luni, 29 octombrie 2018

Epoca Merkel la final

După alegerile din Hessa, unde CDU a obținut cele mai multe voturi, între 27 și 29%,  dar cu o pierdere de aproape 10% față de alegerile anterioare, presiunile la nivelul CDU privind conducerea partidului își spun cuvântul. Angela Merkel a înțeles că nu mai este locomotiva și de aceea va pune capăt carierei sale politice. A dat de înțeles că se va retrage complet din viața politică infirmând astfel speculațiile că retragerea sa din fruntea partidului și a guvernului german pentru o funcție de înalt nivel la Uniunea Europeană.

Subiectul este tratat cu multe amănunte de presă. Cea germană și engleză abundă în detalii. Mă folosesc acum doar de ce îmi pune la dispoziție Agerpres.

Se pare că avem ce învăța din ce s-a întâmplat.

În 2015, Angela Merkel a greșit permițând manifestarea crizei migrației! Primirea milionului de imigranți în Germania a afectat grav alte state membre ale Uniunii Europene iar consecințele se văd și astăzi. Grecia a rămas cu sechele și zeci de mii de imigranți pe cap, s-a format „ruta balcanică” care a fost închisă abia după ce Ungaria a luat măsuri extrem de dure de închidere a frontierei cu Serbia, urmată apoi de Croația. Între statele membre spațiului Schengen s-au introdus iar controale la frontieră. Însăși acordul Schengen se află pe muchie de cuțit, unele partide politice cerând desființarea lui. Acordul de la Dublin este pus în discuție pentru că este nedrept ca unele state să cheme imigranții - Germania, Suedia, Austria etc. -, iar alte state să fie obligate să primească imigranții pe care statele respective îi refuză. Italia a jucat socialist, ca SPD-ul german până când PD-ul lui Matteo Renzi a pierdut alegerile iar acum Italia este condusă de partide radicale care adoptă poziții dure față de imigrație. Acum este Spania în colimatorul imigranților, acolo unde sunt la putere socialiștii. Popularii lui Rajoi au pierdut alegerile.

Criza migranților a despărțit Europa. A dus la intensificarea acțiunilor politice ale partidelor radicale. În Germania, CDU și SDU au pierdut în fața AfD, partid anti-imigrație. AfD reușind în Hessa să intre în parlamentul local completând astfel lista landurilor germane în care formațiunea a devenit o forță politică semnificativă. Au câștigat și Verzii germani, de fapt ei sunt considerați a fi marii câștigători au alegerilor din Hessa.

Deși au lansat ideea că Angela Merkel ar fi vinovată și de producerea Brexit-ului (legat de criza migrației!) cred că este o exagerare. Cultura anti-UE în Marea Britanie este una de masă. Și acum în sondajele din Regat aparentul echilibru între cei care nu vor în UE și cei care vor în UE are un plus pentru un viitor fără UE. Bine, cu dorința declarată ca între Marea Britanie și UE să existe niște relații speciale și nu relații comune cu țările terțe.

Problema germanilor este că au nevoie de un lider la CDU, care rămâne cel mai mare și mai puternic partid din Germania, care să fie cât mai aproape de reputația și puterea lui Merkel. Faptul că influența lui Merkel în UE va scade va afecta Germania, în primul rând! Lasă loc lui Emmanuel Macron să preia „conducerea”. O astfel de evoluție nu va bucura nici un german, mai ales în rândul celor din CDU.

Epoca Merkel în Germania se încheie dar se încheie și în Uniunea Europeană. Deocamdată, până la alegerile din decembrie ale CDU și chiar după aceea un timp, vom observa aceeași linie politică. Văd că social-democrații germani au anunțat deja că au ceva de spus și că o vor face după alegerile CDU din decembrie. Guvernul german este pe muchie de cuțit. Iar SPD nu are deloc un viitor strălucit dacă va încerca să provoace alegeri anticipate.

Epoca Merkel se încheie iar Merkel a afirmat că vrea să își ducă mandatul de cancelar până la capăt. Depinde cine va deveni președinte al creștin-democraților germani. Germanii din presă dar și alți jurnaliști străini au observat riscul ca noul președinte ales al CDU să provoace și o debarcare a lui Merkel de la conducerea guvernului. Pentru că Merkel a susținut că poziția de lider al CDU este strâns legată de cea de cancelar al Germaniei, analiștii și jurnaliștii speculează și această variantă a evoluției viitoare.  Mandatul lui Merkel să se încheie cu 2 ani înainte de termen.

Niciun comentariu: