duminică, 21 octombrie 2018

Declarațiile din conferința de presă susținută de președintele PNL Ludovic Orban (Dolj) - 21 octombrie 2018

Sinteza declarațiilor din conferința de presă susținută de președintele PNL Ludovic Orban (Dolj) - 21 octombrie 2018

(Partidul Național Liberal susţine alături de președintele Klaus Iohannis demisia domnului Tudorel Toader? Care credeți că va fi finalitatea acestui demers?) 

Cu siguranță am și anunțat intenția de a depune o moțiune în Parlament împotriva ministrului Justiției, dar este mult prea puțin demisia ministrului Justiției. Readuc aminte că atunci când majoritatea parlamentară și Guvernul au refuzat să ceară punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, Partidul Național Liberal nu a renunțat la obiectivul de a avea o analiză făcută de cei mai redutabili specialiști în materie de democrație și de drepturi și in materie de organizare a sistemului de justiție.  Am reușit să sesizăm Comisia de la Veneția convingându-ne colegii de la nivelul APCE, și aici îl felicit pe domnul Ionuț Stroe, care este reprezentantul nostru în APCE, care a fost implicat alături de colegii noștri în acest lobby, pe care l-am dus în condiții de ostilitate maximă.

Am reușit să sesizăm Comisia de la Veneția atât în ceea ce privește modificările la Legea 303,304 și 317, cunoscute ca legile Justiției. De asemenea, am reușit sesizarea și privitor la CP și la CPP.

În privința legilor Justiției, menține 8 dintre recomandări care au fost prezente în raportul experților. În privința CP și CPP recomandă autorităților din România să reia de la început procesul de amendare și mai ales să fie un proces transparent în care să fie implicată societatea.

Trebuie să știți că dl Iordache, în plenul Comisiei de la Veneția, a solicitat Comisiei de la Veneția asistența Comisiei în elaborarea modificărilor la lege pentru transpunerea în legislație a recomandărilor a Comisiei de la Veneția. Evident că oficialii Comisiei de la Veneția i-au răspuns domnului Iordache că nu este el cel care instituțional poate să apeleze la Comisia de la Veneția că să asiste procesul de elaborare și i-a zis că așteaptă solicitarea din partea Guvernului sau din partea conducerii Camerelor.  Ne pasc pericole uriașe în cazul în care în ceasul al doisprezecelea nu se vor trezi acești indivizi certați cu legea, certați cu democrația.

În ceea ce ne privește am anunțat public că pregătim un proiect de lege de transpunere a recomandărilor de la Veneția pe cele trei legi ale Justiției. 

În privința CPP readuc aminte că în urma atacului la CCR realizat de președintele României și de PNL, 64 de prevederi din cele 99 de modificări au fost declarate neconstituționale.

Evident și în privința CPP ne vom mobiliza pentru a asigura înlocuirea acestor modificări, iar în privința CP solicităm din nou CCR să amâne pronunțarea și să trimită cele 5 întrebări preliminare care au fost formulate de experții PNL, să le trimită la Curtea de Justiție a UE, astfel  încât în pronunțarea Curții să avem  și  punctul de vedere al Curții de Justiție a UE.

Cu siguranță, în cazul în care președintele va declanșa consultări vom fi prezenți și vom pune umărul ca legile Justiției, CP și CPP să fie făcute în conformitate cu reglementările de la nivelul european, pentru a asigura o justiție independentă.

(La Senat a trecut un proiect de lege al PSD, prin care să se revină la alegeri uninominale, urmând ca această lege să ajungă în Camera Deputaților. PNL susține un astfel de sistem?) 

În momentul în care am discutat problema sistemului electoral în partid, noi am susținut fie sistem uninominal în 2 tururi, exact ca la primar, sau un sistem mixt asemănător cu sistemul german.

În ceea ce mă privește personal, eu, de când sunt în politică, am fost adeptul sistemului uninominal

Există un proiect de lege la Parlament, depus de PNL, privind alegerea primarilor în 2 tururi care a fost respins de Senat, și acum este în dezbatere la Camera Deputaților. Dacă la Senat, cei de la ALDE au votat pentru, în Comisia juridică de la Camera Deputaților reprezentanții ALDE au votat împotriva proiectului de lege.

Pentru a putea trece acest proiect suntem dispuși să discutăm cu oricine, inclusiv cu parlamentari individuali.

(La nivelul PNL a avut loc vreo dezbatere pe tema susținerii sau nu a parteneriatului civil?)

Nu, n-am avut. E un grup care ne-a solicitat. si am desemnat un reprezentant, pe domnul Cupșa, dar în rest nu am știre de alte discuții.

(Cum comentați documentul trimis de Guvern la Bruxelles, prin care se anunță înghețarea salariilor?) 

Acești parșivi cu două fețe, o față au când comunică cu instituțiile UE, și o față total diferită o au în momentul în care comunică în fața opiniei publice din România. Ei sunt în continuare în campanie. Se laudă că dublează pensiile, se laudă că dublează salariile, și ei trimit la Bruxelles hârtie în care spun că este posibilă înghețarea salariilor în sectorul public pe anul 2019. Se fac că măresc salariile și pensiile , iar în timpul asta dau drumul la inflație. 

Poate noi nu o să creștem în campanie pensiile cu cât se laudă PSD, dar noi cu siguranță atunci când creștem pensia, creștem  și puterea de cumpărare a pensiei. În nicio țară din lumea asta nu există ceea ce e la noi. Nu poți să crești salariile în sectorul public, dacă ție nu îți cresc salariile în sectorul privat.

Niciun comentariu: