Agerpres. Protocolul USL va fi amendat pentru a răspunde etapei ce urmează.
În primul rând sunt clarificate obiectivele acestui an: revizuirea Constituției și regionalizarea, urmată de descentralizare, ambele până la sfârșitul anului. Nu înseamnă că PNL, PSD, PC și UNPR nu pot avea puncte de vedere divergente cu privire la un aspect sau altul. Acestea vor fi și vor provoca multe dezbateri publice, nu mai vorbesc despre cele din interiorul USL unde se vor forma tabere. Cum-necum, cu toate divergențele, la un moment dat se va lua o decizie politică care, bună sau rea, va pune punct dezbaterilor pentru a permite exercitarea votului. Pe de altă parte, parlamentarii USL vor trebui „să ducă” în fața alegătorilor lor cele ce sunt hotărâte la nivel politic pentru a obține acceptul și votul la referendum. Nu mai spun de votul în Parlament pentru legile care privesc cele două obiective. Până la sfârșitul anului. Termenul este clar definit. Nu mai lasă loc pentru „dacă ...”.
Sunt prevăzute obiectivele pentru anul viitor. Alegerile pentru PE și pentru Președinția României. Public, se va ști că partidele componente ale USL vor candida pe liste proprii. Ar putea să se speculeze că se pot forma echipe, de exemplu PNL cu PC pentru ALDE și PSD cu UNPR pentru PES. Totuși, obiectivul de a accede cu mai mulți parlamentari în PE din propriul partid este mai important decât acela de a forma o alianță. Pentru Președinția României, se întărește intenția de până acum prin formarea acelei echipe comune a USL pentru informarea populației și atragerea electoratului pentru candidatul USL. Așa se va pune, cumva, capăt, eforturilor intense ale unor publicații și posturi Tv de a împiedica USL să aibă un singur candidat la Președinție. Cred că aici, la acest aspect, Victor Ponta a avut un cuvânt mai greu de spus după ce a fost „interogat” de două „dudui” de la România Tv care „știau”, mai bine decât invitatul, ce se întâmplă în USL.
A treia direcție a „revizuirii” protocolului USL privește „codul de conduită”. Dacă va cuprinde analize pe toate situațiile care au dat naștere a cumplite discuții în USL și la motive de bârfă în media, nu este exclus ca în următoarea perioadă de timp să „auzim” cum se lasă tăcerea. Va fi o tăcere cumva falsă, pentru că în spatele ușilor închise se vor dezlănțui „dracii”. Dacă USL va acționa cu inteligență, măcar în spatele ușilor închise va lăsa „dracii” să se lupte până vor cădea lați. Este în natura omului să se lupte. Mai ales când are o oarecare notorietate, când crede că poate face ceva, când simte că adversarul este mai slab și îl poate învinge. După „bătăliile interne” ar trebui ca liderii mai înțelepți să ia acele decizii politice care „să calmeze” dracii, deja epuizați de luptă, pentru acea liniște politică de care este nevoie în următoarea perioadă de timp. Pe de altă parte, nu ar strica ca „drăcoșilor” din USL să le fie dat „spre consum” Traian Băsescu, Mișcarea Populară, Forța Civică, Noua Republică etc. unde limitările să nu mai existe. Ba, mai mult, cei mai eficienți să fie chiar recompensați. Eu așa ași face.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu