miercuri, 10 octombrie 2018

Macron și aliații lui din Europa

Ca să nu mai umblăm după tot felul de „alianțe”. Trebuie să știm cu cine putem avea o relație politică. Emmanuel Macron are grijă ca partidul care îl susține, La Republique en Marche (LREM), să obțină și o susținere europarlamentară, cu obiectivul de a forma un posibil grup parlamentar distinct de PPE sau S&D (la care au aderat PSD dar la care vor mai adera și alții de vor ajunge să fie votați la europarlamentare).

Este absolut evident faptul că pe plan intern, fiecare dintre partenerii „ideilor Macron” va încerca să devină cât mai puternic, să ocupe cât mai mult din spațiul politic disponibil, dacă se poate să preia și să dețină cele mai importante funcții în statul respectiv. Iar Dacian Cioloș cu MRÎ asta va urmări și asta va face. Pentru el, atât membrii din România ai S&D (PSD, ProRomânia) dar și „nedemnul” ALDE.ro sunt adversari politic la fel cum și partidele românești care sunt membre PPE devin adversare politice!
Liderul LREM, Christophe Castaner, şi liderul blocului liberal ALDE din Parlamentul European (PE), Guy Verhofstadt, afirmă că vor să "reinventeze" Europa. Agerpres.
Evident, programul politic al președintelui Macron este una din piesele de bază. Pentru că îl văd și pe Verhofstadt sunt sigur că ALDE din PE are o anume contribuție. Dar, ALDE este o uniune de partide liberale și democrate cu o orientare de centru stânga. Din acest motiv PNL a părăsit ALDE din PE pentru a merge alături de partidele din PPE unde ideile liberale românești au găsit idei asemănătoare. PNL este, în România, principalul partid de dreapta.

Liderul LREM, Christophe Castaner este cel din dreapta sus în imagine. Este liderul partidului lui Macron. Înțelegerea de bază a făcut-o cu Guy Vehofstadt, liderul ALDE din PE (lider și al Partidului Liberalilor și Democraților Flamanzi din Belgia), cel care conduce uniunea de partide de centru-stânga, din care face parte și ALDE România, condusă de CAP Tăriceanu!

Tăriceanu nu a spus nimic până acum. Europarlamentarii ALDE, Norica Nicolai și Renate Weber au fost în opoziție față de liderul Grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt! O doar o poziție de moment? Trag totuși concluzia că între ALDE al lui Tăriceanu și MRÎ al lui Cioloș va fi cumva o alianță. Pentru că, este evident faptul că Verhofstadt a cerut părerea liderilor partidelor din care este format ALDE din PE atunci când a cerut susținerea lor pentru „reinventarea” Europei după „biblia lui Macron”! Primind acceptul, a semnat protocolul (nu este secret!).

Reprezentantul Partidului Democrat din Italia în combinația „macronistă”, partid social-democrat, este Mateo Renzi, fostul prim-ministru al Italiei până când au pus mâna pe putere partidele extremiste după alegerile din 2018. Mateo Renzi este lângă Cioloș.






Partidul Cetățenilor din Catalunia, partid de centru dreapta, anti-secesionist este reprezentat de Albert Rivera, ultimul din imagine.


Dacian Cioloș a angajat MRÎ (încă în devenire!) în proiectul macronist și ALDE-ist al lui Verhofstadt. Nu mai avem ce umbla după partea ideologică a MRÎ. Cu excepția Partidului Cetățenilor din Catalunia (partid de provincie!), restul formațiunilor sunt de centru (cum vrea să pară LREM) și centru stânga.

Bănuiesc, îmi dau cu părerea, că Dacian Cioloș va încerca să țină linia de centru, cât mai bine cu putință, pentru că pe centru este și Macron dar și Verhofstadt (care a fost neo-liberal și a revenit la centru, la liberalism, când a văzut că neo-liberalismul nu prea are căutare).

Cât privește politica internă, dacă MRÎ se reușește să se mențină pe centrul orientărilor politice este posibil, nu creditez, ca să accepte un parteneriat cu oricare formațiune politică principală care preia guvernarea. Bine, cu privire la PSD este posibil să condiționeze de anumite modificări în structura acestui partid, mai ales când vorbim de actualul PSD condus de Dragnea! La fel, poate accepta și o colaborare cu PNL, în caz că acesta va câștiga alegerile. Trebuie să fie însă clar că Dacian Cioloș și MRÎ nu vor susține nici unul din partidele „mari”. Dacă le poate învinge, o va face!

Pe de altă parte, legat de alegerile prezidențiale, Dacian Cioloș și MRÎ nu au cum susține candidatura lui Klaus Iohannis pentru al doilea mandat din moment ce percepția în Europa cu privire la președintele Iohannis este aceea că este un politician de dreapta, ferm angajat în relația cu PPE și mai ales cu Germania (din cauza etniei acestuia). Dacian Cioloș va lupta pentru a oferi lui Macron cât mai mult suport din partea partidelor din România! El fiind vârful de lance!

Având în vedere și informația că USR a avut sau încă mai are o relație cu Guy Verhofstadt și ALDE European, nu este exclus ca MRÎ să preia USR pentru a forma o o formațiune politică de centru alături de ALDE al lui Tăriceanu care este de centru-stânga.

Uite cum avem avem deja 3 nume interesante în politica românească: Tăriceanu, Cioloș și Barna!

Niciun comentariu: