marți, 30 octombrie 2018

Presa serioasă contra fake news

La dezbaterea organizată de PNL cu titlul "Soluţii europene pentru finanţarea presei şi pentru combaterea fenomenului fake news", eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a făcut unele afirmații în sprijinul ideii ca presa să participe la combaterea propagării știrilor false în media română.

"Cei care dezinformează şi propagă ştiri false, de multe ori din afara UE fiind, dar câteodată şi din UE, ei doresc să pună, de fapt, sub semnul întrebării ordinea, societatea, sistemul în care trăim. Şi anume pentru ei această democraţie liberală, Uniunea Europeană, care de 70 de ani produce pace, este un model de succes, (...) toate aceste reuşite ale noastre sunt o problemă.

(...) Federaţia Rusă este una din sursele de dezinformare.

(...) Şi tocmai fiindcă aceste dezinformări sunt o ameninţare pentru modul în care trăim, trebuie să ne intereseze. Ele vin din afara UE, dar vezi şi în UE tot soiul de populişti, eurosceptici, oameni care spun că ziduri, garduri şi alte prostii sunt soluţia.

(...) Izolarea nu e nicio soluţie, trăim într-o Europă deschisă, unită, noi suntem parte din Piaţa Unică, cetăţenii români pot alege unde să trăiască în Europa, unde să studieze, unde să lucreze, când să se întoarcă acasă la pensie.

(...) Vor să ne facă rău şi noi trebuie să ne opunem"

***

Nimic mai adevărat. Iar cei care „umblăm după știri” putem aduce dovezi nenumărate privind campaniile fake news ale rușilor dar și a cozilor lor de topor din România. Nu le mai pomenesc aici acum însă îmi rezerv dreptul de „a le promova” atât aici cât și în rețeaua Facebook unde sunt foarte activi așa-zișii eurosceptici din România care citează cu nerușinare din presa rusă ostilă UE. Fie ei simpli „postaci” fie ei așa-ziși „jurnaliști” la site-uri obscure.

Niciun comentariu: