vineri, 12 octombrie 2018

Purificarea „politică” a Consiliului Economic și Social


Comunicat de presă al PNL: 

Asistăm la o nouă operațiune de a elimina orice voce critică din procesul decizional al Guvernului și Parlamentului

Actualei puteri îi repugnă transparența și consultarea publică. Cea mai decentă decizie luată de premierul Viorica Dăncilă la propunerea Ministrului Muncii, de o aroganță fără precedent, de a scoate, ieri noapte, pe unii dintre cei mai reprezentativi lideri ai societății civile din România din Consiliul Economic și Social, arată că actualul Guvern nu înțelege rolul societății civile, nu suportă critica argumentată și doar mimează consultarea pe marginea deciziilor adoptate.

Anticipând faptul că majoritatea covârșitoare a ONG-urilor din CES nu va aviza proiectul legii pensiilor, peste noapte Guvernul a scos 13 din 15 ONG din CES păstrând doar Asociația Municipiilor din România (o structură a primarilor/decidenților care nu poate fi asimilată unei structuri neguvernamentale independente) și FACIAS (ONG lipsit de independență și care promovează o agendă a unor grupuri de interese economice). De altfel, faptul că Ministerul Muncii pregătise propunerea de revocare din luna mai (vezi justificare Decizie de schimbare a componenței părții ONG din CES) și doar noaptea trecută a folosit-o, arată că Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, rămâne captivă unui mod de a face politică care nu are nimic în comun cu o conduită a unui demnitar al unui stat democratic. 

Practic, asistăm la o nouă operațiune de a elimina orice voce critică din procesul decizional al Guvernului și Parlamentului. Partidul Național Liberal consideră că actualul Guvern vrea să manipuleze societatea civilă, decizând, în mod arbitrar și abuziv, eliminarea oricărei voci critice.

Potrivit Constituției, Consiliul Economic și Social este organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înființare, organizare și funcționare, analizând și avizând toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv. O structură similară sprijină procesul decizional din Bruxelles, cu evidente beneficii pentru calitatea deciziilor luate.

Partidul Național Liberal cere Guvernului să oprească atacurile atât asupra societății civile, nefiind singura decizie care arată cum vrea actuala guvernare să distrugă societatea civilă din obsesia de a închide gura activiștilor incomozi.

Departamentul de Comunicare al PNL

Niciun comentariu: