Panarama de la Cotroceni s-a hotărât să se dea în spectacol. Iar spectacolul este oferit de Comunicatul de presă a Președinției de azi, 21 septembrie 2013. Comunicat prin care suntem anunțați că derbedeul cotrocenist a sesizat Curtea Constituțională a României asupra neconstituționalității Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului (aici).
Practic, făcând gargară cu pioneze, Băsescu contestă pragul de 30% din listele electorale permanente pentru validarea unui referendum. În condițiile în care, recomandările internaționale spun că democratic ar fi normal ca pragul să nu existe. Băsescu vrea să se revină la pragul de 50%.
Toată polologhia pusă în pagină de consilierii lui pentru a demonstra CCR ce vrea Băsescu are un singur scop: împiedicarea adoptării prin referendum a Legii de revizuire a Constituției care, va fi supusă referendumul național odată cu alegerile Prezidențiale.
Pe de altă parte, având în vedere că există deja o Decizie definitivă a CCR cu privire la această Lege, contestația lui Băsescu este, de fapt, o contestare a deciziei anterioare a Curții Constituționale. Potrivit jurisprudenței CCR, această constestație ar trebui să fie respinsă deoarece Curtea s-a pronunțat asupra problemei. Dar cum CCR ne-a obișnuit cu „minuni”, există deja un precedent al negării propriilor decizii, nu m-ar mira ca CCR să admită gargara cu pioneze a lui Băsescu. Cu 5-4, 6-3.
Am citit contestația. Pe site-ul Președinției. Este pur și simplu o înșiruire de bla, bla, bla - uri. Pune accent pe decizii anterioare ale CCR în care aceasta formula, corect, necesitatea majorității în diferite situații. Asta face și Băsescu. Ia situații diferite unde sunt prevăzute majorități. În toate situațiile, vorbim despre instituții și nu despre o întreagă națiune înscrisă în zisele liste electorale permanente. Nu poți amesteca mere cu pere însă la Băsescu nu este o problemă. Nu poți compara majoritatea din Parlament sau de la Curtea Constituțională cu majoritatea din listele electorale permanente. Mai mult, face mult vorbire despre majoritatea cu care este ales Președintele în primul tur. Însă uită de textul constituțional care vorbește de al doilea tur de scrutin unde această majoritate nu mai este impusă.
Băsescu „uită” că parlamentarii sunt obligați să fie prezenți la adoptarea unor hotărâri, judecătorii CCR sunt obligați să fie prezenți la luarea unei decizii pe când cetățenii țării nu au obligația de a fi prezenți la urna de vot.
După cum scrie Băsescu sesizarea, ar trebui ca rezultatul alegerilor parlamentare sau prezidențiale de până acum să nu fie valide. Nu au fost prezenți cetățenii, în majoritate absolută, la urnele de vot. Nici el nu a avut majoritatea absolută pentru a deveni Președintele României. În ambele cazuri, el a ieșit președinte în al doilea tur de scrutin.
Citită cu atenție, oricine constată că Băsescu a sesizat CCR ca să se afle în treabă și să dea fiori românului care nu cunoaște, nu pricepe ce este cu politica și legea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu