duminică, 7 octombrie 2018

18 întrebări pentru apărarea a trei directive europene și a ordinii de drept în România

Deloc impresionat de zbuciumatul discurs al celebrei „doamne de fier” a PSD în Parlamentul European, prim-ministrul Viorica Dăncilă, discurs care a avut ca temă principală „Nu am venit să dau socoteală”, Frans Timmermans, vice-președintele Comisiei Europene, a trimis imediat un set de 18 întrebări punctuale legate de legile justiției, cu referire la modificările comise de PSD și ALDE cu sprijinul UDMR asupra cărora specialiștii din Uniunea Europeană, la fel ca cei din Comisia de la Veneția au mari dubii. Impresia generală este că modificările duc România către înapoi, independența Justiției fiind în mare pericol.

Comisia Europeană suspectează că schimbările propuse ar putea încălca trei directive europene.
„Comisia urmăreşte cu atenţie evoluţiile din România, în mod particular evoluţiile legislative privind legile justiţiei şi legile pentru Codul de Procedură Penală şi Codul Penal. Analizăm amendamentele în ceea ce priveşte conformitatea lor cu legislaţia UE şi am trimis întrebări detaliate şi precise autorităţilor române în privinţa acestor chestiuni”
Întrebările punctuale transmise de Comisie la Bucureşti au ca scop lămurirea unor eventuale încălcări ale directivelor europene. Printre nelămuririle lui Timmermans se numără şi modificarea articolului 305 din Codul de Procedură Penală, referitor la înciderea investigaţiei penale după un an, dacă nu a fost identificat un suspect în cauză. CE solicită guvernului român să explice în ce condiţii poate fi continuată investigaţia şi în ce măsură victimele infracţiunii investigate pot contesta decizia de închidere a dosarului, conform articolului 11 din Directiva Europană 29/2012 de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii.

Celelalte două directive despre care Comisia crede că ar putea fi încălcate prin modificările celor două coduri penale sunt 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal si 42/2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.

Gașca PSD-isto-ALDE-istă au dat din clanță fioros la Frans Timmermans pe timpul lucrărilor PE. Stilul indivizilor nu a fost foarte departe de stilul lui Viktor Orban al Ungariei, plecat și el pe alte căi decât cele la care Ungaria s-a angajat: jigniți România, românii, poporul!

Au primit răspunsul corespunzător: se ascund după popor de câte ori comit acte reprobabile.

Așa-numiții reprezentanți „ai poporului român” din partea PSD și ALDE (în Parlamentul European sunt reprezentanții popoarelor membre!) au crezut că prind Comisia Europeană cu chiloții în vine și au cerut cu glas mare ca Timmermans să le arate, concret, care sunt modificările la legile penale „criticabile”. Iar cele 18 întrebări se referă la articole și se cere ca „înțeleapta” Dăncilă să dea un răspuns care să satisfacă legitima curiozitate a oficialilor europeni. Concret, ba chiar foarte concret, se constată că respectivele modificări ale legilor penale sunt îndreptate împotriva activității procurorilor care acționează în interesul general al societății, „fentează” deciziile instanței de judecată competente astfel încât victimele infracțiunilor să fie cele care „ies pe locul doi”. Infractorii vor rămâne cu „libertatea” neștirbită și cu averile furate apărate prin însăși efectul legii. Știe infractorul Dragnea de ce!

Să vedem ce va răspunde Guvernul. Până atunci, nu pot trece peste „aprecierile” specialiștilor Dragnea și Tăriceanu care au constatat că cei de la Comisia Europeană și ceilalți din Parlamentul European nu au habar de ce se întâmplă în România și nici nu știu cu ce se mănâncă legile justiției!

Niciun comentariu: