duminică, 14 mai 2017

Lent, cu lentoare, Macron și-a ocupat locul de președinte al Franței folosind simbolurile militare


Le Figaro evidențiază, cu plăcere parcă, unele aspecte ale preluării Președinției Franței de către Emmanuel Macron.

A mers încet, foarte încet pe covorul roșu la capătul căruia aștepta Hollande cuprins de neastâmpăr. Procedurile de după însă, au fost îndeplinite cu viteză. Puțin peste o oră a durat predarea-primirea. Apoi, a intrat iar în viteza „încet-încetișor”. S-a folosit de simboluri francezilor cu insistență. O revenire la Franța puternică, conștientă de puterea și valoarea ei.  De fapt, este principalul mesaj transmis de Macron francezilor. Teama trebuie să dispară iar francezii trebuie să conștientizeze că sunt un popor valoros, puternic.

Simbolistic, a folosit o mașină militară. Simbolistic s-a dus la un spital unde erau trei soldați francezi răniți în teatrele de operațiuni externe. Publicația conchide: „Emmanuel Macron a choisi de placer ses premiers jours de président sous le signe de la prise de fonction militaire”.

Această zi a fost una specială pentru francezi. O zi în care președintele Macron le-a reamintit că Republica poate avea, în continuare, o lentoare maiestuoasă. Corect observa un francez că protocolul republican al instaurării președintelui are mult din fastul încoronării unui rege ! Emmanuel Macron a arătat că va un președinte la fel ca un rege. Vom mai avea ce vedea, în scurt timp, la „curtea” Franței.

La Primăria din Paris a vorbit încet, fără gravă, fiecare cuvânt fiind bine evidențiat.

„Încoronarea” de astăzi a cuprins multe multe elemente simbolice. Este evident că analiștii de calitate (mai ales cei din ambasade și din ministerele de externe !) au luat notă de fiecare gest simbolic al președintelui Emmanuel Macron. Franța este și va fi o forță militară, Franța va continua să fie activă în teatrele de operațiuni în străinătate, Franța va urmări dezvoltarea economică și disciplina financiară, Franța va colabora cu Germania pentru a obține o Uniune Europeană mai integrată, capabilă să își poarte singură de grijă, atunci când situația o va impune.

Articolul m-a surprins prin unele asemănări ale președintelui Macron cu alte personalități. Îmi vine să spun că Emmanuel Macron și-a propus să își ducă mandatul „pas cu pas” !

Unul dintre prieteni va spune, sigur, că baba Safta așa a spus cu mult timp în urmă !

Niciun comentariu: