duminică, 23 aprilie 2017

Turcia: nu se schimbă regimul ci sistemul de guvernare

Ambasadorul Turciei la București aduce niște clarificări cu privire la referendumul ce a avut loc pentru schimbarea Constituției.

AgerpresAmbasadorul Osman Koray Ertaș: După referendumul din Turcia nu se schimbă regimul, ci sistemul de guvernare

Știu că lumea stă cu ochii pe alegerile prezidențiale din Franța. Știu că lumea nu își dorește ca viitorul președinte al Franței să fie „Donald Le Pen”. Știu, dar mai știu că avem un mare interes cu privire la Turcia. Avem un Tratat de Prietenie Veșnică încheiat acum peste 80 de ani, încă în vigoare, suntem parteneri în NATO, Turcia este un partener strategic pentru România și avem foarte multe poziții comune. Dezbaterea cu privire la Turcia nu o consider finalizată. Nu pot fi de acord cu lăsarea problemei în aer. De aceea consider că intervenția ambasadorului Osman Koray Ertaș are o anume însemnătate. De aceea îi acord atenție și îi dau credibilitate. Mai ales după ce am citit părerea unui reputat analist turc cu privire la evenimentele din Turcia (regret că nu mai găsesc articolul !). Referendumul a confirmat necesitatea schimbării Constituției și, mai ales, validează comportamentul de până acum al lui Recep Tayyip Erdogan.

Ambasadorul are grijă să afirme cu fermitate:
Nu se schimbă regimul în țară, ci sistemul de guvernare. Se va trece de la democrație parlamentară la o democrație prezidențială, aceasta este schimbarea de bază. După cum este scris clar în Constituția noastră, țara noastră este un stat democratic secular, un stat de drept. Aceste lucruri nu se schimbă
Nici nu ai cum să îl contrazici. Fie că vorbim de o democrație parlamentară, fie că vorbim de o democrație prezidențială, tot despre democrație este vorba. Dar ... depinde cum va funcționa democrația prezidențială pe care au ales-o turcii. O majoritate foarte mică, de 1 și ceva %, nu este suficientă pentru a garanta absența tulburărilor care vor însoți trecerea de la parlamentarism la prezidențialism. Iar Erdogan nu a dovedit, până acum, că are „milă” față de opoziție ! Dimpotrivă. Comportamentul lui Erdogan duce mai degrabă către alegerea unui regim autocratic din moment ce prezidențialismul turc nu va mai avea nici o opoziție. Președintele poate demite Parlamentul care nu îi convine, numește și demite judecătorii, subordonează toate instituțiile de forță etc. Analistul turc își exprima speranța că după ce a obținut tot ce a dorit, Erdogan va încuraja apariția partidelor de opoziție (opoziția actuală este moale, „leneșă”, incapabilă să se manifeste ca forță de opoziție !) și că va da un model de comportament prezidențial care să promoveze democrația. Pomenind de votul la alegerile prezidențiale, analistul turc arăta că nu este exclus ca Erdogan să piardă alegerile, astfel că de „beneficiile” prezidențialismului să aibă parte un viitor contracandidat.
Din nefericire, unele țări europene au făcut campanie în mod activ pentru 'Nu' la referendum. Este puțin ciudat că unii lideri au făcut campanie pentru o anume orientare. Evident, am luat în considerare opiniile acestor lideri, dar am luat în considerare și opiniile unor state precum SUA, Rusia, China
Ultima afirmație îmi dă de gândit. Între modelele europene și modelele SUA, Rusia și China, Turcia a ales ultima variantă. Erdogan urmează să aibă întâlniri cu fiecare lider al acestor state dar urmează să participe și la summit-ul NATO. Dorința acerbă de „independență” a Turciei față de Uniunea Europeană are un fundament fals. Turcia a cerut aderarea la UE însă a refuzat, mai mereu, să accepte regulile UE. A vrut să fie un membru care să poată face ce vrea el. Faptul că va întrerupe procesul de aderare la Uniunea Europeană va avea un cost. Peste 50% din comerțul Turciei cu străinătatea are ca țintă Uniunea Europeană. Erdogan are de ales. Dar trebuie să știe că produsele turcești nu vor mai intra în UE ca până acum. Iar cei care vor suferi vor fi întreprinzătorii turci care și-au construit afacerile având ca țintă piața Uniunii Europene.

Sunt curios câte schimbări vor apare și, mai ales, ce influență va avea prezidențialismul turcesc asupra relațiilor dintre Turcia și România. Îmi este teamă că multe lucruri vor merge mai prost decât astăzi.

Niciun comentariu: