joi, 13 aprilie 2017

Un vecin „trumpist”. Boiko Borisov și noul Guvern bulgar

Boiko Borisov a ales să formeze o alianță de guvernare cu coaliția „Patrioții uniți”, care are în compunere și partidul „Ataka”, ultranaționalist și filorus, reclamând „Bulgaria pentru bulgari”.

Boiko Borisov a declarat că preia sloganul celor de la „Patrioții uniți”: Bulgaria mai presus de orice !

Iar avem o problemă. Un vecin care are, prin noua coaliție, un comportament politic intern agresiv împotriva minorităților de orice fel - turci, rromi, imigranți, minorități sexuale -, un comportament politic extern destul de ambiguu. Filoruși, pro-UE și pro-NATO ! Va fi foarte dificil să înțelegem ce anume vor respecta din toate aceste orientări.

Să ne amintim că Boiko Borisov a fost ferm împotriva întăririi militare la Marea Neagră a NATO, acuzând România că vrea să înființeze o flotă a NATO la Marea Neagră. Declara atunci că el vrea să vadă la Marea Neagră iahturi și turism și nu nave militare - în condițiile în care Rusia dezvoltă din ce în ce mai mult componenta ofensivă maritimă la Marea Neagră, situație analizată de comandamentul NATO din Italia și considerată mai intensă decât pe timpul Războiului Rece !

Boiko Borisov a fost și împotriva forței de sprijin sub conducerea FRONTEX. A declarat atunci că Bulgaria este capabilă să își apere singură frontierele și nu are nevoie de navele altor state europene în sprijinul Bulgariei (evident, cu adresă la Garda de Coastă română !).

Asta este. Vom vedea ce va fi mai departe. Până unde merge ambiția noului guvern Bulgar sub conducerea lui Boiko Borisov. Când este vorba despre România, la bulgari este vorba despre ambiție. Una mare de tot ! O ambiție care poate duce la decizii ciudate, uneori.

Sursa: Agerpres.

Niciun comentariu: