sâmbătă, 6 mai 2017

În politică nu ai prieteni, ai doar interese ...

Ieri, Cristian Bușoi și-a prezentat intenția de a candida la președinția PNL pe 17 iunie. Are un mesaj pe pagina de facebook a PNL, a transmis un mesaj mai larg membrilor PNL din București care și-au dat adresele de e-mail. Mesajul de pe facebook este „sărac” și criticabil însă unele idei care nu îmi plac au fost menținute.

Tot ieri, Crin Antonescu și-a exprimat susținerea pentru Cristian Bușoi. Au apărut reacții, unele de încântare, altele de supărare. Cei mai supărați sunt „criniștii”. Lor le dedic titlul. Pentru că în urmă cu niște ani, pe timpul USL (de tristă amintire pentru unii !), cu referire la relația lui Crin cu VV Ponta, dar și cu referire la relațiile din interiorul PNL (destul de încordate din cauza partenerului PSD, a partenerului PC etc.), Crin Antonescu a fost scurt și tăios: în politică nu ai prieteni, ai doar interese !

I-am dat dreptate. Îi dau și acum. Un partid politic se formează pentru că un număr de oameni au interese politice comune, își pun interesele politice la un loc, le negociază, ajung la un consens și acționează pentru promovarea lor potrivit regulilor consensuale convenite.

Pentru a nu avea „palpitații”, pentru a nu suferi cine știe ce dezamăgiri, când este vorba despre politică - fie la nivelul partidului, fie la nivelul guvernării -, trebuie să tratăm problemele urmând sfatul lui Crin Antonescu. Este foarte bun ! Când nu îți mai place ce face partenerul, îl dai la spate și treci la următorul. Nu ai parte de remușcări, nu ai parte de vise urâte, nu ai parte de regrete. O mentalitate sănătoasă de corporatist, în ton cu epoca. Iar noua garnitură de conducere a liberalilor a învățat bine lecția.

Pot să mă întreb care este interesul lui Crin Antonescu de a pune „votul” lui în urna lui Cristi Bușoi. Pot să mă întreb de ce Crin Antonescu își cheamă susținătorii din PNL să îl voteze pe Cristi Bușoi. Pot să mă întreb de ce Cristi Bușoi a simțit nevoia de a mulțumi lui Crin Antonescu și lui Vasile Blaga pentru unificarea PNL cu PDL.
În al doilea rând, am fost coplesiți de problemele unificării PNL cu PDL, care a fost cel mai mare proiect al dreptei dezbinate și pentru care, mai ales noi, cei mai tineri, trebuie să  le mulțumim și să le fim recunoscători lui Crin Antonescu și Vasile Blaga.
Pot, dar nu mă interesează. Interesul meu merge către altceva. Merge către viitor. Către viitorul pe care Cristi Bușoi îl promite în scrisoarea către membrii PNL.

Iar viitorul promis de Cristian Bușoi este în sloganul lui, reconfirmat într-o postare pe facebook: România dreaptă, echilibrată și puternică!

Referirea la „România lucrului bine făcut”, are rolul de a arăta că ține de o obligație a PNL de a merge mai departe pe direcția deschisă în 2014 de Președintele Klaus Iohannis.
Am 39 de ani și nu am văzut construit un spital nou în România. În schimb am văzut miliarde de euro aruncate pe proiecte inutile. Avem datoria, ca liberali, să schimbăm acest mod de a conduce România. Trebuie să revenim la ideile care au mobilizat milioane de români, trebuie să revenim la România lucrului bine făcut!
Iar îi dau dreptate.

Îmi place faptul că își propune să renunțăm la nostalgii și să devenim pragmatici. Este al treilea candidat care propune așa ceva ! Este în ton cu ceilalți candidați numai că are o particularitate. Iar această particularitate reiese din modul în care înțelege să conducă PNL.
În final, le promit colegilor mei că voi imprima PNL o imagine de partid serios, focusat pe prioritățile românilor, decis să răspundă așteptărilor celor care cred în valorile noastre.
PNL va fi un partid care va face opoziție dură și eficientă la PSD și care va veni mereu cu soluții alternative.
Voi construi o echipă care să muncească, să ia decizii pragmatice, o echipă care să dovedească unitate în implementarea acestor decizii. Numai așa putem da un viitor României, iar primul pas va fi câștigarea alegerilor prezidențiale din 2019!
Vom fi o echipă care va construi o Românie Dreaptă, Echilibrată și Puternică!


Cristian Bușoi, secretar general PNL
Ei bine, mie nu îmi sună ca angajament de realizare a conducerii unui partid politic ! Îmi sună ca un angajament de management privat la o societate comercială cu capital de stat sau la care statul are o participare majoritară. Iar aici este diferit de proiectul cu care vin ceilalți doi candidați, în special față de proiectul propus de Ludovic Orban - deciziile partidului vor fi luate cu consultarea organizațiilor de partid ! Conducerea partidului va avea obligația să pună la un loc interesele tuturor membrilor și să urmărească punea lor în operă. O diferență mare, foarte mare și mult mai apropiată de rolul și locul unui partid politic ! Constituția este destul de clară în acest sens: partidele politice ... contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând suveranitatea națională, integritatea teritorială, ordinea de drept și principiile democrației ((art. 8 alin.  (2)). Ei bine, oferta lui Cristi Bușoi este pe lângă prevederea constituțională. Este mai asemănătoare cu oferta celor de la USR, „vom fi buni administratori”, nu că vom fi buni politicieni !

Este greu să conduci un partid prin luarea în considerare a tuturor intereselor membrilor, susținătorilor și votanților acestui partid. Este mai mult de așteptat pentru luarea unei decizii, pentru că trebuie să îi întrebi pe membri dacă sunt sau nu de acord. De la un moment dat, în PNL s-a mers pe stilul „cooperativa”. Fuziunea a pus în evidență alte „cooperative”, iar rezultatele s-au văzut. Anul 2016 poate fi pus la „insectar” ca anul rezultatelor obținute de cooperativele din „noul PNL” ! Anul dezastrului politic. Cristi Bușoi ne promite o nouă cooperativă. Iar cu asta nu sunt de acord.

Am mai spus că un suport slab, cu „găuri”, nu asigură stabilitate. Această candidatură are deja o mulțime de „găuri”. Este o candidatură anunțată, cu ceva timp în urmă, de o „cooperativă”, ca fiind noua „Alba ca Zăpada” și că va câștiga „detașat” alegerile. S-a lucrat intens de către cooperativă pentru ca „pionii” județeni să câștige alegerile interne. Una dintre candidaturi, cea de la Ilfov este toxică în cel mai înalt grad. Noul președinte al PNL Ilfov (finul unuia dintre cooperatori !), Hubert Thuma, a fost condamnat pentru act de corupție la 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar și cu peste 2 ani de supraveghere. Iar Statutul PNL spune la art. 22 punctul 5 că astfel de persoane nu pot fi membri ai partidului. Ei bine, cei care sunt în spatele lui Cristi Bușoi au considerat că este un „amănunt nesemnificativ”. Cu astfel de susținători, mă întreb cine vor fi cei care vor fi în echipa lui Cristi Bușoi, cei care vor lua decizii pentru PNL, decizii pe care membrii PNL vor fi obligați să le accepte - da, există și varianta, nu îți place poți pleca !

Are dreptate Crin Antonescu când spune că în politică ai doar interese ! Pe baza acestui principiu (este un principiu !), ai dreptul să observi și să te exprimi fără menajamente când interesele politice îți sunt afectate. Fie că ești membru al partidului, fie că ești susținător (donator !), fie că ești votant. Viitorul, lung sau scurt, al fiecăruia dintre noi este legat, că vrem sau nu de formațiunea politică care ajunge să guverneze țara. Iar o țară guvernată de o „cooperativă”, un grup restrâns de persoane care au ajuns la putere în partidul care câștigă alegerile nu este cea mai atrăgătoare ofertă.

Niciun comentariu: