miercuri, 3 mai 2017

Franța este în centrul politicii astăzi. Franța dă examen

Fără nici o exagerare, Franța trebuie urmărită astăzi, cu prioritate. Eu unul așa voi face deși sunt și alte subiecte foarte importante de urmărit. Cu precizarea că celelalte subiecte nu au ajuns la „maturitate”.

Astăzi are loc înfruntarea finală între Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Toată lumea face calcule. Unii mai pricepuți, fac prognoze. Unele prognoze sunt din categoria „mama Omida”. Dar asta este lumea și nu ai ce face.

Pentru început am o mare nelămurire. Jurnaliștii, mare parte dintre ei, dar și politicienii, o încadrează pe Marine Le Pen la „extrema dreaptă”. O analistă din SUA o încadrează la „național-socialiști”. În „Le Monde” există o evaluare a programelor celor 5 mari competitori din primul tur asupra liberalismului din programele lor. Marine Le Pen este complet în afara „extremei drepte” ! În special când este vorba despre producție, comerț, dezvoltare națională. Fillon este cel mai constant la dreapta, uneori prea la dreapta, urmat îndeaproape de Macron care are mai mult curaj să propună o Franță în competiție internațională. Fillon este și el cam „naționalist”. Chiar cred că au avut dreptate jurnaliștii și analiștii francezi care au caracterizat programul lui Fillon cam rigid, „habotnic”, neadecvat locului și rolului pe care Franța îl ocupă în Uniunea Europeană, în NATO și în lume. Naționalist și individualist. A pierdut în fața „unionistului” Macron.

Nu am înțeles de ce o parte a jurnaliștilor văd în Macron „independentul centrist” ! Păi ... nu conduce un partid înființat în 2016,  ? Conduce. Atunci de ce este cotat ca independent ?

Radicalii socialiști ai lui Melenchon, „iubitorii” de Castro și Chavez, califică opțiunea de la al doilea tur o alegere între „ciumă și holeră”. Nu sunt singurii. În Franța se lucrează intens la formarea unei coaliții împotriva extremismului lui Le Pen și a FN. Socialiștii (cei normali, fără prea multe „cornițe”) conduși de Benoît Hamon, sunt îndemnați să voteze cu Macron pentru că „renunțarea la discernământ în turul II ar fi o victorie pentru extrema dreaptă”. Pentru socialiști, votul dat lui Macron va fi unul dificil însă va fi singura alegere corectă. Pentru socialiști va fi un vot pentru Republica Franța și nu unul politic ! Un vot pentru Marine Le Pen este un vot împotriva Franței, a Republicii, a tot ce reprezintă Franța în lume.

Înfruntarea de astăzi nu va crea mari schimbări în cursul alegerilor. Va fi „o ceartă” televizată, nici nu poate fi altfel din moment ce una dintre părți are un comportament social bazat pe excitarea sentimentelor negative față de „adversar”. Macron are o mare oportunitate de a duce Franța mai departe decât au dus-o cele două partide tradiționale, învinsele din primul tur. Dacă va avea și un Parlament care să îl susțină, nu în toate proiectele însă în cele mai importante, atunci Uniunea Europeană se va întări. Va fi mai multă integrare. Și, neplăcut pentru alte state membre, va susține o integrare aprofundată a unui nucleu „dur” cu privire la politicile fiscale, apărarea și securitatea europeană, relațiile cu terțe țări. Rusia, fiind unul dintre modelele negative. Va fi o problemă pentru statele „negativiste”, cum ar fi Polonia și Ungaria, pomenite de Macron ca state membre care perturbă buna funcționare a UE.

Nu știu dacă voi urmări înfruntarea pe TF1, dar precis voi citi rezultatul.

Niciun comentariu: