Avem parte de cutremure. În unele locuri ele devin ciudățenii. La Galați, de exemplu.
Știința ne dă informații. Le citim în publicații de tot felul. Cu interpretări normale, chiar dacă respectivele cutremure au rezultate catastrofale, cu interpretări „jurnalistic-catastrofale” care nu au nici o legătură cu știința, cu alte interpretări, mai mult sau mai puțin interesante.
La Galați se porniră cutremurele. Seismologii au analizat și au ajuns la concluzia că la adâncimea de 5-7 km, acolo unde se produc mișcările pământului, este posibil să existe un strat de argilă care, saturat de apa inundațiilor din zonă, se umflă, face „bule” și se rearanjează. Normal că pământul se mișcă în toată zona afectată și are „ecou” în zonele învecinate. Problema este cât va dura ele. Normal, ele vor dura cât timp argila se „aranjează”. Dacă vor mai fi inundații, vor mai fi și cutremure. Mici ele, dar având un caracter de „permanență” vor afecta structurile imobilare de la suprafață. Dacă nu vor mai fi inundații, încetează și cutremurele.
Ce ne arată știința despre viitorul planetei ? Nu ne arată că va fi bine. Schimbările climatice sunt în curs de accentuare. Planeta se încălzește iar noi, românii, suntem într-o zonă care va avea parte de fenomene meteorologice extreme. Inundațiile și ploile vor fi parte din viața noastră. Efectele vor fi pe măsură. Agricultura, așa cum o știm azi, va avea de suferit. Vor dispare plante dar vor apare și altele noi, venite de aiurea, aduse de vânt, care iubesc mediul umed accentuat. Nu suntem ocoliți nici de secetă, secetă care va fi, la rândul ei, foarte severă. Mai mult, sudul țării intră într-o zonă climatică care se apropie mai mult de deșertificare. Se va naște, în timp, un fel de Sahara europeană. Predicții.
Ce vom face ? Asta este treabă de analiză politică și programe politice care să permită vieții românilor să se poată desfășura în astfel de condiții. Cum vor fi Apusenii în viitorul nu foarte depărtat ? Naiba știe. Oricum, pădurile de conifere se vor reduce cu severitate iar în unele zone vor apare plante specifice zonelor de stepă.
Nu îmi plac ecologiștii. Am mai spus acest lucru. Pământul se mișcă, se transformă, își modifică suprafața. Unele state vor pierde teritorii. Alte state nu vor mai avea hrană pentru populație. Populațiile afectate vor începe să se miște către zonele de pe glob care încă mai permit existența vieții. Migrația umană se va accentua. Lumea Terrei se va înghesui în spații din ce în ce mai mici. Urmările ? Un dezastru.
Înclin să cred că ce se întâmplă la Galați nu va fi un caz singular. Deja sunt știri cu alunecări de teren pe pantele montane. Pământul este saturat de apă. Iar apa se va înmulți odată cu topirea ghețarilor Groenlandei. Și a altora. Polul nord a rămas, deja, fără ghețari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu