Anca Paliu Dragu, ministrul finanțelor publice, a ieșit la înaintare. A prezentat o concepție a bugetului care unora dă speranțe, altora le dă fiori reci.
Domeniile de activitate care au fost anunțate atât de Klaus Iohannis cât și de Dacian Cioloș ca fiind prioritare, domenii susținute inclusiv de PNL prin propriul program de guvernare, sunt în prim-plan. Învățământul, sănătatea, apărarea, dezvoltarea economică.
Agerpres ne oferă o sinteză (aici).
A fost eliminată de pe pereți carpeta cu „caii verzi”. Promisiunile lui Victor Ponta de majorări peste majorări de venituri au fost date deoparte. Ce există în legi este respectat. Au fost votate legile cu măriri de salarii la bugetari, vor fi respectate. Avem un cod fiscal nou, va fi respectat. De aici se pleacă.
Promisa de Ponta și PSD a majorării salariului minim de la 1050 la 1200 va mai avea de așteptat. Anca Paliu Dragu a arătat că bugetarii au salariul minim peste această valoare astfel că sarcina de finanțare a guvernului este îndeplinită. O majorare a salariului minim peste această valoare prin lege va pune probleme mediului privat. Poate afecta competitivitatea României, firmele străine care au investit aici pot pleca, produsele acestor firme se pot scumpi ... doar belele. Nu ne permitem salturi aiurea, populiste, așa cum s-a angajat incompetentul Ponta să facă. Firmele solide pot oferi un salariu minim mai mare de cel stabilit prin lege, de câteva ori mai mare. Firmele aflate la început de drum vor oferi un salariu minim mai mic, fără a intra sub 1050 ron. Pe de altă parte, chiar dacă salariații din mediul privat cer ca statul să oblige firmele să le dea un salariu mai mare nu este sigur că se va putea. Investitorul privat pus în fața acestei situații va alege o cale. Dacă are bani, dă salarii mai mari, dacă nu are suficienți bani va renunța la o parte dintre angajați pentru a respecta grila de salarii (o nedreptate față de cei care vor fi trimiși în șomaj !) iar mai apoi vor închide afacerea și se vor orienta către afaceri care aduc bani însă nu au nevoie de prea mult personal. Decizia din „pixul guvernului” în privința salarizării în mediul privat poate avea consecințe catastrofale pentru mediul economic.
O altă observație se referă la realismul economic. Bugetul este construit pe realitatea execuției bugetare din 2015. Nu se mai repartizează bani pentru „cai verzi pe pereți”. Că vom face și vom drege. Degeaba repartizezi bani dacă nu există capacitatea de a-i cheltui. Nu repartizezi banii pentru a obține „aplauzele” diferiților „analiști” iar la execuție „tai frunza la câini”.
Ideea realismului în repartiția bugetară îmi dă speranța că vor fi eliminate, încet-încet și investițiile tembele. Presa a tot pomenit cazurile de investiții total aiurea. Este adevărat, foarte multe dintre ele începute pe timpul ministeriatului Elenei Udrea însă au fost continuate și pe timpul Guvernului Ponta. Bani aruncați pe apa sâmbetei. Programe cu finanțare de la CE construite total aiurea, aprobate politic de către „experții guvernamentali”. Comună care nu are canalizare, nu are aducțiunile cu apă (se trage apa tot din fântână), nu are curent electric în toate satele dar a „realizat” o bază sportivă de nivel olimpic ! Îți pui întrebarea dacă nu cumva cei care au aprobat un astfel de program sunt cam duși cu capul ?! Nu mai spun despre terenul de fotbal în pantă ! Și alte minuni administrative de pe timpul lui Boc-Băsescu-Udrea sau Ponta și camarila.
Înțeleg că a fost tăiată și finanțarea cultelor, a Catedralei și a altor biserici. Este bine. Ar trebui ca această finanțare să nu mai revină. Suntem una dintre țările cu cel mai scăzut nivel de cunoaștere științifică. În timp ce în alte țări se acceptă evoluția speciilor, la noi are întâietate creaționismul religios. Aproape jumătate din populația țării este convinsă că Soarele se învârte în jurul Pământului. Unii, destul de mulți, te trimit la plimbare dacă le spui că omul a ajuns în cosmos, că au fost zeci de misiuni pe Lună, că sunt misiuni pe Marte sau în atmosfera mațiană, nu doar ale SUA ci și ale Indiei, Japoniei, Chinei, Rusiei etc. Această gravă, foarte gravă lipsă de cultură științifică are o cauză: religia. Dacă religia catolică „s-a împăcat” cu știința, Papa Ioan Paul al II-lea cerând savanților ca în cercetările lor să nu promoveze îndoiala asupra caracterului divin al vieții (indiferent de forma pe care viața o ia !), religia ortodoxă refuză categoric orice interferență cu știința. Ba, mai mult, promovează ideea că oamenii de știință și ateii sunt „dușmanii” lui Hristos ! O aberație !
Credința religioasă este o problemă a persoanei. Așa trebuie să rămână. Nu este o problemă a comunității. Mai multe persoane care doresc clădiri în care să își manifeste credința să și le construiască. Din veniturile lor. Dacă vor să își educe copiii în mediul credinței să o facă în biserici și acasă, nu în școli.
Deocamdată suntem în fața unui concept. Urmează discuțiile cu partidele care vor avea dorințele și chiar pot impune anumite modificări la legea bugetului care să le satisfacă orgoliile politicianiste (se vor lăuda la aplaudaci cu impunerea !). Până când va fi aprobat bugetul mai este drum. NU foarte lung însă mai este. Are gropi, șanțuri „de apărare politică”, multe curbe etc. Seamănă cu unele drumuri ale României construite pe timpul lui Boc și Ponta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu