miercuri, 24 octombrie 2018

Consultări la Cotroceni, delegația PNL


TRANSCRIEREA DECLARAȚIILOR PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL CONSULTĂRILOR DE LA PALATUL COTROCENI, 24 OCTOMBRIE 2018

PNL salută inițiativa președintelui României de a convoca partidele politice la o discuție privitoare la Legile justiției, la Codul penal și la Codul de procedură penală în urma rapoartelor adoptate de Comisia de la Veneția care exprimă puncte de vedere extrem de critice privitoare la toate proiectele de legi și care formulează recomandări extrem de serioase.

PNL a prezentat președintelui României mandatul pe care l-am primit ca delegație din partea Biroului Executiv al PNL, care este un mandat extrem de simplu, reluarea dezbaterilor pe Legile justiției, pe Codul de procedură penală, pe Codul penal iar în reluarea dezbaterilor să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, de deciziile Curții Constituționale în privința Codului de procedură penală și în privința Codului penal, de asemenea, să se țină cont de toate tratatele la care România este parte, de obligațiile internaționale ale României, să se țină cont de standardele care funcționează în materie de organizare a Justiției la nivelul Uniunii Europene și de asemenea, să existe o voință politică extrem de clară privind asigurarea independenței Justiției, privind accesul neîngrădit al cetățeanului la actul de justiție, privind respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români.

România este într-un punct de cotitură. De doi ani de zile, absesia lui Dragnea de a scăpa de pușcărie și obsesia ultrașilor din PSD și ALDE de a controla Justiția și de a opri lupta anticorupție a făcut un rău imens României.

Suntem pe punctul de a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. În funcție de modul în care România își va exercita această funcție de președinție a Consiliului Uniunii Europene, România va urma un destin european, va fi respectată de partenerii de la nivel european și va putea să fructifice în beneficiul cetățenilor români avantajele pe care le avem ca stat membru al Uniunii Europene sau dacă, cei care au siluit legislația în domeniul Justiției, cei care au călcat în picioare independența Justiției, cei care și-au bătut joc până astăzi de toată voința exprimată de societatea civilă, de toate punctele de vedere exprimate de corpul profesioniștilor din Justiție, de toate solicitările externe și avertizările externe pe care le-am primit din partea partenerilor noștri strategici, există riscul ca România să sufere și ca cetățenii români să fie sancționați pentru prostiile și pentru actele de rea-credință făcute împotriva României de către o majoritate grupată în jurul lui Dragnea.

Este momentul ca partidele care compun majoritatea parlamentară să abandoneze susținerea proiectului lui Dragnea care este împotriva interesului general al României.

Urmează raportul MCV, asupra României planează riscul aplicării unei rezoluții de sancționare în Parlamentul European. În discursurile liderilor europeni se vede foarte clar că ne transmit mesajul că în cazul în care vom merge pe drumul corect, vom putea adera la Schengen și vom putea beneficia din plin de toate avantajele pe care le putem dobândi din statutul de membru al Uniunii Europene pe de altă parte, prin poziția clară exprimată atât de președintele Comisiei Europene, de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, de liderii de grupuri parlamentare, inclusiv liderii de grupuri parlamentare din ALDE și PSD, este foarte clar, vor utiliza toate pârghiile pentru a se asigura că în România, independența Justiției, funcționarea normală a statului de drept vor funcționa așa cum trebuie.

Cred că este momentul ca toți cei care până astăzi au crezut că pot să calce în picioare Tratatul Uniunii Europene, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, independența Justiției, liberul acces al cetățeanului la Justiție, trebuie să se trezească și să înțeleagă că pentru binele României trebuie să ne așezăm la masă, să începem un proces de elaborare a unor legi care să stea în picioare, care să beneficieze de sprijin din partea societății și care, cu adevărat, să permită domnia legii, să permită cu adevărat, apărarea cetățeanului român de către sistemul de justiție.

Intrebări 

( Credeți că este necesară încheierea unui acord între partide?) 

Nu cred că este necesar un astfel de acord, cred că este necesar ca cei care până astăzi au crezut că își pot bate joc de legislația în domeniul Justiției, să facă legi cu dedicație pentru lideri, să inițieze propuneri de modificare contrare Constituției, contrare reglementărilor de la nivel european, să se trezească, să renunțe la aceste tentative de modificare a legislației în interes propriu și să gândească pentru binele României și pentru interesul general al bunei funcționări a sistemului de justiție din România.

( Domnule Orban, președintele PSD a spus că nu vrea un acord între partidele parlamentare, președintele ALDE a spus că vrea un astfel de acord insă doar dacă în centru se va pune cetățeanul și eliminarea abuzurilor făcute contra cetățenilor. Sunteți de acord cu o astfel de abordare?)

Poziția PNL a fost întotdeauna o poziție care pleacă de la interesul fundamental al României și de la interesele cetățenilor, de la voința de a respecta drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor români, a liberului acces la Justiție și la dreptul fiecărui român de a i se face dreptate de către sistemul de justiție. Întotdeauna am susținut astfel de prevederi iar una este ceea ce doresc să facă domnul Dragnea și cu ultarșii săi anti-justiție, alta este ceea ce dorește PNL.

Sunt convins că și în partidul de guvernământ sunt destui parlamentari care gândesc mai apropiat de noi decât de interesele obscure ale grupului din jurul lui Dragnea,

În ceea ce ne privește pe noi, ne așezăm la masă, cu oricine, pentru a încerca să elaborăm niște Legi ale justiției, un Cod penal și un Cod de procedură penală care, într-adevăr să satisfacă nevoile reale din societatea românească, care să înlăture orice abuz comis de către oricine, care să împiedice politizarea sistemului de justiție, așa cum, din păcate, se întâmplă în ultima perioadă prin modificări legislative și prin acțiuni ale ministrului Justiției, ale Guvernului și ale președintelui Camerei Deputaților pentru că la urma urmei, vă repet, suntem într-un punct în care fiecare om politic trebuie să înțeleagă că pentru binele României trebuie să facem legi pentru cetățenii români și nu legi pentru interesul personal al unuia sau altuia dintre liderii politici.

(Dv. ați vorbit în acea declarație de intenție care cele 3 Legi ale Justiției care sunt deja în vigoare să fie suspendate. I-ați spus președintelui...?)

M-am referit la suspendarea prevederilor care sunt contrare recomandărilor, care au fost declarare neconstituționale de CCR privind detașarea magistraților.

De asemenea, ministrul Justiției a profitat de ordonanță pentru a-și întări puterile, și-a dat dreptul de a sesiza Inspecția Judiciară, ca o formă de control politic și de amenințare din partea politicului a magistrațior și de afeactare a funcționării atât a parchetelor cât și a instanțelor.

De asemenrea, noi suntem pregătiți cu un proiect de lege care să transpună recomandările Comisiei de la Veneția în Legile justiției și de asemenea dezbaterii în Parlament a Ordonanței 90 și a Ordonanței 92. Avem pregătite amendamente care să readucă într-un cadru constituțional și de asemenea să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

Niciun comentariu: