sâmbătă, 8 aprilie 2017

Brexit-ul la „reevaluare” ? Să rămână doar „Br” ?

Cei de la „Independent” au un articol. Interesant. Dacă tot s-a ridicat problema, în stratosfera politicii europene, atunci trebuie să i se găsească o soluție. Și i s-a găsit, la „presiunea” celui responsabil cu negocierea ieșirii.

Michel Barnier a ridicat problema unei soluții pentru situația în care Theresa May vrea să renunțe la ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Iar Parlamentul European a dat, prin vot majoritar, soluția: doar cu acordul celorlalte state membre ale UE.

Jean-Claude Junker și Michel Barnier (negociatorul șef al UE)

Oprirea procesului de ieșire potrivit art. 50 din TUE, este o posibilitate pentru că nu este nici o prevedere în Tratatul Uniunii care să îl interzică ! Lord Kerr, autorul britanic al art. 50 a atras atenția că numărătoarea inversă a ieșirii poate fi oprită de cel care a invocat art. 50.
L. Whereas a revocation of notification needs to be subject to conditions set by all EU-27 so it cannot be used as a procedural device or abused in an attempt to improve the current terms of the United Kingdom's membership; 
 Britanicii discută intens despre ieșirea din Uniunea Europeană. Cu fiecare zi se mai descoperă câte o „nefăcută” care ar pune în dificultate pe unii și pe alții din Marea Britanie. Normal că până la o stabilizare a situației economice și financiare vor exista multe distorsiuni în statele Regatului Unit. Totuși, cabinetul May este atent și la o posibilă „revocare a notificării art. 50 din TUE”, pentru că sunt acțiuni civice care vor să o împiedice să își ducă intenția de ieșire la final.

Cu acest „amănunt” nediscutat la noi în presă, avem o imagine mai bună asupra Brexit-ului. Uniunea Europeană în ansamblul ei va avea în atenție și eventualitatea unei revocări a art. 50 din TUE. Revocare ce poate fi activată până la împlinirea celor doi ani prevăzuți de tratat ! Citind cu atenție rezoluția PE, vom observa că Regatul Unit va trebui să obțină acceptul fiecărui stat membru al UE. Iar aici este lucrul naibii. Regatul Unit va trebui să accepte că în cazul revocării nu va mai avea statutul de membru al UE de dinaintea notificării ! Cumva, această posibilitate „sinistră” va fi o piedică în calea revocării. Dar mai știi ?

Niciun comentariu: