Este ziua în care Baza de la Deveselu este declarată tehnic operațională. Este un moment de la care nu mai este cale de întors. S-a finalizat, subliniez termenul „finalizat”, un proces început cu timp în urmă și încheiat.
Baza este parte a „fundației” construcției naționale de apărare, în egală măsură o parte a fundației construcției de apărare a Uniunii Europene dar în special al NATO.
Poate că se cuvine a lega două sau chiar mai multe evenimente destul de recente. Au fost operaționalizate comandamentele NATO din România, a fost aprobat în CSAT Ghidul Strategiei de Apărare și acum este declarată tehnic operațională Baza militară de la Deveselu. Comandamentele operative ale NATO din România și Baza militară de la Deveselu fac parte din sistemul NATO de apărare în Europa. Ghidul Strategie de Apărare aprobat în ședința CAST este răspunsul României pentru această dezvoltare. Mai multă capacitate de apărare la nivel național și mai multă securitate. Cu o astfel de poziție în NATO, România trebuie să devină mai competitivă militar și în domeniul securității.
Propagandiștii pro-Rusia sau ai altor entități ostile României și aliaților ei, prezenți în număr destul de mare în media românească, vor trebui să suporte adevărul. Când mai prezintă ei tot felul de calcule comparative privind capacitățile de luptă ale României cu alte state, vor trebui să adauge și sistemul antirachetă de la Deveselu dar și capacitățile pe care SUA și alte state membre NATO le pot deplasa în regim de urgență pentru a apăra teritoriul României împotriva unei eventuale agresiuni. Nu mai spun de forțele militare ale SUA dar și a altor state aflate pe teritoriul României fie în comandamentele operative dar și în aplicații. Și vor tot fi. Nimic nu mai este static. Totul este în mișcare. Se mișcă trupe, echipamente, se aduc echipamente militare pentru instruire și „depozitare”, se realizează interoperabilitatea forțelor militare ale României cu forțele militare ale SUA și a altor state din Europa.
Culmea, se pare că și aparenta nesiguranță de la Marea Neagră începe să se risipească. Rusia a reușit (poate a avut interesul, nu ?!) să irite Turcia. Răspunsul Turciei este pe măsură. A reprimit pe teritoriul ei forțele aeriene ale SUA, pune la dispoziția Germaniei aeroporturile militare pentru lupta împotriva ISIS, întărește prezența militară navală la Marea Neagră și îi asigură interoperabilitatea cu celelalte forțe militare navale - România, Bulgaria, SUA, nave ale altor state Europene membre NATO. Au de lucru propagandiștii. Au de explicat cum poate Rusia (stat din ce în ce mai agresiv !) să treacă de toate aceste forțe pentru a își impune „politica” externă. Mare lucru dacă pentru Rusia, un timp, Marea Neagră nu va deveni un „o mare închisă” !
Recomand două materiale de pe HotNews. O prezentare pe scurt a Ghidului aprobat de CSAT (aici), foarte interesant pentru cei care pot distinge importanța unor prevederi și o descriere a procesului diplomatic prin care s-a reușit începerea și ducerea la bun sfârșit a obiectivului politico-militar care astăzi, la Deveselu, își declară capacitatea de a funcționa (aici). Cine va citi scrierea lui Bogdan Aurescu va înțelege că această bază militară este mai mult decât ce pare la prima vedere. Este parte a unui „triunghi” de apărare. În România se află sistemul de rachete și senzorii necesari funcționării acestora, în Spania se află 4 nave specializate care fac parte din sistemul în care Deveselu funcționează iar în Turcia se află sistemul de detecție. Aceste locații au nevoie de o coordonare și de aceea se află sub comandamentul forțelor navale ale SUA/NATO din Europa dar și de apărare, motiv pentru care statele în care sistemul este amplasat vor fi sprijinite să își crească capacitățile de luptă. Acestea nu pot crește decât dacă aceste state au economii dezvoltate, pentru că orice sistem de apărare are nevoie de tot ceea ce produce o economie. De la alimente la îmbrăcăminte, de la șurubelnițe la avioane.
Ziua de azi este foarte, foarte importanță. România devine o țară sigură. Pentru toți investitorii majori. Mulți dintre investitorii cu viziune au venit deja. Au ocupat poziții în agricultură, în sistemul bancar, în industria de mașini, s-au operaționalizat industriile de armament (au loc modernizări majore), au (re)devenit operaționale unitățile industriei aviatice - Craiova, Brașov, Bacău -, sunt semnale de peste tot. Dacă vom avea și guvernări bune, recuperarea deficitelor față de statele dezvoltate din Europa va fi accelerată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu