vineri, 9 noiembrie 2018

Fotografia IMAS pentru luna octombrie

Avem și sondajul lunar. Este în regulă. Am luat informația de la Adevărul.

Explicația procentelor pentru luna octombrie este rezultatul poziționării partidelor și liderilor acestora cu privire la referendumul privind „familia tradițională”. Iar aici voi veni cu explicația că în cazul PNL, poziția oficială a partidului a fost de neimplicare politică, fiecare membru având dreptul să acționeze potrivit propriei conștiințe, chiar dacă unii lideri PNL sau membri mai activi în media au susținut desfășurarea referendumului și modificarea Constituției în acest sens fiind, în opoziție cu majoritatea membrilor PNL! Pentru că lumea largă vrea poziții clare, radicale chiar, PNL a dat impresia că este un partid în confuzie. A costat 1% de la luna septembrie la octombrie. Procent mic deși se prognoza pur și simplu o prăbușire a partidului. Cel puțin „prietenii” de la USR asta promovau cu obstinație. Nu le-a ieșit!

Să ne uităm la cifre. Este înțelept!

În luna septembrie, totalul pentru cele 6 partide luate în calcul peste limita de 5% este de 98,1%. Diferența era, probabil, la celelalte formațiuni politice care caută să ajungă la pragul de 5% pentru a intra în Parlament.

În luna octombrie, totalul acelorași partide ajunge la 100%! Ca să vezi și să nu crezi! Și celelalte partide nu mai există? De exemplu PMP, ProRomânia, PRM, PNȚCD etc. ? Cum naiba s-a calculat luna octombrie?

Mai puțin PNL, toate celelalte formațiuni politice băgate în seamă de acest sondaj au câștigat procente. Mai multe sau mai puține, dar au câștigat!

PSD          + 2,8%
USR         + 4,8%
ALDE      + 0,2%
MRΠ        + 0,6%
UDMR     + 0,2%

„Oaia neagră”, PNL, pierde 1%.

Saltul USR este spectaculos! În ritmul ăsta, USR va avea la alegerile parlamentare din 2020 aproape 100% intenții de vot. Creșterea asta spectaculoasă, fenomenală chiar, m-a determinat să pun mâna pe stilou. Cu o creștere de 4% pe lună (am fost crud și nu am luat în calcul, în mod abuziv, desigur, „restul” acela de 0,8%), în 24 de luni vor avea, numai din creșteri, 96% asigurate. Cu ce au ei la bază acum pentru luna octombrie, procentul de susținere populară va fi fenomenal: 110,3%!

Trebuie să îmi fac mea culpa că nu am luat în calcul și luna decembrie 2020. Dacă mai adaug 4% și la decembrie 2020, evident că procentul va crește. Între timp, PSD va crește și el, va crește și MRÎ, și ALDE iar dacă ungurii din Ungaria cer cetățenie română, va crește și UDMR pentru a ajunge pe undeva pe la 15-25%, poate chiar mai mult. La noi, totul este posibil.

Avem o fotografie sociologică pentru luna octombrie de la IMAS. Să fim mulțumiți cu ea. Asta este! Încet-încet, procentele de susținere populară pentru unele partide vor depăși normalul de 100%. Nu avem ce face. Lumea evoluează iar foamea de procente și de aprecieri este imensă. Este și normal ca serviciile, oricare ar fi ele, să se adapteze cererii. Clientul nostru, stăpânul nostru! 😂

Niciun comentariu: