luni, 8 octombrie 2018

Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Ludovic Orban - 7 octombrie 2018

Rezultatul referendumului de astăzi reprezintă o veritabilă moțiune de cenzură a românilor împotriva guvernării PSD. Partidul Național Liberal, a atras atenția de luni bune liderilor politici din România, să nu încerce să confiște această temă, să nu politizeze referendumul și să încerce să stea de o parte în această temă care vizează conștiința fiecărui român. Noi am luat decizia de a lăsa deplină libertate membrilor și simpatizanților Partidului Național Liberal, de a se poziționa așa cum le dictează propriile convingeri, propria conștiință.

Pe o temă în care toate sondajele de opinie a beneficiat de o susținere publică de peste 80%, astăzi la vot nu s-a întrunit cvorumul. Tentativa lui Liviu Dragnea și a  PSD de a confisca politic această temă a determinat milioane de români să nu vină la vot și sa dea in acest fel un vot de blam către Liviu Dragnea și către partidul de guvernământ.

Practic, Liviu Dragnea, a furat celor 3 milioane de cetățeni care au semnat inițiativa de revizuire a Constituției, această temă a aruncat-o în derizoriu și a compromis-o pentru că pe tot ce pune mâna Liviu Dragnea se ofilește, se compromite și este aruncat în derizoriu orice lucru pe care Liviu Dragnea îl preia în discursul public.

Organizarea referendumului a fost extrem de proastă, nu a existat niciun fel de campanie de informare din partea Guvernului , parcă acest Guvern și-a dorit ca interesul cetățenilor pentru acest referendum să fie cât mai mic.

În ceea ce ne privește am asigurat reprezentarea Partidului Național Liberal în fiecare secție de votare cu obiectivul clar de respectare a legii și de  asigurare a corectitudinii votului, astfel încât rezultatele numărării votului să fie la fel cu voința exprimată de cetățeni.

Am respins orice fel de extremism în susținerea punctelor de vedere. Întotdeauna am făcut apel la o susținere pozitivă a punctului de vedere a fiecărui om indiferent ce poziție a avut. Respectăm pe toți cetățenii care au venit la vot și și-au exprimat opțiunea. De asemenea, respectăm și îi înțelegem pe fiecare dintre cetățenii români care astăzi au preferat să îi dea o palmă PSD-ului și lui Liviu Dragnea, și să nu vină la vot  pentru a nu îi face niciun fel de serviciu lui Liviu Dragnea. Îi îndemn în schimb pe cei care astăzi au vrut să dea acest vot de blam partidului de guvernământ, ca la viitoarele alegeri să se prezinte masiv la vot pentru că numai o prezență masivă la  poate să ducă la îndepărtarea de la putere a acestui partid nociv pentru România.

(Partidul Național Liberal a susținut demersul coaliției pentru familie de la început. L-ați avut pe domnul Sighiartău, secretarul general, care s-a implicat foarte mult, pe domnul Falcă la Arad, pe domnul Dumitrescu, care face ședințe în biserică și mulți alți lideri de filiale care s-au implicat. PNL nu își asumă deloc acest eșec, domnule președinte?)

Partidului Național Liberal a lăsat deplina libertate membrilor Partidului Național Liberal să decidă cum se poziționează față de acest referendum. Fiind singurul partid care a procedat corect, Partidul Național Liberal a refuzat categoric orice fel de politizare a acestei teme și orice fel de încercare de a câștiga un capital politic ieftin din această temă.

Ca atare, Partidul Național Liberal este singurul partid care a avut o poziționare corectă în această privință.

(Dacă Guvernul nu a făcut o campanie de informare, nu era poate salutat ca partidele din opoziție să preia cumva acest rol și să facă o campanie de informare?)

Motivul principal pentru care oamenii nu au venit astăzi la vot este confiscarea acestui referendum de către Liviu Dragnea. Știți foarte bine că foarte mulţi români, care ar fi fost favorabili temei acestui referendum, nu au venit la vot tocmai pentru a-i da o palmă lui Dragnea şi pentru a se feri să îi facă vreun serviciu lui Liviu Dragnea. Ăsta este motivul esenţial pentru care prezenţa la vot a fost atât de scăzută și care nu are nicio legătură cu partidelor de opoziție și mai ales cu Partidul Național Liberal, care a fost perfect corect în acest referendum.

(Domnule președinte, în acest moment, Cătălin Predoiu scrie pe pagina de facebook a sa: „Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouã aventurã și cãtre un nou eșec politic, care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu unește, ci dezbinã”. Cum vedeți critica venită de la Cătălin Predoiu?) 

Orice membru al Partidului Național Liberal a avut libertatea să își exprime punctul de vedere fără să fie în vreun fel implicată conducerea Partidului Național Liberal. Conducerea Partidului Național Liberal a luat o singură decizie, și anume aceea ca fiecare membru să se poziționeze față de acest referendum în conformitate cu propriile convingeri. Exprimarea pluralismului de opinie existent în partid a fost nu numai permisă, ci și încurajată de mine, cât și de colegii mei din conducerea Partidului Național Liberal.

(Urmează o analiză legat de ceea ce au făcut filialele? Vă întrebam pentru că aveți mulți președinți de filiale care s-au implicat)

Este dreptul oricărui cetățean român, așa cum este dreptul oricărui cetățean român care este membru al Partidului Național Liberal să se fi poziționat așa cum i-au dictat propriile convingeri.

Am văzut interpretări venite din anumite zone pe care le resping categoric. Acest referendum  a fost inițiat de 3 milioane de cetățeni. Trecerea prin Parlament a fost tergiversată de o majoritate PSD-ALDE doi ani jumate, a fost confiscată tema, furată literalmente, celor 3 milioane de cetățeni care au inițiat acest referendum de partidele de guvernământ, care au încercat să câștige capital electoral din această temă, iar eșecul acestui referendum, faptul că nu s-a întrunit cvorumul este eșecul exclusiv al celor care se află astăzi la Guvernare și care practic au aruncat în derizoriu această temă prin confiscare politică.

(Pentru PNL nu e un semn de întrebare legat de reacția oamenilor, de cum s-a prezentat partidul )

Partidul Național Liberal nu s-a prezentat ca formațiune politică oricât ar credita propaganda oricui. Ca și partid politic nu a politizat tema, nu a impus nimănui un anumit comportament, nu a solicitat niciunui membru al partidului să se manifeste altfel decât cum îi dictează propria credință.

Cred că suntem singura forță politică care a procedat cu adevărat corect în raport cu o inițiativă cetățenească pe o temă care ține de convingerile intime ale fiecărui om și în care nu putea să existe o altă atitudine decât aceea de a lăsa pe fiecare membru al Partidului Național Liberal să acționeze în conformitate cu convingerile sale.

(Dată fiind prezența foarte scăzută la vot, la acest referendum, nu vă temeți cumva ca s-ar putea reflecta și anul viitor, în special la alegerile europarlamentare? 

Tocmai din acest motiv am dat acest mesaj către cei care astăzi au ales această formă de protest față de referendumul confiscat de PSD, că singura soluție ca să scăpăm de PSD este o prezență masivă la vot, la toate alegerile care vor urma în cei 2 ani electorali.

(Care va fi până atunci următorul pas politic în Parlament?) 

Știți foarte bine că am demarat procedura de modificare a regulamentului Camerei cu scopul anunțat public, de a încerca să obținem demiterea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

(În privința moțiunii de cenzură?) 

Negocierile continuă și când vom considera că există momentul oportun vom înainta această moțiune de cenzură împreună cu partenerii din opoziție.

Mulțumesc. Vă doresc o seară plăcută!

***

Opinia mea este că PSD a acționat la cererea BOR. CpF și BOR au fost împreună la acest referendum. Mai mult, cred că BOR este, de fapt, inițiatorul acestui referendum! Susțin aceste afirmații pentru că am avut „experiențe” cu „reprezentanții” CpF cu mult înainte de a se ajunge la acest referendum. 

Nu am participat la referendum pentru că am avut o părere foarte proastă despre tema pusă în discuție. Nu am boicotat referendumul, pentru că boicotul este o formă de protest iar eu nu am de gând să dezbat o idioțenie. Nu am protestat la referendum, l-am ignorat, acum însă vine protestul meu față de abordarea politică, religioasă și a unei părți din societatea civilă.

Dar protestul îl voi pune în alt articol.

Niciun comentariu: