miercuri, 19 aprilie 2017

May vrea anticipate. Vor avea loc la 8 iunie. Cauze ?

Theresa May
În presa britanică este sesizată acuzația că May este o oportunistă (Corbyn o acuză de oportunism) pentru că vrea declanșarea alegerilor anticipate (cu trei ani înainte de termenul normal). Ea se justifică arătând că o majoritate de doar 17 deputați nu este suficientă să poată duce Brexit-ul la bun sfârșit.

Hm. Nu are suficientă susținere ? Sau presiunile Scoției, Irlandei de Nord, ale Londrei și chiar a altor state membre sunt din ce în ce mai puternice ? Pentru mine aceste anticipate au rolul de a întări referendumul. Dacă va câștiga, May are argumentul rezultatului alegerilor că Regatul Unit nu mai vrea în UE. Dacă nu va câștiga, responsabilitatea negocierilor va reveni câștigătorilor.

Trebuie să recunosc că mișcarea lui May este inteligentă. Politic, joacă excelent. Un vot pentru conservatori, le va întări determinarea să aleagă o formă a Brexit care le convine. Nu putem ști ce va avea de făcut Regatul Unit după Brexit. Toate scenariile au doar rolul de scenarii. Vom vedea ce se va întâmpla în anii următori. Rezultatele economice ale Regatului Unit după referendum au la bază comportamentul anterior referendumului, nu a măsurilor luate de Guvernul May. Ce măsuri a luat May și guvernul ei în anul trecut de la referendum își vor atinge maturitatea pe la mijlocul acestui an, cel mai devreme. Astfel că alegerile anticipate vin și împiedică „degradarea” politică de la guvernare. Dacă nu au loc aceste alegeri, la alegerile normale vor câștiga cei din opoziție.

Mișcare inteligentă. Dar și plină de alte riscuri. Trecerea în opoziție a conservatorilor se amână cu 4 ani. Iar Brexitul își va cere „sacrificiul politic” necesar. May și conservatorii sunt numai buni de sacrificiu. Pentru că Regatul Unit va afla nu peste mult timp cât îl costă ieșirea din UE.

Normal că Uniunea Europeană ia act de voința lui May și, prin Comisia Europeană, anunță că adevăratele negocieri vor începe după alegerile anticipate (aici). Cu cine ? Vom vedea ce vor hotărî britanicii.

Niciun comentariu: