joi, 20 aprilie 2017

Rusia și Iranul insistă să blocheze acuzațiile OIAC la adresa Siriei privind atacul chimic

Agerpres și Pagina de Rusia.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a ajuns la un rezultat comunicat pe data de 19 aprilie: analizele efectuate asupra victimelor din localitatea siriană Khan Shaykhun, prin prelevarea a 11 probe, confirmă folosirea gazului de luptă sarin sau a unui gaz asemănător.

Medicii din Turcia care au tratat victime din Khan Shaykhun și experții britanici care i-au asistat, au confirmat și ei, anterior, folosirea acestui tip de gaz împotriva populației civile.

Șeful Departamentului Ministerului rus de Externe privind neproliferarea și controlul armelor, Mihail Ulianov, a contracarat prezentând poze cu copii care nu au pupilele îngustate ci lărgite, aceasta fiind dovada lor că nu a fost gaz sarin. Interesant, apoi se contrazice când afirmă că acele cratere ale bombelor de aviație, prezentate ca probe, ar fi niște cratere provocate de rebelii din Khan Shaykhun cu niște muniție la care au adăugat niște substanțe chimice.

Este evident că Rusia profită de toate mijloacele pentru a-l scoate pe Assad de sub inculpare. Chiar dacă probele prezentate de OIAC sunt disponibile și celorlalte state care au reprezentanți la OIAC. Chiar dacă în Turcia sunt 3 persoane decedate ca urmare a folosirii gazului sarin - autopsiile au confirmat cauza morții -, chiar dacă celelalte persoane aflate în Turcia au fost și încă mai sunt tratate pentru eliminarea intoxicării cu sarin, chiar dacă există înregistrarea atacului aerian al aeronavelor siriene asupra localității Khan Shaykhun, chiar dacă imediat după atac au rezultat probele intoxicării și uciderii populației civile, în special a copiilor, cu gazul de luptă.

Grotescul situației apare la propunerea Rusiei ca OIAC să adopte o declarație redactată de Rusia și Iran, să fie înlocuită echipa care a analizat situația și care ar trebui să meargă la fața locului pentru a analiza și probele din teren cu o echipă agreată de Rusia și Iran etc.

Să vedem care va fi evoluția. Astăzi, OIAC va lua o decizie. Va avea Rusia câștig de cauză ?

Ce mi se pare stupid, este și anunțul Agerpres că la ONU a fost numit tot un rus ca adjunct al secretarului general ONU pentru menținerea păcii, în persoana lui Alexandr Zuev. Politica este o curvă, cum se spune, dar acum este vorba despre o politică care nu mai are rațiune. De aceea ONU pierde din credibilitate.

Niciun comentariu: