marți, 18 iunie 2013

Băsescu vrea să își facă imagine pentru promovarea Mișcării Populare. Altă explicație ...

Mediafax. Referendumul anunțat și avizat favorabil de comisiile parlamentare va fi declanșat după ce se va aproba legea referendumului iar Constituția revizuită va fi aprobată în Parlament, astfel încât „poporul” să se pronunțe cu privire la unicameral și 300 de parlamentari înainte de referendumul pentru aprobarea Constituției revizuite.

Mișcare politică exclusivistă, din categoria „așa vrea mușchiul meu”. Pe de altă parte, referendumul băsescian are ca scop folosirea acțiunii pentru atragerea atenției asupra lui și, în special, asupra Mișcării Populare pe care o nășește. Pe măsură ce se apropie referendumul pentru aprobarea Constituției revizuite atenția populației se va îndrepta către viața politică. Băsescu vrea să profite de această atenție pentru a induce ideea că împotriva USL s-a născut și acționează o nouă forță politică, Mișcarea Populară. Băsescu vrea să arate „poporului” că opoziția este în altă parte decât în Parlament. PDL s-a prins de schemă și are acțiuni de contracarare a băsescienilor. În discursurile pedeleprelor se insistă pe rezultatele referendumului din 2009. Au părăsit Comisia de revizuire și au anunțat că nu vor participa la lucrările Parlamentului pentru aprobarea noii Constituții.

Asistăm, practic, la o luptă „fără sânge” între PDL și Traian Băsescu / Mișcarea Populară pentru poziționare pe scena politică. Băsescu vrea să îi elimine iar PDL vrea să nu îi permită dezvoltarea. PDL spune că are 18% iar Băsescu spune că are 11%. Găinațurile politice, cum ar fi Forța Civică, PNȚ-CD sau Noua Republică nu se iau în calcul. Nu sunt capabile să depășească 1%. Cumva, PDL are șanse de supraviețuire dacă „bate” Mișcarea Populară. Iar Mișcarea Populară are șanse de supraviețuire dacă reușește, în timpul vieții lui Băsescu, să depășească primul an de viață. La finalul acestui an nu este o limită, limita de timp pentru cele două formațiuni politice este abia la anul, la alegerile europarlamentare. Acum se pune la bătaie de către Băsescu, în mod conștient, paternitatea referendumului din 2009. Prin acțiunea lui, Băsescu vrea să arate că el este singurul autor al acelui referendum și că PDL era, din voința lui, partidul care guverna. PDL vrea să arate și probabil că se va exprima în acest sens, că este coautor major al acelui referendum și că soluțiile supuse votului popular sunt parte a doctrinei lor politice. Eu cred că PDL are mai mari șanse ca Băsescu să evolueze pentru că are loc de manevre. De exemplu, are posibilitatea de a da vina pe Băsescu pentru dezastrul guvernării PDL cu acuzarea că Băsescu a confiscat partidul în interes personal. Bănuiesc însă că o va face ceva mai târziu, ca o va folosi ca armă secretă. Băsescu nu are loc de manevre. O ține langa-balanga cu tâmpeniile pe care le-a promovat de-a lungul timpului, cu conceptele politice enunțate de „comisiile prezidențiale”. Mișcarea Populară a preluat în documentele programatice toate studiile prezidențiale cu privire la instituțiile statului. Autorii studiilor sunt membri de seamă ai Mișcării Populare, unii dintre ei vor deveni fruntașii Partidului Mișcarea Populară și vor forma „Guvernul din umbră” dacă formațiunea va fi viabilă.

Nu îmi pun problema dacă referendumul lui Băsescu va trece sau nu. Chiar dacă va fi declanșat după ce legea referendumului va intra în vigoare astfel încât va beneficia de acel prag de 30%. Ar putea fi declanșată o campanie prin care, de exemplu, să se promoveze ideea „să ne păstrăm pentru referendumul de aprobare a Constituției”. Dacă ideea ar prinde, referendumul lui Băsescu nu ar mai avea suficienți votanți. Eu cred însă că Băsescu vrea să folosească chiar și o astfel de conjunctură. O îndeplinire a cvorumului cu o majoritate a băsescienilor prezenți la vot ar duce la un rezultat neașteptat: poporul vrea unicameral. Un astfel de rezultat ar faulta grav legea de revizuire a Constituției. Vreau să cred că un astfel de scenariu este luat în calcul la nivelul USL și că va fi aleasă o soluție corectă de contracarare și nu una „coabitantă”. În plus, mai este de lămurit cazul celor care susțin USL însă au căzut în capcana populistă a adversarilor USL care au luat, de exemplu, noile prevederi constituționale ce recunosc minorităților naționale o anume independență și deciziile cu privire la etnia lor, sub aspect cultural, identitar etc. și le-au promovat ca acțiuni împotriva românismului. Din nefericire, acest tip de populism grețos a găsit aplaudaci, contestatari, persoane dispuse să „rupă pisica în două”. Pe lângă faptul că acele persoane nu au citit nici măcar actuala Constituție, constat că nu au citit, cu atenție, cu foarte mare atenție, nici aceste noi reglementări. Mai mult, unii îndeamnă, din acest motiv și nu numai, la sabotarea referendumul pentru constituția revizuită trecând, astfel, în tabăra lui Băsescu. Alții, tot dintre votanții USL, tot anti-băsescieni zic ei, vor să saboteze noua Constituție pentru că nu s-a prevăzut revenirea la monarhie. Suspendatul președinte al PNȚ-CD, Aurelian Pavelescu a văzut oportunitatea și a anunțat că el și partidul său militează pentru revenirea la monarhie. Hodoronc-tronc. Pe o logică simplistă, toti susținătorii soluției monarhice vor apărea în fața poporului ca susținători ai lui Pavelescu și a ramurii PNȚ-CD care îl cauționează. Pentru momentul politic revizuirea și aprobarea Constituției revizuite prin referendum ultranaționaliștii anti-băsescieni și monarhiștii care sunt nemulțumiți pot trece liniștiți de partea lui Băsescu pentru că, de fapt, îi promovează interesele. Este loc șa Mișcarea Populară, la Forța Civică, la PNȚ-CD ramura Pavelescu ... nici nu trebuie să se bată între ei pentru „ciolan”.

Băsescu își joacă „cartea”. Are o chintă spartă însă o declară royală. Unii „vor pune botul”. Eu îndemn la calm și rațiune. Sunt sătul de Băsescu și de aplaudacii lui.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

cine mai vine la vot !? nu ma duc nici la cacatul asta cu constitutia daramite la caterinca lui basescu ? nu ma mai duc de fapt la niciun cacat de vot ever. poate doar la fault.

Crăciun Florin spunea...

Eu merg la vot, în familie.