Zilele acestea sunt nebune. Nebune de legat. Dar cine să le lege ? Şi mai ales cum ?
Mă bate gândul ca retrăim zilele mandatului lui Stolojan, din '92, cand sub lozinca "dacă un lucru trebe făcut, atunci trebe făcut", Stolo cel degrabă apucatoriu a confiscat valuta firmelor exploatând la sânge diferenţele de curs valutar în interesul statului şi în defavoarea intreprinzătorului privat. Puţini erau pe atunci. Azi, Pogea a luat o măsura "mai eficientă". I-a închis. Şi atunci, în '92, economia a fost invitată la prăbuşire pentru înalte comandamente de stat. Azi economia s-a prabuşit. Şi atunci se repetau la nesfârşit mesajele de solidaritate socială. Şi atunci erau politicieni care ne cereau sa suferim pentru statul incompetent. Pe atunci, varful de lance era Iliescu. Azi, varful de lance este Basescu. Pe atunci Iliescu a dat indicaţia preţioasă ca salariile unor categorii sociale să fie îngheţate pentru a uşura povara statului şi a menţine "echilibrul" cu salariile celor care produc în economie. Şi atunci se băgase zâzania intre salariaţii de stat şi salariaţii întreprinderilor de stat, ultimii fiind folosiţi ca masă de manevră împotriva celorlalţi, consideraţi neproductivi ! Trebuie să fim mândri. Ne-am întors în timp şi ne repetăm istoria. O istorie a incompetenţei politice într-un stat pomanagiu, un stat incompetent. Ca şi atunci, trebuie să fim mândri că am mai dat o lovitura, dureroasă, liberei iniţiative si capacităţii omului simplu de a face. Am pus în fruntea statului o gaşcă de neocomunişti care vin şi ne cer să fim mândri pentru prostia noastră. Nu este orice fel de prostie, este o prostie de nivel înalt, "european". Boc şi ai lui vin şi ne spun cu mândrie proletară ca "am învins". Obiectivele macroeconomice stabilite in Acordul cu FMI, pentru primul semestru, au fost îndeplinite. Dar cum ? Care sunt pierderile colaterale ale acestei "măreţe" realizări băsesciene ?
Viaţa ne-a demonstrat de mii şi mii de ori ca pentru atingerea unui scop înalt avem de ales între mai multe căi. Pentru asta însă trebuie să identificăm căile. Ai noştri guvernanţi nu au făcut aşa ceva. Fără ştiinţa întreprinderii şi fără conştiinţa socială au ales o cale facilă pentru guvernanţi şi catastrofală pentru societate. Ei au preluat o schemă, se pare că un model FMI, general aplicabilă. O schemă care pune în prim plan statul şi bugetul său. Nu omul şi necesităţile sale. De la o guvernare orientată pe om, aşa cum a fost guvernarea liberală condusă de Tăriceanu, o guvernare care a urmarit dezvoltarea omului şi implicarea acestuia in viaţa statului, creşterea responsabilităţii acestuia pentru propria devenire am trecut, din nou, la modelul socialist al statului ca obiectiv al guvernării. Este modelul înţeles de Basescu şi gasca lui de specialişti de taina, modelul cunoscut şi agreat de ei. Este modelul lui Voronin din R. Moldova. Este modelul aplicat in Rusia şi în China, în alte state. Este un model în care omul se pierde în marea masă a celor asistaţi şi controlaţi de organele de stat. Libera iniţiativă este sub lupa invidiei colective, a comodităţii intelectului celor care primesc şi nu au intenţia de a obţine prin propriile forţe. Nu trebuie să ne mai mire faptul că azi avem o serie de manifestări ce ne duc cu gandul la perioada grea din anii '90 când românii erau dezorientaţi de măsurile liberale luate de Guvernul Roman care a creat primele diferenţieri sociale în randul maselor, peste diferenţierile istorice, in general acceptate, între mase şi cei desemnaţi politic a fi elite. Elitele comuniste au fost acceptate mult timp dupa '89.
Ne-am întors în timp. Ne-am întors către statul pe care politicienii conunistoizi vor să il puna ca o icoană în centrul vieţii noastre uitând ca statul este doar un instrument prin care o societate numeroasă administrează, unitar, acele activităţi ce se impun a fi comune: Justiţia, învăţământul, sănătatea, apărarea, ordinea publică, politica externă etc. Astăzi, la fel ca ieri, în comunism sau pe timpul altor dictaturi, cei aflaţi în serviciul comunităţii au inversat raporturile sociale, devenind stăpânii acesteia. Ce mai, ne-am luat stăpân.
10 comentarii:
Asa este, STATUL este luat acum in stapanire de acesti comunistoizi! Pedeleprele lui ba-secu au aceeasi mentalitate ca si fesenistii lui ilici, nicio diferenta! Ce a facut draga stolo in '92, cand a confiscat valuta firmelor private in avantajul statului, a facut acum metalurgistul pogea cu forfetarul. Mentalitatea acestor comunistoizi este extrem de primitiva si arata clar ca ei n-au nimic in comun cu adevarata economie de piata. Tu vezi cum combate sarmanul boc criza economica? Uitandu-se doar la capitolul cheltuieli bugetare, fara sa faca niciun efort in privinta cresterii veniturilor bugetare. El nu este deloc interesat de economia privata, poate doar in sensul de a o incovoia si mai mult daca se poate. El nu stie decat sa taie cheltuieli aiurea, sa faca fel de fel de reduceri aiurea! In loc sa sprijine economia privata, sa mai scada din taxe si impozite, in special cele care taxeaza munca, el doar taie cheltuieli...Exact ca un somer lenes si incompetent, care in loc sa-si caute un loc de munca care sa-i aduca venituri el tot scade din cheltuielile sale!
Am remarcat si eu marea MANIPULARE facuta de acesti fesenisti. Ce s-a facut in primii ani de dupa lovilutie de catre ilici se face acum de ba-secu: crearea unor conflicte artificiale intre salariatii de la stat si cei la privat. Intre pensionari obisnuiti si cei cu pensii speciale. Intre salariati si cei care cumuleaza salariul cu pensia. Intre studentii la stat si cei la facultati private. DIVIDE ET IMPERA! Aceasta este singura deviza sub care vor sa conduca acesti comunistoizi, cum bine le zici! Atata timp cat aceste conflicte artificial create vor avea efect, cat timp aceste manipulari vor crea starea de tensiune, panica dorita de ,,sistem'' ei se vor mentine la putere. Sunt aceiasi comunisti care au condus cu mana forte tara prin teroare, diversiune si manipulare. Aceiasi oameni, aceleasi mentalitati, aceleasi mijloace! Sau, cum era vorba aparuta imediat dupa lovilutie:,,La vremuri noi...tot noi!''.
Corect @hendrix. Paine si circ. De preferat mai mult circ pentru ca paine nu stiu face.
Daca te uiti cu mai multa atentie la structura cheltuielilor bugetare ai sa observi ca banii se duc, dar se duc, catre "evenimente" cultural artistice si de PR. Pai cum sa mai faci economie cand dai cu banii pe apa sambetei ?
Daca te referi cumva la sumele exorbitante cheltuite pe astfel de ,,evenimente'' de catre ridzi-pizdi sau nutzi curvea, n-am nicio indoiala: sunt CHELTUIELI DE PROMOVARE PE BANI PUBLICI! Adica ministreasa ridzi-pizdi a cheltuit bani publici in beneficiul fetei lu' tata, avand sarcina de partid in sensul asta, iar nutzi isi face campanie mediatica la tembelizor! Numai IrealitateaTV a dat 134(!!!) de stiri cu curvea in primele 6 luni ale anului, dupa un material difuzat acum vreo 2 saptamani. Asa cum si ridzi-pizdi a ,,cumparat'' stiti, sunt absolut convins ca si curvea a facut la fel! Este mod de lucru patentat de pedelepre! Comisia va trebui ca de azi sa stranga cat mai multe dovezi privind dezmatul cheltuirii banilor publici in folos personal. O fi avand Orban acceasi putere de lupta si inteligenta ca Alina Gorghiu? Daca da, va fi un scandal monstru. Dupa reactiile disperate ale nutzicii din 27 iulie, cand s-a hptarat constituirea comisiei, este clar ca are multe de ascuns mititica! Potlogariile facute trebuie doar descoperite si date publicitatii. Cat mai curand, ca incepe campania!
Prietene @hendrix, nu doar la cele doua ministere au fost cheltuieli aiurea. La mai toate ministerele sunt astfel de cheltuieli. Nu mai spun de dezmatul bugetar de la Administratia Prezidentiala unde se duc milioane de euro pe niste tampenii si pe PR-ul prezidential.
Eu in presa n-am vazut decat tupeul cu care au cheltuit bani publici in folos propriu pitzipoancele pomenite de mine: ridzi-pizdi si nutzi curvea! Ele au facut ,,evenimente'' unde s-au scurs sute de mii de euro, ele au ,,cumparat'' stiri pentru a-si face campanie publica in interes personal! Tu spui ca asa ceva se intampla la mai toate ministerele. Poti sa fii mai exact? Citesc si eu presa regulat, cred ca sunt bine informat, dar in afara celor 2 dudui n-am auzit nimic. La cine te referi? Eventual da un link a astfel de articole, ok?
Fiecare minister are alocat o suma de bani pentru promovarea activitatilor minsiterului respectiv. Fiecare agentie aflata in subordinea sau coordonarea unui minister sau a premierului are o suma de bani pentru actiuni de PR. In discutiile aprinse din Parlament s-a pus aceasta problema a actiunilor de PR. Mediul este deja cercetat prin comisia Nemirschi pentru PR abuziv. In presa, scrisa sau Tv, s-au prezentat chetuieli ale Administratiei Prezidentiale pentru diferite actiuni total inadecvate mometului. Nu am la dispozitie un link, dar daca urmaresti la RTv vei observa ca se fac dese referiri la aceste lucruri. A, vezi ca la Coti incep sa se publice aceste manarii. Le poti desprinde din diferite articole, in special din cele care trateaza economia.
Nu m-ai convins! Este adevarat ca orice minister isi are fondurile sale alocate pentru actiuni de PR sau publicitate. Eu personal n-am auzit pana acum de vreun scandal legat de utilizarea acestor sume in genul cum au facut pitzipoancele supermediatizate ale lui ba-secu. Nu spun ca nu exista, eu n-am auzit de ele! De aia te rugasem daca stii de alte asemenea scandaluri sa-mi dai de stire.
In privinta lui Nemirschi eu am alta opinie! Cazul sau a fost inventat de pedelepre ca si contrapondere la cazul ridzi-pizdi! A aparut la cateva zile de la aparitia scandalului in presa cu ridzi-pizdi, asa este? Este un dosar politic, facut de slugoii pedeleprelor din ANI, un fel de instrument politic precum DNA-ul. Nu cred ca Nemirschi este vinovat. Scandalul a fost o fumigena portocalie pentru a se mai disipa imensa duhoare portocalie din scandalul ridzi.
Am uitat sa ma ,,semnez'' adineauri!
Of. Nu am cum sa te lamuresc, acum. Voi umbla insa pe la surse si, dupa ce obtin informatii mai multe si credibile o sa le pun.
Astept sa vii cu informatii in sensul asta.
Trimiteți un comentariu