sâmbătă, 28 septembrie 2013

Despre regionalizare ... numai de bine

Agerpres. Satu Mare. Crin Antonescu a vorbit despre regionalizare. A punctat, se pare, pentru anumite întrebări. Cine să fie mai mare și mai tare, de ce să nu se revină la o anume regiune autonomă maghiară ... ceva de genul acesta.

Crin Antonescu a formulat clar obiectivul regionalizării: dezvoltarea economică a tuturor regiunilor. Iar asta impune o severă descentralizare, inclusiv a fondurilor care în acest moment vin la bugetul de stat. Practic, fiecare regiune va avea propriul buget, bine conturat, cu surse bugetare foarte precis arătate. Administrația centrală ar urma să își restrângă activitatea la ceea ce are ea de făcut, nu să mai „lucreze” pentru teritoriu. Ca unul care mai știe câte ceva, înseamnă că multe direcții și servicii din administrația publică centrală își vor înceta activitatea. Nu vreau să fiu rău însă mare parte din personalul afectat se va putea întoarce acasă unde să se ocupe, la nivel de regiune, de aceleași probleme.

Mă duc cu gândul în viitor. Presa de toată mâna nu va mai avea laitmotivul „să facă Guvernul”, „să vină Guvernul !”, „ce face Guvernul ?!”. Pentru că mai toate ce sunt acum în sarcina Guvernului și îi sunt imputate, de cele mai multe ori fără motiv vor trece în sarcina regiunilor și a județelor.

Preiau un text din expunerea lui Crin Antonescu: "Facem regionalizarea, dacă reuşim s-o facem, pentru o mai bună dinamică economică, dacă nu reuşim prin regionalizare să dăm mai multe şanse dezvoltării economice ea nu merită făcută, asta este foarte clar. Pur şi simplu pentru a rearanja administrativ nişte capitale şi pentru a inventa nişte funcţii noi în nomenclatorul şi aşa foarte încărcat al acestui stat nu are rost. Dacă urmărim dezvoltarea economică nu putem să ţinem cont de criteriul etnic".

În textul de mai sus, presa noastră pusă pe scandal a reținut faptul că acesta atacă PSD la nivelul central și al administrației locale și pe maghiari. La câtă minte au presarii noștri și la câte interese sunt promovate de ei normal că au „văzut” așa ceva. În fapt, cele comunicate de Crin sunt realități crude. Sunt realități pentru noi toți și sunt crude pentru cei care sperau la o regionalizare care să le mai aducă ceva „la teșcherea”. Sunt convins că aceasta este poziția PNL și că cei care și-au planificat altceva cu privire la regionalizare sunt îngrijorați. De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, partenerii de guvernare ai PNL, cei din PSD în special, nu au cum fi fericiți. Iar Dragnea tocmai ce își manifestă, destul de violent nemulțumirea. Evenimentul Dragnea mă duce la ideea că PSD se pregătea să facă iar ceva de mântuială. Au experiență. ANI, DNA și alte „minunății” instituționale, mari rateuri istorice, sunt creațiile PSD-ului lui Năstase care a vrut să impresioneze occidentul.

Nu am luat de la Agerpres tot ce au scris ei. Cine vrea să știe că citească materialul.

Niciun comentariu: