duminică, 28 octombrie 2018

Ludovic Orban la Brașov. Declarații

Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban, susținute la Brașov - 28 oct 2018

Sărut mâna, bună ziua!

În cursul zilei de ieri am fost cu domnul Veștea  să văd și eu cu ochii mei cum progresează lucrările la Aeroportul Brașov și am constatat cu multă bucurie că lucrările avansează, practic, pista, calea de rulare sunt finalizate. Practic, mai sunt câteva lucrări mici de făcut. Mă bucur enorm că un proiect care a început în 2008, care a fost susținut de PNL și care a fost sabotat de ceilalți actori politici, prinde viață și sunt convins că domnul Adrian Veștea, în calitate de președinte al Consiliului Județean va duce la bun sfârșit acest proiect astfel încât să existe pentru Brașov un aeroport care va avea un impact extrem de favorabil asupra dezvoltării județului.

Vreau să vă spun câteva cuvinte privitoare la ce se va întâmpla săptămâna viitoare. Readuc aminte, după refuzul majorității guvernamentale de a sesiza Comisia  de la Veneția, PNL împreună cu președintele României, am reușit făcând apel la diplomația europeană, prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, să sesizăm Comisia de la Veneția, atât în ceea ce privește cele trei legi ale justiției 303, 304, 317 cât și în ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală.

Rapoartele Comisiei de la Veneția, punctele de vedere exprimate privitoare la aceste proiecte de acte normative adoptate pe repede înainte de o majoritate anti-justiție, care nu are nici cea mai mică competență și bunăvoință pentru a legifera în acest domeniu extrem de delicat, care este politica penală a României sau organizarea Sistemului de Justiție. Rapoartele Comisiei de la Veneția au fost devastatoare. Noi am solicitat majorității parlamentare transpunerea în legislație a tuturor formulărilor recomandate de Comisia de la Veneția. De altfel, în cursul zilei de luni, PNL va înainta un proiect de lege prin care vom asigura transpunerea acestor recomandări în cele trei Legi ale Justiției.  De asemenea, și în privința Codului penal și a Codului de procedură penală am solicitat același lucru, să elaborăm niște modificări extrem de serioase pentru că, readuc aminte, că la sesizarea PNL, a președintelui României și a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Curtea Constituțională a făcut praf modificările la Codul Penal și Codul de procedură penală. La Codul penal, din 48 de modificări analizate, 30 au fost declarate neconstituționale iar la Codul de procedură penală, din 94 de modificări analizate, 62 au fost declarate neconstituționale.

În mod normal, după asemenea decizii ale CCR , toți cei care au fost implicați în procesul de elaborare al Legilor Justiției ar trebui să plece din Parlament, să plece din fruntea Comisiei juridice, să plece din fruntea Comisiei speciale care a elaborat pe repede înainte aceste modificări. Sigur că nesimțirea celor din PSD este uriașă și nu se simt deloc deranjați de faptul că au elaborat 92 de modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală, care au fost declarate neconstituționale.

Înainte de dezbaterea Comisiei de la Veneția, după emiterea OUG 90 și 92 am trimis o scrisoare Comisiei de la Veneția în care am prezentat succint conținutul celor două OUG și de asemenea, am informat Comisia de la Veneția că ministrul Justiției a mințit opinia publică din România spunând că cele două OUG au fost emise în urma consultărilor cu Comisia de la Veneția și cu acordul Comisiei de la Veneția.  Am primit un răspuns din partea lui Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneția care arată că Tudorel Toader a mai mințit o dată opinia publică spunând că în privința OUG 90 și 92, Comisia de la Veneția se va pronunța, adică va analiza aceste două OUG .

În scrisoarea care mi-a fost transmisă de Thomas Markert se spune așa:  Comisia nu poate să examineze prevederile celor două OUG. Unu, pentru că nu au fost traduse înainte de sesiunea plenară și doi, pentru că nu există o cerere formală de emitere a unei opinii asupra OUG din partea autorităților din România. Adică, din nou, Tudorel Toader a mințit spunând că se va pronunța Comisia de la Veneția  iar Comisia de la Veneția îmi spune în scris, negru pe alb, că nu este sesizată nici în privința OUG 90, nici în privința OUG 92.

(Când ați primit?) 

Săptămâna trecută. Am aici textul, il puteți consulta.

După cum bine știți, PNL împreună cu alți parteneri din opoziție, am inițiat moțiunea contra lui Tudorel Toader. Este un moment extrem de important, eu cred că nici un deputat nu mai poate să-l cauționeze pe Tudorel Toader pentru modul catastrofal în care și-a exercitat mandatul de ministru al Justiției. Nimeni nu mai poate să accepte ca în fruntea Ministerului Justiției să fie un avocat al mafiei si nu un reprezentant al cetățeanului care să asigure independența Sistemului de Justiție să asigure accesul neîngrădit al cetățenilor la Sistemul de Justiție și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

Ne adresăm către toți parlamentarii, să voteze moțiunea contra lui Tudorel Toader pentru a-l putea trimite acasă pe acest individ care a făcut praf Justiția din România, care a distrus complet toate instituțiile din domeniul justiției și care nu este altceva decât sluga lui Dragnea care execută toate comenzile ticăloase pe care le primește de la infractorul șef al României.

O a doua teamă pe care vreau s-o abordez este o teamă extrem de importantă pentru români. Inflația, care înseamnă, de fapt, creșterea prețurilor, înseamnă tăierea salariilor și pensiilor. După cum bine știți, în România, ca urmare a politicilor economice ale Guvernului, absolut catastrofale, în România există cea mai mare inflație din Uniunea Europeană.

Ce face Guvernul de la 1 ianuarie? Nu face altceva decât să pregătească un nou puseu inflaționist în mod deliberat, adică, să mai taie din veniturile românilor prin intermediul creșterii prețurilor, mai precis, toarnă gaz pe foc. 

Cum face această șmecherie? Foarte simplu! Prin indexarea accizelor în funcție de inflație și indexează accizele exact la carburanți unde, ca urmare a creșteri accizelor estimarea este că va crește prețul la pompă cu cel puțin 10 bani, pentru produse energetice, electricitate, pentru gaz petrolier lichefiat GPL, de asemenea pentru alte produse cum ar fi băuturi alcoolice, țigări, etc. . În condițiile în care tu ai cea mai mare inflație din Europa, ca țară , ar trebui ca Guvernul să ducă politici de reducere a inflației. Ori Guvernul nu numai că nu face acest lucru dar toarnă gaz pe foc, încearcă să stingă un foc turnând gaz pe foc. Eu am spus încă de la începutul acestei guvernări că din cauza promisiunilor mincinoase făcute în campania electorală, Guvernul va provoca inflație prin politicile fiscale, bugetare și politicile la nivelul macro-economic.

Iată, avem încă o dovadă în plus că Guvernul nu numai că nu își dorește să reducă inflația și în același timp să mențină puterea de cumpărarea  veniturilor românilor, ci în mod deliberat, programatic, în mod cinic și premeditat, urmărește să crească în continuare în special pe bunurile de consum larg, cu scopul de a majora în continuare inflația astfel încât să-i păcălească pe români că le măresc veniturile dar, de fapt, să facă ceea ce a făcut PSD-ul întotdeauna, cu o mână a dat și cu două mâini a luat. 

( Nu considerați că cee ace spuneți dvs. în ultima parte a conferinței, că PSD-ul își taie craca de sub picioare?) 

Nu-i înțeleg, nu numai că își taie craca de sub picioare dar vor afecta puterea de cumpărare a veniturilor tuturor cetățenilor prin stimularea artificială a creșterii inflației. Probabil nu le pasă sau își imaginează că românii sunt în continuare atât de naivi încât, dacă le crești pensia cu 100 de roni, să nu vadă că de fapt,  creșterea prețurilor de consum este de 15 de roni și că oamenii, din cauza lipsei educației economice vor aprecia că, de fapt, Guvernul le-a crescut nominal pensia sau salariul fără să fie deranjați de faptul că le-a scăzut, de fapt, puterea de cumpărare.

Orice creștere de venit trebuie să ducă la creșterea puterii de cumărare. Ca să ducă la creșterea puterii de cumărare nu trebuie să fie însoțită de inflație, aceasta este o regulă clară economică și PSD-ul încalcă această regulă, pentru că nu le pasă, de fapt, de nivelul de viață al românilor, singura lor preocupare este să-l scape pe Dragnea de pușcărie și să pună mâna pe Justiție și pe toate instituțiile statului român.

( Având în vedere situația, ce măsuri vede PNL că ar putea fi luate pentru o scădere a inflației, pentru rezolvarea acestei situații?) 

Am anunțat în repetate rânduri că este nevoie de o politică bugetară mai prudentă, că mai ales deficitul structural trebuie menținut în parametrii normali, că nu trebuie stimulată artificial cererea pentru că o stimulare a cererii, o creștere a puterii de cumpărare fără o creștere a volumului de produse și servicii, în plan intern, nu face altceva decât să genereze inflație, să genereze deficit comercial, să prăbușească moneda națională în raport cu euro și până la urmă, să ducă la inflație și să erodeze puterea de cumpărare a oricărei creșteri de venit. Acestea sunt lucruri care țin de abecdarul economic, nu mai vorbesc despre stabilitate și predictibilitate fiscală, nu mai zic de stimularea investițiilor care este fundamentală. La ora actuală lipsește din economie un motor de creștere fundamental care înseamnă investițiile, atât în sectorul public cât și în sectorul privat.

Am prezentat în mai multe rânduri viziunea noastră, propunerile noastre dar cei de la putere sunt surzi și fac în continuare lucruri care sunt împotriva economiei, împotriva principiilor care stau la baza economiei și împotriva cetățenilor români .

( Practic, cei mai importanți factori din Justiție, că ne referim la magistrați, la procurorii DNA, toți solicită abandonarea acestei cereri de revocare a lui Augustin Lazăr. Care este poziția PNL și ce se poate face?)

Aceeași, am prezentat-o imediat  când Tudorel Toader, cu expunerea lui găunoasă, cu demagogia lui penibilă a formulat propunerea. Nu are nici un temei legal această propunere de revocare a procurorului general, chiar nu există nici un fel de temei.

Sigur că încercăm să scăpăm de Toader, să-l demitem pe Toader dar noi am inițiat moțiunea contra lui Toader parcă anticipând că va  face acest demers, va genera o propunere de revocare. Sigur, aici orice formă de opoziție este binevenită. Și procurorul general cred că ar putea să atace în contencios propunerea, cred că CSM nu trebuie să se grăbească ci trebuie să evalueze. Așa că și domnul Tudorel Toader, până a veni cu năzdrăvănia asta, a stat și a evaluat foarte mult până a fost amenințat că își pierde mandatul de ministru și atunci și-a mai cumpărat câteva luni de la Dragnea inițiind această procedură de revocare.

In rest, încercăm toate procedurile, toate mijloacele pe care le avem la  dispoziție pentru a îndrepta lucrurile în domeniul justiției pentru că suntem într-un context european în care urmează raportul MCV, urmează posibila rezoluție din Parlamentul European, urmează modificarea reglementărilor de la nivel european în care este posibilă suspendarea sau tăierea de fonduri pentru țările care nu respectă principiile care stau la baza organizării statului de drept, prevăzute în articolul 2 din Tratat.  Deja a fost adoptată în Comisia Europeana propunerea de regulament care permite Comisiei să facă astfel de suspendări sau reduceri de bugete către țările care nu respectă principiile fundamentale ale organizării unui stat de drept. Deci, suntem într-un pericol extrem de mare și mai mult, de la 1 ianuarie vom exercita președinția Consiliului Uniunii Europene unde, dacă noi în continuare vom fi considerați ca încălcând aceste principii, capacitatea noastră de a avea rezultate în exercitarea președinției Consiliului Uniunii Europene va fi diminuată drastic din cauza lipsei de credibilitate a actorilor, în special guvernamentali.

De altfel, ați sesizat și la discursul președintelui României, fac o paranteză, Dăncilă a fost chemată să fie trasă de urechi în timp ce președintele Iohannis a fost invitat la Parlamentul European să se exprime privitor la viitorul Europei. Cred că este o mare diferență care arată cine are credibilitate la nivelul Uniunii Europene și cine este privit ca un paria la nivelul Uniunii Europene.

Toate aceste lucruri cred că ar trebui să-I pună pe gânduri, nu neapărat pe Dragnea sau pe talibanii anti-justiție din jurul lui Dragnea dar măcar pe ceilalți parlamentari din zona puterii care trebuie să înțeleagă că trebuie să aleagă între România și Dragnea, fie România, fie Dragnea.

Dacă vor fi în continuare slugile lui Dragnea și vor vota în continuare toate aberațiile pe care le propune grupul lui Dragnea, vor arunca România într-o aventură care se poate solda cu cele mai proaste consecințe pentru cetățenii români.

( Credeți că domnul Toader nu va fi remaniat la remanierea care se anunță?) 

Eu nu cred că va mai fi remaniat. V-am spus, părerea mea este că el a făcut această procedură pentru a mai cumpăra de la Dragnea câteva luni de mandat pentru că nu are nici un temei serios pentru această procedură de revocare ca atare, nu cred că Dragnea își mai dorește să-l remanieze, după ce Tudorel Toader a executat toate comenzile ticăloase pe care le-a primit. Sperăm să-l dăm jos prin trecerea moțiunii pe care am depus-o în Parlament.

(Sunt șanse?) 

Ceva șanse sunt. Dacă nici contra lui Tudorel Toader nu votează înseamnă că sunt complet rupți de realitate și că, de fapt, și PSD și ALDE sunt toți complicii lui Dragnea în procesul de distrugere a perspectivelor României.

( Cei de la Comisia de la Veneția spun clar că nu au fost sesizați , cine ar putea să facă sesizarea?) 

O să apelăm noi, din nou. Deși, atenție, la dezbaterea în plen a Comisiei de la Veneția a solicitat nu numai punct de vedere pe OUG 90 și 92 dar a solicitat inclusiv asistență din partea Comisiei de la Veneția pe elaborarea celor trei Legi ale Justiției, a Codului penal și a Codului de procedură penală. Răspunsul Comisiei de la Veneția a fost exact cum este scris și aici că sunt disponibili și vor să coopereze cu autoritățile din România numai că nu poate să-i sesizeze  Toader, ci ca să poată să acorde asistență și să se pronunțe asupra OUG 90 și 92 au nevoie de o cerere oficială din partea autorităților române, adică fie de la Parlament, fie de la Guvern. Lucrurile sunt foarte simple.

 Acesta este un alt demers pe care o să-l formulăm săptămâna viitoare și anume, o să solicităm Birourilor Permanente ale Camerelor să solicite, pe de o parte asistența experților Comisiei de la Veneția în elaborarea formei finale a modificărilor la Legile Justiției și la Coduri și al doilea capăt de cerere va fi acela de a sesiza Comisia de la Veneția să se pronunțe, la reuniunea plenară din decembrie, asupra OUG 90 și 92 .

Niciun comentariu: