miercuri, 17 octombrie 2018

Gabriela Firea direcționează bugetul Bucureștiului către locuitorii județului Ilfov

Comunicat de presă al consilierului general din CGMB, Ciprian Ciucu, privind măsurile propuse de Primăria Capitalei pentru decongestionarea traficului din București

Proiectul de hotărâre a Consiliului General, cu titlu pompos Programul “Stimularea mobilităţii şi decongestionarea traficului din Municipiul Bucureşti”, aflat pe ordinea de zi de joi, 18 octombrie,  reflectă în primul rând ambițiile politice din județul Ilfov ale familiei Pandele-Firea și nu nevoile de mobilitate/tranzit ale bucureștenilor. Deoarece PMB nu are capacități de implementare și control, pe scurt, efectele acestui program se vor rezuma la următoarele rezultate:

► se vor da 500 de lei posesorilor de autoturisme din județul Ilfov;

► se vor da 500 de lei bucureștenilor care au copii și sunt posesori de autorurisme;

Punctele următoare referitoare la un sistem municipal de car-sharing/bike-sharing dotat cu autoturisme ecologice/biciclete electrice sunt tratate sumar, fiind puse în hotârâre doar pentru a-i da un oarecare ștaif, la pachet cu pomenile electorale.

Acest comportament este tipic pentru Primarul General, Gabriela Firea, evidențiind mari greșeli de bună guvernare, astfel:

1) Direcționează bugetul Bucureștiului către locuitori din județul Ilfov, știut fiind faptul că Gabriela Firea este președintă a organizației PSD Ilfov, iar soțul său are interese politice în acest județ. Astfel, motivația sa este politică.

2) Întâi ia deciziile și după aceea comandă studiile. În acest fel pervertește ideea de evaluare ex-ante (înainte de) a impactului măsurii propuse. Toate studiile comandate anterior în acest fel i-au “confirmat” deciziile deja luate ad-hoc și pe genunchi. Ceea ce d.p.d.v. metodologic și statistic este o aberație. 

3) Măsurile pe care le propune nu pot fi controlabile fără un sistem de verificare costisitor, sistem pentru care PMB nu este pregătită și nu are capacitate administrativă. Din modul în care este conceput proiectul de hotărâre, Primarul General nici nu pare interesată de corectitudinea cheltuirii fondurilor;

4) La fel ca și în cazul voucherelor pentru biciclete, administrația Firea nu stăpânește logica elementară, nu face legături simple de tipul “cauză-efect”:  după ce a acordat vouchere pentru biciclete nu poate demonstra reorientarea bucureștenilor către transportul alternativ. Similar, în cazul de față, nu va putea demonstra că ilfovenii și bucureștenii vor împărți mijlocele de transport personale;

5) Titlul hotărârii este înșelător, acesta nu conține termene de implentare și nici bugete;

6) Toacă bugetul cu plăți către populație în loc să-l consolideze și să-l aloce unor proiecte de investiții majore și utile orașului nostru. Niciun proiect mare de infrastructură inițiat de primarii anteriori nu a fost finalizat! Niciun proiect mare de infrastructură nu a fost inițiat, în cei doi ani și jumătate de mandat Firea.

În consecință, acesta este doar o nouă măsură populistă, cu scop electoral-politic, finanțată din banii bucureștenilor!

Ciprian Ciucu

Purtător de cuvânt al Consilierilor PNL din cadrul Consiliului General al Municipiului București

Niciun comentariu: