miercuri, 3 octombrie 2018

Comunicat de presă al președintelui PNL, Ludovic Orban

Somăm Guvernul să ia decizia de suspendare a intrării în vigoare a modificărilor recent aduse Legilor Justiției, să se conformeze solicitărilor Comisiei Europene și să înceteze retorica anti-UE

Dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului European a arătat, în mod clar, incapacitatea actualului Guvern de a furniza vreun argument care să justifice demersurile majorității PSD-ALDE împotriva independenței justiției, a statului de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor români. 

În ciuda tentativelor repetate de încălcare a recomandărilor din MCV, a solicitărilor exprimate de Comisia Europeană și de celelalte instituții europene, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, a mai dat astăzi o șansă României arătând că există o singură cale care poate să ferească România de sancțiuni – aceea de a se conforma acestor solicitări și recomandări. 

În aceste condiții reiau solicitarea mea: primul lucru pe care trebuie să-l facă actuala putere politică de la București este să suspende intrarea în vigoare a modificărilor la Legile Justiției. Acest lucru este imperios până la adoptarea raportului final al Comisiei de la Veneția și al celui privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Totodată solicit și punerea în acord a Legilor Justiției cu observațiile celor două organisme.

Oficialii guvernamentali români să se trezească la realitate, să renunțe la atitudinea ostilă față de organismele europene și să conlucreze, în mod real, cu reprezentanții Comisiei Europene. În acest moment orice încercare marca PSD-ALDE de a umbla cu „cioara vopsită” prin Europa creează grave prejudicii României.

Amintesc faptul că PNL a solicitat insistent autorităților de la București sesizarea Comisiei de la Veneția asupra modificărilor aduse Legilor Justiției, Codului Penal și Codului de Procedură Penală. PSD-ALDE a refuzat în repetate rânduri această solicitare, ignorând inclusiv recomandările Comisiei Europeane. Ulterior, PNL a acționat pe o cale extraordinară, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, obținând sesizarea Comisiei de la Veneția. Urmare a inițiativei noastre vom avea curând confirmarea faptului că aceste legi sunt contrare standardelor statului de drept și pun în pericol independența și buna funcționare a sistemului de justiție din România.

În urma dezbaterii de astăzi, în cazul în care nu vor da curs punctelor de vedere exprimate de oficialii europeni – așa cum, de altfel, s-a și angajat premierul Viorica Dăncilă în fața Parlamentului European, anume că va respecta avizul Comisiei de la Veneția – riscul de a fi declanșate proceduri împotriva României sunt extrem de mari, cu implicații negative asupra românilor. 

Este ultimul moment în care PSD și ALDE pot face cale întoarsă din drumul pe care au pornit împotriva valorilor și principiilor democrației europene. 

Îi somăm pe reprezentanții PSD-ALDE să abandoneze retorica anti-europeană, atacurile virulente la adresa liderilor și oficialilor europeni, contestarea permanentă a legitimității acțiunilor instituțiilor europene, sfidarea oricăror recomandări care decurg din tratatul de aderare. Dacă vor continua cu această atitudine vor fi responsabili de punerea României într-o situație de marginalizare, țara noastră riscând să devină un stat problemă al Uniunii Europene și să piardă drepturi aferente statutului de membru al UE.


Ludovic Orban,
Președintele PNL

Niciun comentariu: