marți, 30 octombrie 2018

Ludovic Orban la Reprezentanța Comisiei Europene la București


INTERVENȚIA PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA DEZBATEREA REPREZENTANȚEI COMISIEI EUROPENE LA BUCUREȘTI - 30 OCT 2018

Sărut mâna, bună ziua! Mulțumesc de invitație!

Mă bucur să fiu prezent la această dezbatere care poartă titlul ’’Drumul spre Sibiu’’. Aș vrea să evidențiez importanța Consiliului European care se va desfășura la Sibiu amintind faptul că acest Consiliu este un Consiliu special pentru că el va fi dedicat unei dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, dezbatere în care vor fi implicați cei mai importanți lideri ai statelor europene, într-un moment în care provocările la adresa Uniunii Europene, la adresa valorilor, principiilor, credințelor care au stat la baza constituirii Uniunii Europene, provocările nu sunt deloc puține și ele provin atât din exteriorul Uniunii Europene cât și din interiorul Uniunii Europene.

Referitor la iliberalism, este un termen care a început să fie utilizat pe scară destul de largă, eu aș încerca să spun câteva cuvinte despre tendința spre autoritarism și încălcările sistematice ale valorilor și principiilor democrației, că despre asta este vorba în ceea ce se întâmplă în mai multe țări printre care, din păcate, ne găsim și noi, România.

Atacul contra democrației se bazează pe mai multe axe.

Prima axă este una naționalist- suveranistă, aș denumi-o, în care foarte mulți lideri spun: Noi suntem stăpâni aici, la noi în țară, iar uniunea Europeană nu are voie să vină să-și bage nasul în treburile interne ale țării. Din păcate, este un discurs care prinde și care este susținut de destui lideri politici pescuitori în ape tulburi care caută să găsească niște răspunsuri false la provocările, nemulțumirile și frustrările care există în multe grupuri din statele Uniunii Europene.

Din păcate, în România ne confruntăm cam cu aceleași chestiuni cu care se confruntă și alte țări. Atacul împotriva societății civile, s-a ajuns chiar la o parșivenie maximă în care să folosești directive europene, cum este directiva privind spălarea banilor ca să ataci dreptul legal al organizațiilor neguvernamentale de a fi finanțate, să blochezi într-un fel marea majoritate a finanțărilor, arată culmea obrăzniciei și a tupeului din partea guvernanților . Să ne aducem aminte că nu de mult timp a fost înaintat un proiect de lege pe care, din fericire, am reușit să-l oprim în Parlament, cu același scop, de a distruge orice formă de finanțare a organizațiilor neguvernamentale. Atacul asupra societății civile există și în alte țări, dacă ne uităm în Ungaria, să ne aducem aminte lupta premierului Orban cu Soroș și mai ales interdicția de finanțări externe sau limitarea oricărei forme de finanțare externă a organizațiilor neguvernamentale.

A doua axă este aceea de capturare a statului, de ocupare, de politizare a instituțiilor statului prin intermediul unor oameni fideli liderului partidului de guvernământ, lucru care se întâmplă și s-a întâmplat în mai multe țări. În România, să nu uităm, la ora actuală nu știu dacă mai există șapte instituții care să nu fie sub controlul direct al PSD.

A treia axă este una extrem de importantă - atacarea independenței justiției  dar, de fapt, cu același scop, și anume acela de a  pune mâna pe Justiție și de a bloca orice fel de anchetă pentru ilegalități comise de puternicii zilei, de asemenea, cu scopul de a folosi parchetele împotriva opoziției existente în societate.

Relația cu mass-media, sigur că în România, spre deosebire de alte țări unde au cam murit ziare, televiziuni, se practică o altă metodă, o metodă mai perversă, adică o mare parte din mass-media este cumpărată din bani publici sau din bani privați care au legătură cu contracte cu statul. Să nu ne facem că nu vedem că la ora actuală o mare parte din mass-media și din cei care sunt formatori de opinie pe mass-media sunt pur și simplu transformați în purtători de cuvânt ai celor care se află la putere.

Nu în ultimul rând, mai există un discurs care arată incapacitatea de a înțelege economia de piață, democrația, și anume discursul anti companii, în special față de companii străine și întotdeauna aruncarea vinei pentru nerealizări interne pe spinarea Uniunii Europene, pe spinarea FMI sau pe spinarea companiilor care au investit în România.

Avem un exemplu privitor la modul în care instituțiile politizate atacă mediul privat, se știe foarte bine cazul care, din păcate, nu a devenit suficient de notoriu prin care o conducere politică a ASF-ului a sancționat un angajat al unui administrator privat care a îndrăznit să atragă atenția că Guvernul pregătește naționalizarea Pilonului 2 de pensii, iar acestui angajat i s-a interzis să mai activeze în domeniul respectiv, din fericire reușind să câștige de curând procesul.

Închei pentru a nu prelungii prea mult lucrurile. Nu există decât o singură cale de a răspunde acestor provocări perfide și anume evidențierea câștigurilor pe care le au cetățenii susținând valorile europene, susținând o corectă poziționare a României în cadrul Uniunii Europene și mai ales, susținându-i pe toți aceia care au capacitatea de a maximiza câștigurile pe care le au românii de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană.

Mi se pare de-a dreptul scandalos și sfidător ca după punctele de vedere decise în plenul Comisiei de la Veneția , înainte de Raportul MCV, sub existența riscului inițierii și adoptării unei rezoluții împotriva României în Parlamentul European, când ai perspectiva preluării președinției Consiliului European, să inițiezi ca ministru al Justiției, evident, la comanda liderului partidului de guvernământ, o asemenea procedură cum este procedura de revocare a procurorului general fără nici un fel de motivație solidă este, de fapt, o sfidare la adresa interesului fundamental al României, care este acela de a-și consolida poziția la nivelul Uniunii Europene, de a avea o președinție a Consiliului Uniunii Europene plină de succes care să îmbunătățească percepția României la nivelul Uniunii Europene. Ori să faci astfel de lucruri nu înseamnă altceva decât să sfidezi bunul simț și să calci în picioare interesul României și interesul general al fiecărui român

Mulțumesc!

Niciun comentariu: