuprinzatoare ale legii, fiind analizata si varianta uniunii consensuale in fata ofiterului de stare civila. Totusi, s-a renuntat la orice prevedere care putea sa para excesiva, care putea sa ofenseze sau sa ingrijoreze pe cineva. Intr-o negociere, intr-o dezbatere publica exista doua parti dispuse sa faca concesii, iar tabara pro-parteneriat civil a facut toate concesiile solicitate. Si asta pentru ca, daca vrem sa avem cu adevarat un dialog pe aceasta tema, si tabara conservatoare ar trebui sa faca niste pasi pentru a ajunge la un compromis. Intr-o societate democratica si pluralista, rezultatul unei astfel de discutii nu poate fi ca una din tabere sa nu accepte decat punctul sau de vedere, care implica ignorarea celeilalte tabere.

Oricum ne-am raporta individual la asta, in realitate exista oricum cupluri intr-o relatie de facto de parteneriat. Da: realitatea exista! Doar ca, respingand o lege a parteneriatului civil, cei care se opun refuza niste drepturi firesti partenerilor de facto. Drepturi care tin de tratamente medicale, rate la banci, mosteniri, bunuri obtinute in comun, vizite la spital sau alte institutii. Acestor lucruri atat de simple, de omenesti, de firesti le spun "nu" cei care lupta impotriva parteneriatului civil. De ce? De ce ai nega unor oameni care sunt oricum parteneri posibilitatea de a beneficia si de niste drepturi care decurg din asta? De ce sa le faci viata mai grea? Inteleg rezervele de ordin religios ale unora in aceasta directie - le-am avut si eu de-a lungul timpului; dar aceste argumente tin de spatiul privat si ecleziastic. Ele nu pot fi invocate legitim intr-o discutie despre drepturile cetatenilor intr-un stat laic.”

Niciun comentariu: