luni, 8 mai 2017

Președintele Janos Ader recomandă un comportament ... istoric

Janos Ader, președintele Ungariei
La depunerea jurământului pentru al doilea mandat de președinte al Ungariei, Janos Ader a făcut o declarație căreia ar fi bine să i se acorde o oarecare atenție. Agerpres preia de la MTI.
Președintele ungar a evocat în discursul său și apartenența Ungariei la Uniunea Europeană, evocând așa-zisul ''Compromis din 1867'' prin care s-a format monarhia duală austro-ungară și când Ferenc Deak, șeful delegației ungare, a subliniat că drepturile constituționale ale Ungariei nu trebuie să fie limitate mai mult decât este necesar pentru a asigura stabilitatea imperiului austriac, notează MTI. Același lucru se poate aplica și acum, înlocuind imperiul habsburgic cu Uniunea Europeană, a precizat Janos Ader. 
Mi-a atras atenția acest calup de informație. Mai ales îndemnul de a aplica „procedura maghiară” de la 1867 la Uniunea Europeană. Pentru că, trebuie să știm, compromisul din 1867 a dus, până la urmă, la primul război mondial ! Pun mai jos un calup de la Wikipedia care prezintă urmările acestui compromis.
Partea austriacă a monarhiei a resimțit imediat influența guvernului maghiar: guvernul maghiar a refuzat să permită orice reformă internă, pe care austriecii le vedeau necesare. Pentru a reuși să iși păstreze noua influență câștigată, conducătorii maghiari au dus o politică de privare de drepturi civile a naționalităților imperiului. De asemenea au blocat finanțarea modernizării armatei, temându-se să nu fie folosită contra lor (armata era controlată în principal de la Viena).
La fiecare zece ani Ausgleich-ul era renegociat pentru a clarifica detalii financiare și comerciale, dar inevitabil aceste negocieri duceau la o criză internă partea maghiară crescând mereu pretențiile.
Impasul politic care a rezultat a fost unul dintre motivele care a dus la decizia fatală de a ataca Serbia în iulie 1914. Personalități politice austriece de primă-mână, cum ar fi Conrad von Hötzendorf, Șeful Comandamentului Armatei Habsburgice, și ministrul de externe, Contele Leopold von Berchtold, considerau unica modalitate posibilă de reformare a Austro-Ungariei ca fiind anexarea de teritorii și populații externe pentru a duce la echilibrare în fața puterii maghiarilor.
Dubla Monarhie stabilită prin Ausgleich a fost gândită ca o soluție de conviețuire, dar a rezistat doar 50 de ani, până 1918 când a dispărut ca urmare a Primului Război Mondial.
Au existat și o serie de propuneri de reformare a Monarhiei Duale, prin federalizarea Austro-Ungariei (ca cea a lui Aurel Popovici). Acestea au fost însă refuzate, ele ar fi putut duce la pierderea influnței maghiare.
Îndemnul președintelui Janos Ader devine suspect, cel puțin pentru mine. Unele experiențe avute cu niște ani în urmă mă determină să devin, urgent, suspicios. Dacă Ungaria va adopta aceeași poziție ca în 1867 față de Austria, acum în relația Ungariei cu Uniunea Europeană, de fapt în relațiile cu celelalte state ale Uniunii Europene, atunci viitorul sună al dracului de nesigur.

Ca să fiu foarte exact, să ne uităm puțin la ce a făcut Ungaria în Imperiul bicefal:
- a blocat reformele interne care să ducă la o mai bună administrare a imperiului;
- a privat de drepturi minoritățile - cauza cea mai importantă și directă a destrămării Imperiului după primul Război Mondial;
- a blocat finanțarea modernizării armatei;
- a încurajat politica expansionistă de cucerire a noi teritorii, chiar dacă austriecii au avut un gând, ungurii aveau altul. Așa s-a ajuns la primul Război Mondial;
- a refuzat federalizarea imperiului pentru a nu pierde puterea asupra guvernului bicefal.

Dacă ungurii vor să aplice aceste comportamente ale maghiarilor de acum 150 de ani în condițiile de astăzi ale Uniunii Europeane, și dacă luăm în considerare că Janos Ader este ales ca președinte de Parlamentul Ungar dominat de FIDESZ condus de Viktor Orban, atunci vom avea parte de multe probleme.

Diplomatic, va primi felicitări. Dar tot diplomații vor fi mai atenți pe viitor. Când Ungaria pomenește trecutul, urmează să se întâmple ceva neplăcut pentru ceilalți !

Niciun comentariu: