duminică, 7 mai 2017

După Olanda a urmat Franța și va urma Germania


Le Monde este în vervă. Se numără voturile. Macron a câștigat. Detașat. Marine Le Pen l-a sunat și l-a felicitat. Evaluările făcute de sociologii francezi, sociologi nu ca cei de la noi sinecuriști la Antena 3, au urcat procentele estimărilor pe timpul numărării voturilor. Au venit, la ei, normal, date care confirmă niște premiere. Cel mai mai mare absenteism de după 1969, cel mai mare număr de voturi albe etc.

Important este faptul că liberalul Emmanuel Macron este, din această seară, noul președinte al Franței. Ales la 39 de ani. L-a depășit și pe Napoleon care a fost ales la 40 de ani.

Tot important este faptul că Franța are un președinte liberal. S-au săturat francezii de dreapta rigidă și stânga speculativă. Au ales un liberal, un centrist, pentru că Franța vrea să redevină, spune Macron, sufletul Uniunii Europene. Iar aici avem semnalul dat de alegătorii francezi. Sunt pro-Uniunea Europeană.

Rezultatul alegerilor de astăzi lasă loc la surprize pentru parlamentarele din iunie. Vor merge francezii pe varianta liberalismului, votând „En marche !” ? Care partide vor da voturi pentru partidul lui Macron ? Care va fi configurația politică a viitorului Parlament ?

Trebuie să observăm că Franța este a doua țară deosebit de importantă pentru Uniunea Europeană care confirmă la vot apartenența la Uniunea Europeană. Primii au fost olandezii, chiar dacă la ei liberalii pro-europeni au obținut mai puține voturi. Eu cred că alegerile din Olanda au încurajat pro-europenii din Franța. Mai cred că Brexit-ul le-a oferit francezilor un motiv suficient de puternic pentru a întări apartenența Franței la Uniunea Europeană. Au și vesticii „problemele” lor istorice. Urmează Germania. Un examen electoral în landul Schleswig-Holstein a dat câștig de cauză CDU, partidul lui Merkel. Landul a fost un fief al SDU ! Este posibil ca CDU să preia guvernarea de la SDU.

Președintele Klaus Iohannis a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victorie. Agerpres.
Felicitări Emmanuel Macron pentru victoria importantă pentru Franța și pentru Europa! Trăiască Parteneriatul strategic dintre România și Franța!
Angela Merkel, prin purtătorul de cuvânt, tot pe Twitter, a transmis mesajul:
Felicitări. Victoria dv. este o victorie pentru o Europă puternică și unită și pentru prietenia franco-germană
Să observăm că mesajele de felicitare ale României și Germaniei cuprind, în centrul lor, Europa.

Normal. Pentru că Macron a declarat
Je défendrai la France, ses intérêts vitaux, son image. J’en prends l'engagement devant vous. Je défendrai l’Europe, c’est notre civilisation qui est en jeu, notre manière d’être libre. J'oeuvrerai à retisser les liens entre l’Europe et les citoyens. J’adresse aux nations du monde le salut de la France fraternelle.
Mesajele de felicitare transmise lui Emmanuel Macron de liderii europeni și ai lumii, consemnate de Le Monde, vorbesc despre viitorul lor, împreună, în Europa. Vorbesc despre obiectivele lor în Europa, în termenii de evoluție a Uniunii Europene stabilite în ultimul timp.

Jean-Claude Junker îl felicită
Félicitations @EmmanuelMacron! Heureux que les Français aient choisi un avenir européen. Ensemble pour une #Europe plus forte et plus juste
Într-un comunicat de la Londra, Theresa May îl felicită pe Macon
Prim-ministrul îl felicită cu căldură pe președintele ales Macron cu ocazia succesului său electoral. Franța este unul din aliații noștri cei mai apropiați și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu noul președinte asupra unui spectru larg de priorități comune
Voi urmări ce se mai petrece pe scena politică. În special la britanici, pentru că acolo s-a făcut o campanie intensă pro-Le Pen. Au sperat că Franța va alege un Frexit. Alegerea lui Macron nu este de bun augur, mai ales în urma primelor lui declarații ca președinte al Franței ales. Mâine vom vedea alte declarații.

Niciun comentariu: