sâmbătă, 26 decembrie 2015

Rusia nu mai bagă bățul prin gard, acum îl sare. Un posibil război este din ce în ce mai „vizibil”.

Mediafax (aici).

Bombardierele rusești Suhoi Su-34 încep să fie dotate cu echipamente de război electronic Hibini.

Practic, devin invizibile pentru radare și rachetele antiaeriene.

Evenimentul care confirmă eficiența echipamentului „Hibini” s-a petrecut în Marea Neagră cu un Suhoi Su-34 și distrugătorul american USS Donald Cook. Distrugătorul a devenit „orb” și „surd”, incapabil să își mai folosească radarul și comenzile electronice de luptă, bașca a blocat sistemul de comunicații al distrugătorului. Iar asta este o treabă foarte, foarte serioasă.

Este atât de serioasă încât va scoate niște miliarde bune de dolari pentru a contracara echipamentul rusesc. Dacă nu se lucrează intens la contracarare, Rusia va stăpâni văzduhul.

Se va renunța la rachetele antiaeriene actuale ? Cum se va moderniza radarul actual ? Ce se va face cu AWACS ? Ce se va face cu sistemele americane „AEGIS” ? Sunt miliarde și miliarde de dolari deveniți inutili. Nu mai spun de echipamentele instalate pe nave și la sol. Problema se duce și în spațiul cosmic la sateliți și chiar stația spațială folosită în comun. Cu sistemul „Hibini” rușii pot echipa nu doar avioanele ci și rachetele cu încărcătură nucleară ! În acest caz, tot echipamentul anti-rachetă construit până acum devine inutil.

Gândind mai departe, instalarea echipamentelor de război electronic „Hibini” pe ținte la sol, forțează o renunțare la bombardamentul de precizie folosit până acum de americani și alte state care poartă diferite lupte prin lume și se revine la bombardamentul în „orb” (sau aproape de orb). Se va vorbi de marja de eroare iar. Acum era mică, pentru că sistemele electronice de recunoaștere ale rachetelor puteau să își verifice permanent poziția. De mâine ... sufletul. Cel puțin cât privește Rusia. Dar dacă Rusia va începe să exporte echipament „Hibini” statelor care se află în conflict permanent ?

Istoria ... hm, istoria ne spune că acela care a avut un pas în față în apărare sau ofensivă a câștigat războiul. În general, statele care au avut ceva mai „bun”, din punctul de vedere al armamentului, au provocat statul „inamic” și l-au obligat să cedeze unele teritorii, unele rute de comerț, afaceri.

Rusia se află acum la egalitate cu SUA. Este evident că SUA nu a folosit în afara granițelor cel mai modern echipament la care are acces. Nu este exclus ca SUA să răspundă rușilor cu echipament care să contracareze „norul electronic” produs de sistemul „Hibini”.

Echipamentul pe care rușii îl destină bombardierelor Suhoi Su-34 are destinație ofensivă. Bombardierele sunt arme ofensive prin excelență. Practic, Rusia confirmă prin aceste echipamente că s-a pregătit ani și ani (perioada în care aceste echipamente au fost în fazele de cercetare, încercare, verificare, instruire a personalului, verificare a funcționării în timp real - cazul din Marea Neagră) pentru un război cu caracter ofensiv. Rusia s-a pregătit să fie un stat agresor. Fără nici un dubiu.

Ce va urma ? Evident, va urma înlocuirea bombardierelor Suhoi din Siria cu bombardiere echipate cu sistemul „Hibini”. Rusia își va verifica la limită echipamentul. Radarele turcești nu vor mai „vedea” avioanele rusești care le vor încălca teritoriul. Există pericolul ca bombardierele rusești să nu treacă „accidental” peste granița turcă ci să aibă și alte obiective. De aceea Turcia dar și alte state NATO vor trata cu maximă seriozitate noua dotare militară a Rusiei. Electronic nu se mai văd bombardierele rusești, se văd însă fizic. Urmele zborului lor prin atmosferă nu poate fi acoperit. Ele sun vizibile cu ochiul liber. Până când se vor găsi contramăsuri, se va reveni la „lucrul manual”. De aici și riscul ca un eventual „răspuns” să fie de o duritate excepțională. Un nou război bate insistent la ușă. Rusia este inițiatorul. Fără doar și poate.

Niciun comentariu: