marți, 3 decembrie 2013

Traian Băsescu încalcă nu doar Constituția ci și legile în vigoare

Am citit tot felul de declarații în legătură cu atitudinea lui Traian Băsescu și replicile lui Victor Ponta precum și a altor miniștri.

M-am uitat în Constituție să văd cine are dreptate. Constituția îmi spune că dreptatea este de partea Guvernului.

Traian Băsescu comite încă un act samavolnic împotriva interesului național, împotriva statului român, nu doar împotriva unei guvernări susținute de o însemnată majoritate parlamentară. Fapta lui Băsescu are și un nume în Codul penal: abuz în serviciu contra intereselor publice. Art. 248 Cp.

INFRACŢIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGĂTURĂ CU SERVICIUL
Art. 248
Abuzul în serviciu contra intereselor publice
Fapta funcţionarului public, care, în exerciţiul atribuţiilor sale de serviciu, cu ştiinţă, nu îndeplineşte un act ori îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.

Interesul public este exprimat prin vot. Populația își exprimă interesul public prin cei pe care îi mandatează să facă parte din legislativ ( Parlament ) iar prin actul de voință al legislativului să formeze guvernul și să conducă țara potrivit prevederilor constituționale și a legile date pentru aplicarea Constituției. Prin extensie, Guvernul este reprezentantul voinței populare și exponentul intereselor acesteia. Politicile Guvernului se aprobă de Parlament (legislativul) și devin obligatorii pentru oricare persoană din România.

Traian Băsescu vorbește de opoziția lui la majorarea accizei la carburanți ca o măsură menită să sprijine dezvoltarea economică. Nu este treaba lui. Este treaba exclusivă a guvernului. Guvernul are program economic, Guvernul face politicile economice, politici interne dar și angajamente de politică externă. Ca atare, refuzul lui Băsescu de a semna un memorandum de înțelegere al Guvernului cu FMI și CE constituie el însuși un act de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Iau de la Hotnews reacția CE la declarația lui Băsescu:

„„Romania a fost cea care a solicitat un program de precautie si Romania este cea care trebuie sa decida daca doreste sa continue cu programul care a fost convenit", a afirmat oficialul din Comisia Europeana, intr-o declaratie transmisa HotNews.ro. 

El a subliniat, insa, ca indiferent de decizia Romaniei, este esential ca tara sa continue aplicarea recomandarilor Consiliului Uniunii Europene din iulie. 

Indiferent ce alegere face Romania, este esential ca tara sa continue punerea in aplicare a recomandarilor emise de catre Consiliul Uniunii Europene in iulie. Acestea includ masuri fiscale pentru a asigura atingerea obiectivelor bugetare convenite si ample reforme structurale pentru imbunatatirea capacitatii administrative a Romaniei si pentru a ii ridica potentialul de crestere economca", a mai declarat purtatorul de cuvant pentru afaceri economice si monetare din Comisia Europeana””.

Reacția îmi arată că Guvernul României a construit un proiect economic necesar „îmbunătățirii capacității administrative a României și pentru a-i ridica potențialul de creștere economică”. Să îmi fie cu iertare, dar ce face Traian Băsescu acum este împotriva scopului declarat al înțelegerii convenite de Guvern cu FMI și CE.

Fără prea multă discuție, un astfel de comportament este acceptat pentru opoziția parlamentară. Este normal să fie așa, deoarece opoziția parlamentară are, așa ar fi normal, un alt proiect de guvernare iar opoziția la proiectele guvernului sunt normale. Poziția lui Traian Băsescu nu mai are beneficiul „opoziției” politice. Competențele și atribuțiile constituționale îl obligă să finalizeze actele de politică economică ale Guvernului. Cu privire la memorandul cu FMI, Constituția îl obligă să îndeplinească actul formal de finalizare a procedurii interne prin semnarea lui. Constituția spune că actele internaționale sunt negociate de Guvern, chiar dacă sunt „încheiate” (în sensul de semnate) de Președintele României. Nu există marjă de joc politic în acest domeniu. Având în vedere că Guvernul reprezintă interesul populației în actul administrativ, Traian Băsescu comite un act de sfidare a interesului național.

Cu privire la scumpirile declarate în sprijinul acordat de unii și alții lui Băsescu, să fim serioși. În anii guvernării băsesciene carburanții s-au scumpit cu 60% fără ca acciza să crească ! Apoi, prețul carburanților va mai crește sau va scădea funcție de politicile energetice internaționale. Acciza însă se va constitui ca sursă de finanțare pentru realizarea unui interes public major: infrastructura rutieră.

Băsescu este o jigodie. Sper ca Parlamentul și Guvernul să găsească „ac de cojocul lui” și să îi aplice legea. Dacă va mai continua astfel, dacă Guvernul și Parlamentul nu vor lua atitudine să îi arate care îi sunt limitele constituționale, actuala guvernare se va duce de râpă. A venit momentul ca USL să îi arate lui Băsescu că are majoritate în Parlament. Decât să ducem țara în criză, mai bine îl crizăm pe Băsescu. La comportamente extreme se răspunde cu soluții extreme. Nu știu dacă nu cumva a venit timpul pentru o nouă suspendare pentru acțiuni ostile statului român !

6 comentarii:

Valentin Berceanu spunea...

Nu stiu daca nu cumva linia trasa intre interesul public si parlament nu e un pic cam lunga. Mai degraba finalul e mai potrivit, e vorba de o noua incalcare a constitutiei de catre basescu, motiv destul pentru suspendare. Paralela intre opozitia parlamentara si cea facuta din fotoliul de presedinte este de ajuns sa ilustreze de ce basescu isi depaseste din nou prerogativele constitutionale.

Crăciun Florin spunea...

Ba nu este deloc lungă. Configurația politică a Parlamentului este esența interesului național.

Anonim spunea...

Am aruncat si eu o privire la ce spune tovarășul, citez: "Traian Băsescu vorbește de opoziția lui la majorarea accizei la carburanți ca o măsură menită să sprijine dezvoltarea economică. Nu este treaba lui." - Asta este o manipulare sau ignoranta! Președintele Romaniei reprezintă poporul roman, si are obligația sa ia partea poporului Roman in raport cu celelalte puteri ale statului (Guvern, Parlament, Justitie etc). Mărirea accizei la carburanți ar duce la scumpiri in lanț, chestie care ar duce la scăderea puterii de cumpărare a romanului. Evident ar fi prejudiciat poporul Roman, si evident ca Presedintele Basescu are obligația sa intervină aici!

Anonim spunea...

Romanii sunt înrăiți, au nevoie de o ținta concreta pentru ura lor viscerala si Traian Basescu este la îndemâna. Am discutat cu mai mulți astfel de romani, i-am întrebat care sunt motivele pentru care il urăsc pe Basescu. Prima oara mi-au spus ca acesta a furat flota Romaniei. I-am întrebat cum anume a furat Basescu Flota, având in vedere ca aceasta a fost vânduta de Fondul Proprietatii de Stat, cu semnătura lui Vacaroiu, iar pe vremea aceea Basescu era un simplu secretar de stat. Nici unul nu a acceptat dialogul pe baze raționale. Ei STIAU ca Basescu este diavolul in persoana. Aceștia nu aveau nevoie de argumente, aveau încredere totala in spiritul de turma, convinși ca turma nu se poate înșela. Romanii sunt oameni invidioși, de aici si bănuiala ca fiica președintelui a făcut precis o infracțiune când a cumpărat o mare suprafața de teren agricol, însă nu exista nici un argument logic care sa justifice aceasta credința puternica. Din ura puternica a poporului contra lui Basescu, USL a fost votat de 70% din romani, însă credința romanilor ca nu au greșit in alegerea lor a rămas neschimbata, chiar daca guvernul Ponta s-a dovedit un guvern al ilegalităților si incompetentei. Romanii mi se par orbiți de ura, înecați in propria nemulțumire, își consuma energia emoționala cu aceasta ura inutila. Biserica ortodoxa, in loc sa ia poziție sa îndrume poporul înveninat si înrăit, se ocupa cu plimbarea moaștelor, unde cei săraci si bolnavi, si plini de nemulțumiri (ca ura contra lui Basescu), vin sa se roage pentru a li se îndeplini dorințele. Este exact aceiași situate înainte de apariția creștinismului, când săracii amarați construiau o statuie-idol, la care apoi se rugau ca sa le îndeplinească dorințele. Nu știu ce as putea face eu, si mulți alți, care avem sufletul liber de ura asta, gândim rațional, pentru a-i ajuta pe rătăciți!

Anonim spunea...

Vezi Constitutia Romaniei.Presedintele nu raspunde penal in exercitarea mandatului decat pentru INALTA TRADARE.

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Dacă vii la mine pe blog, te rog să fii bine informat.

Președintele României reprezintă „statul român” în relațiile cu alte state. Poporul român este reprezentat de Parlament. Dacă nu cunoști astfel de lucruri elementare, atunci de bună seamă că toate susținerile tale vor fi false.

Iar cu rațiunea, las-o mai moale. Ești irațional complet. Băsescu va primi ce a „sădit”. Ură, dispreț, nerecunoaștere.