miercuri, 25 septembrie 2013

Crin Antonescu. Soluție pentru primarii „depistați” în conflictul de interese public-public.

Informație Agerpres. O amnistie pentru primarii aflați în această situație și o corectare/modificare a legii privind incompatibilitățile ca astfel de aberații să nu se mai repete. Am mai scris despre această tâmpenie a „incompatibilității primarilor”.

Ca unul care cunoaște bine modul în care se scriu proiectele de acte normative în ministere, concluzionez că șirul de incompatibilități a fost ideea unui decident sau a unui consultant tembel al unui decident la fel de tembel. Mai bine spus, legea a fost „scrisă cu curul”. La Parlament, susținătorii tembelului care a promovat legea aceasta defectă au fost mai mulți decât oamenii cu capul pe umeri și care, cumva, au semnalat, în comisii sau în plen tembelismul cras care însoțește legea. Știu și cum se negociază în Parlament legile, chiar articole de lege, chiar idei din conținutul unor legi. „Bagă dom'le și ipoteza asta că nu o fi foc”, „Lasă dom'le mai jos sancțiunile că nu vrei să omori făptuitorii” etc.

O amnistie legală se poate realiza. Se scoate incompatibilitatea din lege și sunt exonerați de răspundere primarii aflați în această stare. Se poate pentru că „fapta” este considerată faptă penală. Iar Constituția permite retroactivitatea legii penale, interzicând retroactivitatea legii civile.

Mai sunt multe de reparat. Mai sunt pentru că la nivelul superior al unui minister au ajuns, de-a lungul timpului, tot felul de nepricepuți, tot felul de nepregătiți, tot felul de fripturiști care au „gândit cu curul” atunci când au fost puși să dea o soluție unei probleme. Problema lor majoră a fost să dea bine pe lângă ministru sau secretarul de stat politic, în cele mai multe cazuri și față de unii decidenți la nivel de execuție decât să gândească în interesul cetățenilor, așa cum ar fi fost normal să facă. De aceea avem legi de te doare mintea.

Niciun comentariu: