duminică, 7 mai 2017

Ori la bal, ori la spital ... altă cale nu există

Când este vorba despre integritate și despre „puterea” pe care o primește un politician pentru a decide în numele și pe seama altora, aplic principiul enunțat de Crin Antonescu, cu ceva ani în urmă: în politică nu ai prieteni, ai doar interese. Bun principiu ! Scutește de sentimentalisme ieftine.

Ieri am scris un articol despre susținerea lui Crin Antonescu pentru Cristian Bușoi. Printre altele, am vorbit și despre Hubert Thuma, finul lui Marian Petrache, fostul șef al PNL Ilfov (unul dintre cei care au format „cooperativa” care ar sta în spatele candidaturii lui Cristi Bușoi - presa este plină de astfel de semnale !). Ei bine, subiectul Hubert Thuma a născut discuții. Foarte bine. Pentru că în urma discuțiilor am făcut și eu mai multe „cercetări” și analize și am ajuns la o concluzie, destul de diferită pe fondul problemei față de cea prezentată de mine ieri, dar tot nefavorabilă subiectului. Chiar mai dură: Hubert Thuma nu putea fi membru al PNL și cu atât mai puțin, nu putea fi președintele interimar al organizației județene a PNL Ilfov și nici nu putea deveni președinte la alegerile din 28 aprilie 2014.

La organizația de Ilfov a PNL s-a produs o înșelăciune sub patronajul lui Marian Petrache, președintele organizației județene, ba chiar președinte al Consiliului Județean Ilfov ! Și-a menținut finul în organizația PNL locală deși, potrivit Statutului PNL, acesta trebuia să piardă calitatea de membru al partidului din data de 13 octombrie 2014, data la care s-a  pronunțat sentința definitivă a ICCJ. Erau aplicabile prevederile art. 22 punctul 2 lit. g) - radierea se face pentru condamnarea penală definitivă pentru infracțiuni de corupție. Radierea este „ștergerea dintr-un registru a inscripției referitoare la anumite acte sau drepturi”. Radierea are efectele unei retrageri. Iar radierea pentru condamnarea pentru infracțiuni de corupție, are efectul unei retrageri definitive ! Nu mai exiști pentru partid. Nu are consecințele unei excluderi, la excludere există un „viitor”. La radiere pentru infracțiune de corupție însă, nu.

Pentru susținerea afirmațiilor de mai sus, să vedem art. 15 din Statut, cel care stabilește cine poate să devină membru al PNL.

La punctul 2 al articolului se arată cine  nu poate deveni membru al PNL, iar la lit. a) se prevede clar: a fost condamnată penal pentru infracțiuni de corupție sau alte infracțiuni săvârșite cu intenție. O persoană radiată din evidențele PNL, nu poate reveni la PNL decât în urma unei noi adeziuni și aprobări în organizația prevăzută în statut. Dar, o persoană radiată pentru o condamnare penală pentru infracțiuni de corupție nu mai poate face o astfel de adeziune !

Președintele organizației PNL Ilfov, Marian Petrache, nu a aplicat prevederile imperative ale art. 22 alin. 2 din Statut care impune că „Radierea se face de drept, de către BPJ, la propunerea BPLal organizației pe teritoriul căreia era membru cel în cauză”. Mai grav, este faptul că l-a impus ca președinte interimar al organizației județene a PNL Ilfov !

La fel de grav este faptul că organizația centrală a PNL s-a făcut că nu vede încălcarea gravă a statutului și a acceptat să se joace cu termenii din propriul statut - radiere și excludere -, în afara faptului că nu trebuia să valideze interimatul unei persoane care ar fi trebuit să fie radiate din evidențele PNL. Nimic onorabil. Chiar insultător pentru mine, cel puțin.

Să luăm datele pe care le avem la dispoziție și să le prelucrăm.

HotNews publică la 14 octombrie 2014 știrea potrivit căreia Hubert Thuma a fost condamnat:

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a gasit vinovat pe Thuma de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite

A fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni cu închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar și 2 ani și 6 luni termen de încercare. Să reținem data: 13 octombrie 2014 ! Pentru PNL, este data de la care Hubert Thuma trebuia să fie radiat din evidențele PNL, este data de la care Hubert Thuma nu mai avea nici un drept în PNL. De la această dată, Hubert Thuma nu mai are ce căuta în PNL, potrivit prevederilor Statutului depus la Tribunalul București, potrivit prevederilor Legii nr. 14/2003 privind partidele politice.

De la data condamnării, curg termenele de executare a pedepsei principale și a termenului de încercare. Ca atare, 6 luni de închisoare și 2 ani și 6 luni termenul de încercare (termenul de încercare cuprinde cele 6 luni de închisoare cu suspendare), adică până la 13 aprilie 2017 ! Este data la care Hubert Thuma a beneficiat de reabilitarea de drept, în temeiul vechiului Cod penal. Dar, este o reabilitare care nu are nici o legătură cu Statutul PNL ! Pentru că el ar fi trebuit să fie radiat ! Dar el nu a fost nici măcar exclus (chiar dacă reglementarea nu i se aplică !).

Problema trebuie tratată deschis pentru că este mediatizată. Este publică. Este, cum se spune, în gura presei. Are influență asupra membrilor partidului și electoratului PNL ! Suntem comparați cu PSD, ceea ce este deosebit de grav ! Pentru că în viață nu mi-a plăcut să ascund gunoiul sub preș, nu o să mă schimb acum. Ne este negată integritatea ca partid. Iar Clotilde Armand poate reîncepe să ne acuze că „toți sunteți corupți”. Cu astfel de exemple negative, cum mama dracului să te mai aperi ?

HotNews ne informează, pe 28 aprilie 2017, că a fost ales ca președinte al PNL Ilfov un condamnat penal în 2014, Hubert Thuma. O actualizare a știrii, are o declarație a lui Hubert Thuma. Informația alegerii unui penal o dă și Adevărul, cu un titlu care deranjează prin adevărul pronunțat: PNL a renunţat la criteriile de integritate. Un condamnat penal pentru corupţie a fost ales preşedintele PNL Ilfov.

Hubert Thuma a precizat pentru HotNews.ro ca perioada de incercare a sentintei sale (doi ani) a incetat si a fost reabilitat, astfel ca in prezent respecta criteriile de integritate ale partidului. Acesta a adaugat ca tocmai in baza acestor criterii nu a mai candidat pentru un nou mandat de parlamentar in 2016.

O declarație plină de falsuri ! Reabilitarea despre care face vorbire nu are nici un efect asupra situației lui în PNL. Pentru că lui nu îi sunt aplicabile prevederile art. 22 punctul 7 care prevede că „Reabilitarea persoanei condamnate penal definitiv înlătură excluderea și efectele ei de drept”. Lui îi sunt aplicabile prevederile radierii, prevăzute la punctul 2 lit. g), iar cu privire la radiere nu există „viitor” în Statutul PNL ! Declarația lui confirmă starea de ilegalitate statutară în care a fost până acum. El spune că „tocmai in baza acestor criterii nu a mai candidat pentru un nou mandat de parlamentar in 2016”. Asta înseamnă că era membru al PNL deși nu trebuia să mai fie !

El nu respectă nici un criteriu de integritate al partidului. Nu are cum. Pentru că nu mai trebuia să existe ca membru al partidului. Prezența lui în partid, ca membru, desemnarea lui ca președinte interimar la Ilfov după ce nașul s-a retras, alegerea lui ca președinte sunt nestatutare de la cap la coadă. Prevederile art. 22 punctul 2 lit. g) i se opun cu tărie. Corupții nu au ce căuta în PNL !

Statutul PNL face parte din legislația secundară. Place sau nu, așa este. Este prevăzut de legea partidelor politice la art. 10 și nu lasă loc de întors. Încălcarea statutului, dacă nu este soluționată în interiorul partidului deschide calea acțiunii în justiție. Iar statutul, nu poate fi schimbat precum chiloții, când i se năzare unuia sau altuia. Deocamdată, avem o încălcare a Statutului, juridic, avem un cumul de fapte ilegale legate de aplicarea statutului.

Am și un exemplu. De la Iași. Dragomir Tomasevschi a făcut plângere penală senatoarei PNL Iulia Scântei pentru că a devenit senator al PNL fără să fie membru al partidului, având doar o adeziune. Un procuror a clasat dosarul sub motivarea „fapta nu există”, Tomasevschi a contestat decizia iar procurorul șef i-a admis-o - „admiterea plangerii petentului Tomasevschi Dragomir, infirmarea solutiei de clasare, redeschiderea si reluarea urmaririi penale”. ICCJ a confirmat continuarea urmăririi penale a senatoarei așa că avem un proces penal în desfășurare, pe baza prevederilor din Statutul PNL. Detalii la ProTv.

Unde'i lege, nu'i tocmeală !

Cu persoana Hubert Thuma nu am nimic. Până nu am analizat cazul lui, nici nu știam că există. Fiind vorba însă de PNL, treaba se schimbă. Mă deranjează să văd cum conducerea PNL jonglează cu Statutul PNL și acoperă ilegalitățile. Suntem în gura presei iar presa nu ne iartă. Avem acest caz deosebit de grav la Ilfov. O conducere ilegitimă, total. Totul a fost și a rămas fals. Dar, oare, este singurul caz ?

Actualizare !

Cineva a accentuat pe ideea de reabilitare. Motivarea a fost că prin reabilitare, cazierul judiciar al persoanei condamnate va fi curățat de infracțiunea pentru care a fost condamnat iar persoana își recapătă toate drepturile. Nu este așa.

Art. 169 Cod penal , cu referire la efectele reabilitării este destul de clar:
(1) Reabilitarea face să înceteze decăderile sau interdicțiile, precum și incapacitățile care rezultă din condamnare.
(2) Reabilitarea nu are ca urmare obligația de reintegrare în funcția din care condamnatul a fost scos în urma condamnării ori de redare a gradului militar pierdut.
(3) Reabilitarea nu are efect asupra măsurilor de siguranță.

Sper ca cei care citesc cu bună credință să observe efectele de la alin. (2) și (3) și să facă interpretările corecte. Reabilitarea unui condamnat pentru infracțiuni de corupție sau pentru infracțiuni comise cu intenție nu permite acestuia să ocupe funcții în administrația publică, în armată, în Justiție sau în instituțiile de ordine publică. Îi permite să aplice pentru locuri de muncă în alte domenii.

Partidele politice sunt organizații de interes public, potrivit legii. Dacă în Statutul lor se prevede că persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție sau infracțiuni produse cu intenție nu pot fi membri, o reabilitare de drept sau judecătorească nu obligă partidele, potrivit articolului de mai sus, să le reîncadreze printre membrii lor.

Este bine să se cunoască acest lucru.

Niciun comentariu: