luni, 5 noiembrie 2018

Ludovic Orban, declarații, 5 noiembrie 2018

Transcrierea declarațiilor președintelui PNL, Ludovic Orban, la finalul Biroului Executiv al PNL – 5 noiembrie 2018

Partidul Național Liberal face apel la liderii majorității guvernamentale să se trezească măcar în ceasul al doisprezecelea și să înțeleagă că România este stat membru al Uniunii Europene, că România trebuie să respecte toate standardele, valorile și principiile care stau la baza funcționării Uniunii Europene, că România trebuie să se plieze pe solicitările formulate de instituțiile europene și de asemenea, pe recomandările formulate de Comisia de la Veneția privitor la legislația în domeniul Justiției, la Codul penal și la Codul De procedură penală.

Partidul Național Liberal a înaintat săptămâna trecută o solicitare către Birourile permanente ale celor două Camere. În această solicitare cerem majorității guvernamentale să ia decizia de a cere asistență juridică din partea experților Comisiei de la Veneția și a experților Comisiei Europene în procesul de elaborare a modificărilor la Legile Justiției, la Codul penal și la Codul de procedură penală.

Readuc aminte că în data de 13 noiembrie, Comisia Europeană va aproba raportul privitor la MCV. De asemenea, este prevăzut pentru 14 noiembrie să aibă loc dezbaterea din Parlamentul European și adoptarea unei eventuale rezoluții în Parlamentul European cu privire la România, la derapajele de la democrație comise de majoritatea guvernamentală și cu privire la încălcarea prin modificările aduse în Legile Justiției, în Codul penal și Codul de procedură penală a independenței Justiției, a dreptului cetățeanului de a avea un acces neîngrădit  la justiție și de asemenea, punerea între paranteze a luptei împotriva corupției.

De asemenea, România urmează ca începând cu 1 ianuarie să dețină președinția Consiliului Uniunii Europene. Măcar în ceasul al doisprezecelea, liderii coaliției  guvernamentale trebuie să se plieze pe solicitările Comisiei Europene, a instituțiilor europene, a tuturor celorlalți actori cu care România  se află fie în parteneriat strategic, fie într-o relație de colaborare pentru că în cazul în care nu vor accepta acest minim gest de bună intenție, acest minim semnal către partenerii noștri din Uniunea Europeană, că există intenția de a ține cont de expertiza Comisiei de la Veneția și de solicitările pertinente solicitate de Comisia Europeană, există riscul ca România să aibă de suferit și ca interesele românilor să fie grav afectate de derapajele grave ale majorității guvernamentale.

În zilele de 6,7,8 o delegație a PNL va fi prezentă la Congresul Partidului Popular European care va avea loc la Helsinki. Delegația va fi formată din 30 de reprezentanți ai PNL . PNL este reprezentat de 22 de delegați cu drept de vot la acest Congres extrem de important al Partidului Popular European.

La acest Congres, Partidul Popular European, care este principala forță politică la nivel european, familia politică cea mai puternică în Parlamentul European, familia politică ce deține astăzi președinția Comisiei Europene, președinția Parlamentului European și președinția Consiliului European. Partidul Popular European va decide candidatul la funcția de președinte al Comisiei Europene. Ca și în exercițiul electoral anterior din 2014, Partidul Popular European a luat decizia de a merge în mod transparent în campania electorală din alegerile pentru Parlamentul European cu un candidat la președinția Comisiei Europene care să fie cunoscut de cetățenii tuturor țărilor care fac parte din Uniunea Europeană și de asemenea, acest candidat să aibă în spate un program care este susținut de Partidul Popular European, astfel încât cetățenii europeni să poată să voteze în deplină cunoștință de cauză cu partidele care sunt membre ale Partidului Popular European.

În ceea ce ne privește, delegația PNL va sprijini la Congresul de la Helsinki desemnarea ca și candidat la președinția Comisiei Europene din partea PPE a domnului Manfred Weber care este candidatul CDU-CSU și care actualmente este liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European din Parlamentul European.

(Domnul Dragnea a venit astăzi în Parlament cu o valiză cu dosare ...) 

Domnul Dragnea a vândut aceste gogoşi în campania din decembrie 2016, probabil gogoşile pe care le-a adus astăzi la reuniunea Comitetului Executiv sunt gogoşi reîncălzite pe care probabil vrea în continuare să le vândă românilor, dar eu sunt convins că românii s-au săturat de gogoşile lui Dragnea.

( Dar credeți că dl. Dragnea se teme de ceva anume?) 

Domnul Dragnea nici nu ştiu de ce se teme, cert este că în ultima vreme dă semne de nervozitate, de pierdere a cumpătului şi în anumite momente am serioase îndoieli privitoare la discernământul său în girarea funcţiilor importante pe care le deţine, tocmai din acest motiv PNL a iniţiat procedura de demitere a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

( În prag de depunere a moțiunii de cenzură în această sesiune, opoziția este ușor dezbinată. Domnul Cioloș a formulat o serie de acuzații la adresa PNL. Vreau să vă întreb dacă ați mai avut discuții cu dl. Cioloș în ultimele luni, dacă au existat, cum s-au soldat ele și cum vedeți dvs. acele acuzații formulate de fostul premier?) 

Asta a fost ieri, astăzi avem alte probleme. Vă rog să nu îmi puneți întrebări care după părerea mea nu au foarte mare importanță.

PNL este angrenat într-o bătălie extrem de dură cu majoritatea guvernamentală, suntem iniţiatorii mai multor proceduri, de la revocarea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, până la demiterea lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, de asemenea, solicităm susţinerea de către Birourile permanente ale Camerelor a propunerii noastre ca Parlamentul să solicite asistenţa Comisiei de la Veneţia şi a Comisiei Europene. Astfel de mici declaraţii sunt simple jocuri care nu ne abat de la misiunea noastră şi anume, misiunea de a încerca să oprim toate fărădelegile şi lucrurile nocive pentru România pe care vrea să le facă majoritatea guvernamentală şi de asemenea, de a ne susţine toate proiectele şi iniţiativele care vin în beneficiul cetăţenilor români.

În ceea ce privește moțiunea de cenzură, am dat de zeci de ori acest răspuns.  PNL împreună cu partenerii din Opoziţie va depune moţiune de cenzură în această sesiune parlamentară în momentul cel mai potrivit, când vom avea garanţia că putem obţine numărul maxim de voturi posibil de la parlamentari din actuala majoritate guvernamentală.

( Aveți această garanție având în vedere negocierile de până acum?) 

După cum vedeţi, la PSD se stă cu cuţitele pe masă sau cu cuţitele în valiză, după caz. Unii mai curajoşi au scos cuţitele pe masă, alţii vin cu cuţitele în valiză. Este păcat să stricăm această zi a cuţitelor lungi din PSD. În funcţie de deciziile care vor fi luate în şedinţa de astăzi şi în şedinţa următoare privitoare la remaniere sunt convins că vor apărea noi oportunităţi pe care fiţi convinşi că nu le vom rata, le vom fructifica.

(Să înțelegem că va exista semnătura domnului Țuțuianu pe această moțiune de cenzură?) 

Știți foarte bine că suntem angajaţi în negocieri extrem de serioase de o lună de zile şi cine poartă negocieri nu poate să bată toba în târg cu ce rezultate a obţinut în negocieri.

( Care este în prezent situația lui Iulian Dumitrescu după ce și-a dat demisia, astăzi a fost acuzat de blat cu PSD-ul?) 

Sub nicio forma! Decizia domnului Iulian Dumitrescu de a se retrage de la conducerea grupului parlamentar de la Senat este o decizie care îi aparţine, pe care a luat-o în urma unei discuţii pe care a avut-o cu mine, iar ideea retragerii domniei sale de la conducerea grupului parlamentar din Senat nu înseamnă o dezangajare a domnului Dumitrescu, ci înseamnă o consacrare mai serioasă asupra exercitării atribuţiilor extrem de importante pe care le are în partid şi anume atribuţia de prim-vicepreşedinte a PNL pe relaţia cu mediul de afaceri şi societatea civilă şi, de asemenea, funcţia de preşedinte al uneia dintre cele mai puternice organizaţii a partidului – și anume filiala PNL Prahova. Decizia a fost luată de comun acord. Este o decizie prin care domnul Dumitrescu va aloca mai mult timp şi mai multă energie pentru întărirea relaţiilor cu mediul de afaceri şi cu societatea civilă.

(S-a speculat în trecut că ați avut o relație oarecum conflictuală cu dl. Iulian Dumitrescu) 

Faptul că există diferenţe de opinie de-a lungul timpului, în funcţie de anumite situaţii, de anumite poziţii, asta nu înseamnă că există conflicte. Putem avea păreri diferite şi să colaborăm extrem de bine, aşa cum cred că eu am arătat ca şi preşedinte al PNL că am disponibilitatea de a coopera cu oricine pune osul la treabă pentru PNL.

De asemenea, propunerea mea de lider, pe care am discutat-o și cu domnul prim-vicepreședinte Iulian Dumitrescu este în persoana domnului vicepreședinte Florin Cîțu. Readuc aminte că eu am avut o viziune instituțională în momentul în care am propus candidatura domnului Iulian Dumitrescu care fiind prim-vicepreședinte al partidului a vrut să asigure o legătură extrem de bună între Biroul Executiv și grupul parlamentar de la Senat, exact cum a fost și în cazul grupului parlamentar de la Cameră. Și în cazul acestei propuneri, domnul Florin Cîțu este vicepreședinte economic al PNL și cu siguranță va prelua aceeași misiune de a asigura o foarte bună legătură între Biroul Executiv și grupul parlamentar de la Senat.

( A fost responsabil dl. Dumitrescu pentru faptul că PNL a pierdut unele șefii de comisii în cadrul negocierilor de la începutul acestei sesiuni?) 

Îmi este foarte greu să fac această evaluare, știți că noi am stabilit în Biroul Executiv anumite priorități în negocierile care au fost purtate. Am înțeles că în cadrul acestor negocieri nu a existat nici o negociere ci pur și simplu a fost un dictat în care liderii PSD și ALDE au spus:  Acestea sunt comisiile noastre, voi luați comisiile care rămân. Deci, este greu de adus vreo observație critică  mai ales în condițiile în care ne-am confruntat cu un dictat pe care, de altfel, l-am și atacat la CCR și așteptăm să se pronunțe CCR, pentru că nu putem accepta să schimbi repartizarea unor comisii și mai ales ponderea comisiilor în fiecare sesiune parlamentară după cum vrea majoritatea parlamentară, pentru că noi susținem un principiu fundamental al reprezentării, și anume al corectei reprezentări care a fost dată prin vot și care a dus la configurația politică și la procentele pe care le deține fiecare partid în Senat sau în Camera Deputaților.

(De la Palatul Cotroceni există  o susținere a președintelui Iohannis pentru această moțiune? Este nevoie și de un semnal al președintelui pentru a putea trece mai ușor moțiunea prin Parlament.) 

În România există o separație a puterilor în stat în care, evident, puterea executivă este deținută partial de președinte și partial de Guvern este o putere în sine în stat. Ceea ce se întâmplă în Parlament este strict problema partidelor parlamentare iar toate procedurile și toate demersurile se realizează la nivelul Parlamentului.  Președintele Iohannis și-a comunicat public nemulțumirea profundă față de lipsa de competență, față de lipsa totală de rezultate a acestui Guvern ca atare, nu cred că mai sunt lucruri suplimentare de spus în privința poziției domniei sale.

(Ați susține un Guvern în care să fie și PSD?) 

Noi încercăm să-i dăm jos de la putere și credeți că îi dăm jos de la putere pentru a-i readuce la putere?

( Dar cu o parte din PSD?) 

Există un singur PSD, nu sunt adeptul teoriei că există PSD-iști buni și PSD-iști răi. Toți PSD-iști sunt la fel pentru că sunt complicii lui Dragnea, pentru că acceptă tacit toate nenorocirile pe care le face Dragnea și care afectează în mod dramatic interesul fundamental al României și care duc la înrăutățirea vieții cetățenilor români.

( Dar în cazul succesului aceste moțiuni de cenzură, este pregătit PNL să deconteze toate măsurile luate de PSD în ultimii doi ani?) 

PNL este pregătit în orice moment să-și asume răspunderea guvernării și ne-am dori ca această asumare a guvernării să fie în urma reîntoarecerii la popor astfel încât, cetățenii români, prin intermediul votului, să reflecte opțiunile politice actuale și să genereze o nouă majoritate parlamentară.

( Printre acești oameni se numără cumva și Crin Antonescu, ați mai discutat cu domnia sa inclusiv despre acest demers al moțiunii de cenzură?) 

Noi discutăm în organismele statutare, în cadrul echipelor de negociere, discutăm cu partenerii din opoziție și evident discutăm și cu colegii de partid.

( De 1 decembrie, dacă îmi permiteți, care este planul dumneavoastră?) 

Să sărbătoresc Centenarul Marii Uniri.

( Unde?) 

 Voi fi present la Alba Iulia.

Niciun comentariu: