miercuri, 24 octombrie 2012

Cui folosește ?

Citesc, pe sărite, diferitele comentarii politice. Nu le citesc pe toate. Nu are rost. În general, comentariile anti-Antonescu și anti-PNL au ca autori oameni care se declară „de dreapta - liberali”, unii chiar „monarhiști”, alții „ doar intelectuali”. La toți găsesc întâi o stare de dezgust, după care o declarație „pe propria răspundere” că sunt „de dreapta” ca apoi să înceapă discreditarea, folosind fiecare, după talentul scriitoricesc, toate combinațiile de cuvinte care ar putea influența cititorul să disprețuiască sau să urască PNL și în special pe liderii acestuia. Bine, nu se uită de PNL-ul interbelic, nu se uită de familia Brătienilor, îi întorc „intelectualii” în groapă mai ceva ca pe carnea pusă la rotisor.

Față de unii „scriitori” nu am nici cea mai mică prețuire. În special față de cei care compun azi GDS, cei care scriu la fițuicile băsesciene, chiar și față de unii care umplu net-ul de bălării etc. Am însă o anume reținere față de cei care până mai dăunăzi dar și în aceste zile au cochetat cu PNL, cu liberalismul, cu ideile liberale. Cui folosește campania lor anti-PNL înaintea alegerilor parlamentare ?

Pentru că PNL este într-o alianță cu PSD, nu folosește PSD. Ba, pot spune că, prin ricoșeu, ar putea afecta PSD. Atunci mă duc în grădinile adversarilor politici: ARD (o combinație între PDL, FC și PNȚ-CD Pavelescu) și PP-DD. Nu cred, deși nu este imposibil, ca acești scriitori să militeze, indirect, pentru PP-DD. Nu intru în analize amănunțite. Puțin probabil. Atunci este evident că ei scriu și militează pentru ARD. Pot spune că ei nu militează pentru PDL. Direct. Că ei militează pentru FC, în special pentru acei membri de bază ai FC care au trecut, cu ceva timp în urmă, pe la PNL. Cu ce scop ? Normal, cu scopul ca aceștia să primească de la cei care vor fi lămuriți de „scriitori” votul la parlamentare. Să aibă un număr de parlamentari care să înlocuiască candidații USL astfel încât să nu se ajungă, Doamne ferește, la o majoritate „periculoasă” a USL în Parlament.

Acesta nu este singurul scop. Un alt scop, direct, este acela de a credita Forța Civică ca partid liberal, ca formațiune care poate înlocui PNL pe scena politică românească, ca partid care, chipurile, este construit să promoveze liberalismul autentic (?!), modern (?!) în folosul național. Epigoni politici. Kitsch politic. Adunătură de orgolioși și vanitoși incapabili politici. Fiind o creație politică băsesciană, la fel ca defunctul PLD al lui Stolojan și Stoica, vor sfârși în „burta” PDL. Acolo unde se va duce, până la urmă, PNȚ-CD-ul lui Pavelescu. Cu FC, Băsescu încearcă să repete aventura „liberal-democraților” din 2005.

Iar unii dintre liderii liberali sau foști lideri liberali, acum căzuți în dizgrație pentru faptele lor „neortodoxe”, alimentează această campanie de denigrare a liderilor PNL și chiar a PNL pentru „răzbunările” lor mărunte. Este jenant. Pentru mine, aceste persoane nu mai pot beneficia de apreciere. Gesturile meschine nu îmi plac. Admir, în timp „de pace”, lupta pentru promovarea unor idei, diferențele de abordare în disputele liberale însă nu admir și disprețuiesc aceste campanii de denigrare în preziua și pe timpul luptei politice parlamentare. Le asemui actelor de trădare. Pentru că ele aduc un folos, uneori imediat, adversarului politic, în special când este vorba despre Traian Băsescu și PDL (cu toate anexele lui).

17 comentarii:

ADRIAN spunea...

Vaz ca la mine in colegiu mi se propune votarea lui Gabriel Mutu in contra caruia era musai sa votez in urma cu 4 ani ...
El zice ca la 15 ani, pe vremea lui Ceasa si-a gasit de lucru sa fie independent financiar. Ce insemna asta ca studii stim. Apoi gasesti asta:
"Gabriel Mutu este de profesie jurist, iar din punct de vedere politic este prim-vicepreşedinte al PDL Bucureşti sector 6. Om de afaceri de succes, specializat în consultanţă şi antreprenoriat imobiliar, este unul dintre cei mai dinamici manageri din acest domeniu.
S-a nascut la data de 24 august 1969 în Bucureşti, este căsătorit cu Claudia MUTU, cei doi având împreună un fiu în vârsta de 9 ani.

Studii:
- În 2005 a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Româno-Americane;
- Din 2007 este masterand în Politică şi Economie Europeană la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul SNSPA."

Facultatea de drept absolvita 2005 ... SNSPA 2007 ... Dar este si mega afacerist imobiliar in contextul era vicepresedinte PDL in sectorul parlamentarei UDREA. Unde era primar Poteras care invartea piata Crangasi pe degete in timp ce Mutu era presedint ecomisie buget la CL 6. Suna a mafie sau ce?

Nu pot. Orice s-ar zice.
Caracter se vede si din asta : :)
http://sutu.ro/academia-de-cretini/am-cravata-mea-de-pionier/
Bine, eu cred ca el ar fi vrut cascavalul de la primarie dar nu i-a iesit ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

M-am uitat acum. Mutu ăsta a trecut la PSD și va candida, probabil, pe un loc al PSD. Individul nu îmi place.

Pe de altă parte, fiind al PSD nu pot să îl „reneg”. Este nevoie de el pentru a elimna PDL din joc. Având USL puterea, după alegeri, nu va defecta la PDL. Aproape sigur.

Tu vei vota cum crezi. Sunt foarte multe situații de acestea în țară.

ADRIAN spunea...

Eu pot sa-l reneg. Cum se spune in tenis, candidatura lui e o "greseala neprovocata". Daca e o greseala asumata atunci USL se poate descurca si cu o majoritate cu un vot mai putin.
Acest domn nu cred ca se poate strecura in parlament precum pisicile rapide care-ti intra in casa cand deschizi usa si n-ai incotro caci trebuie sa intri si tu si prietenii tai si n-ai cum s-o impiedici si pe ea din cauza asta ...

Si pentru ca verba volant dar scripta manent ia sa vedem ce declara domnul respectiv in senat. Nu sunt inca doi ani de atunci:
http://www.senat.ro/PDFIntrebari/Mutu%20G.%201175.pdf
Nu da numaai in PNL dar vorbeste cu scarba chiar de PSD in randurile caruia nu s-a sfiit sa intre ca sobolanul cand simte corabia in scufundare.
Despre ce vorbim atunci?

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Să îmi fie cu iertare, dar este la „modă” să dai în adversarii politici atunci când ți se cere.

Ce știu eu, acum, este că trebuie să sprijin USL să ia cât mai multe mandate. Cu cine ? Este treaba partidelor. În particular și a mea pentru candidații reali ai PNL. Că mai avem și altfel de candidați, cum ar fi Becali și Ciorbea și cine știe ce o mai prin teritoriu.

Sunt sigur că după alegeri, fiecare partid își va forma propriile formațiuni parlamentare. Sunt sigur și de faptul că după alegeri se vor detașa de partidele care i-au dus în Parlament cei care au devenit, formal, membri ai respectivelor partide. Nu este exclusă nici o mișcare.

Dacă ar candida la mine în colegiu este foarte sigur că îi dau votul. Pentru că este candidatul USL.

ADRIAN spunea...

iar asta e monumentala prin coerenta discursului:
http://www.senat.ro/PDFIntrebari/8.12%20G.%20Mutu%20639.pdf
PSD e naspa si pentru PDL si pentru PNL iar el pleaca tocmai la aia pe care ii injura. Culmea e ca aia il primesc si-l baga pe gat PNL care nici sa-l scuipe n-ar trebui.

Asa ceva este inacceptabil, un asemenea personaj imoral nu trebuie lasat sa acceada intr-o functie de demnitate publica. Ar fi sub demnitatea mea sa votez un asemenea caracter jegos.

ADRIAN spunea...

Pe principiul asta n-ar trebui sa-l blamam nici pe Bok nici pe Ungureanu pentru modul unsuros cum scriau in ziarele UTC pe vremuri ... Banuiesc ca nu-i forta nimeni sa scrie. Si eu am fost volens-nolens membru UTC dar nu m-a obligat nimeni sa-mi fac o cariera de trepadus.

Eu zic ca trebuie citita luarea asta de cuvant a domnului USL. PDListii de azi USListii de maine ca sa raman in spiritul a ce-am constatat mai sus.
Deci cume e cu domnii Antonescu si Ponta? Iata:

"Domnul Gabriel Mutu:

Declaraţia politică este intitulată ,,Alegeri anticipate sau despre nonsensuri în politica dâmboviţeană”.

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Declaraţiile din ultimele zile ale preşedintelui PNL, senatorul Crin Antonescu, au dat dovadă cel puţin de o neasumare a responsabilităţii în politică. Din păcate, acest cuvânt, acest concept, începe să ocupe un spaţiu din ce în ce mai limitat în politica românească.

Tot mai puţini oameni politici îşi ordonează acţiunile din spaţiul public după acest principiu. Se pare însă că nici domnul Crin Antonescu nu face rabat de la această regulă. După ce la începutul săptămânii a ieşit în public cu nişte documente, de la Ministerul Finanţelor Publice, neasumate de nimeni, acum declară sus şi răspicat că se impun alegeri anticipate.

Deşi prima declaraţie pare să nu aibă nimic de-a face cu cea de-a doua, acestea sunt legate ombilical. Pentru că după ce apare în public şi susţine că actuala guvernare va majora TVA şi cota unică, domnul Crin Antonescu anunţă că, sub presiunea străzilor, a oamenilor nemulţumiţi, se vor organiza alegeri anticipate. Asta, bineînţeles, după ce Guvernul va fi demis în urma unei moţiuni de cenzură.

Evident că la acest demers nu avea cum să nu se ralieze şi domnul Ponta. La fel cum nu avea cum să nu stea deoparte o parte a mediei, care deja titrează alarmant că urmează o nenorocire prin scumpirea produselor şi scăderea salariilor. Acestea sunt în opinia actualilor lideri ai opoziţiei premisele de la care pornesc pentru a-i scoate pe oameni în stradă.

Pornind de la aceleaşi premise, nu pot să nu îmi pun câteva întrebări:

1. Nu cumva tot domnul Ponta şi domnul Antonescu au fost principalii susţinători ai moţiunii de cenzură din toamna anului trecut?

2. Nu cumva din cauza faptului că au reuşit să dea jos Guvernul Boc ţara a fost paralizată din punct de vedere instituţional mai bine de două luni?

3. Nu cumva din cauza acestei situaţii tranşa de la FMI şi Banca Mondială a venit cu întârziere?

4. Nu cumva criza politică din toamnă, generată de cei de la PSD şi PNL, a condus la augmentarea efectelor negative ale crizei economice?

5. Nu cumva din cauza acestor orgolii personale ale unor lideri politici cu experienţă cel mai mult au avut de pierdut cetăţenii?

Din punctul meu de vedere, cel mai evident este faptul că domnul Crin Antonescu nu a înţeles mare lucru din ce presupune un blocaj instituţional de acest nivel şi vrea cu tot dinadinsul ca la sfârşitul acestei primăveri să îi încurajeze pe oameni să iasă în stradă şi să impună o nouă ordine politică.

Dincolo de iresponsabilitatea declaraţiilor, cel mai frapant este că artizanii acestui proiect au fost în urmă cu trei ani susţinătorii unui alt proiect, prin care l-au suspendat pe preşedintele în funcţie, Traian Băsescu. Şi atunci, ca şi în toamna trecută, criza instituţională nu a făcut altceva decât să ne aducă multiple deservicii, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern.

Pe de altă parte, mă gândesc că domnul Antonescu se teme de un prag electoral crescut sau de un sistem electoral majoritar care ar putea scoate de pe scena politică PNL. Şi tocmai de aceea, vrea cu tot dinadinsul să obţină un alt mandat de senator, chiar dacă tot de pe poziţia a doua. Vă mulţumesc."


Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Intervențiile în Parlament ale politicienilor, în special a celor din PDL, au avut ca autori pe cei din PR al PDL. Ada Meseșan (vecină cu mama la Onești !).

Intervențiile în media ale pedeliștilor erau coordonate tot de Ada Meseșan. Aveau punctaj și formulări de rostit indiferent de tema dată în discuție. Și acum, de ex. Vasile Blaga are un discurs care nu este al lui.

După ce ies de sub „influența” Adei Meseșan, pedeliștii vorbesc altfel. Acum, de curând, au plecat din PDL niște parlamentari. Ce a fost la gura lor ...

Știu că nu vei vota pe individ. Nici nu încerc să te determin să îl votezi. Eu însă, am un obiectiv și nu fac mofturi la „soldatul” pe care îl primesc. Consider că după alegeri, care trebuiesc câștigate, obligatoriu, am timp să port „războaie” cu privire la unii și alții.

ADRIAN spunea...

Ei bine eu vreau sa votez numai oameni care zic ce gandesc, gandesc ce zic si, mai ales, fac ceea ce gandesc si zic far asa le fie teama ca trebuie sa rastalmaceasca a doua zi, dupa caz. Face parte din ceea ce inteleg eu prin "revolutia bunului simt" pe care sunt hotarat s-o implementez chiar si in dauna emitentului conceptului.
Ma iera unul Liiceanu care facea in urma cu 20 de ani apel catre lichele si pe urma constatam ca a fost singurul care nu s-a prezentat la propriul sau apel. Indiferent cine propune astfel de scursuri, scursurile nu trebuie votate caci vom perpetua naravurile mult si bine de acum inainte. Am sarit de '40 si nu mai am timp sa-mi bat joc de viitorul meu pe motiv ca voi avea, probabil dar nu stiu sigur, sa lupt in urmatorii 4 ani sa curat mizeria pe care mi-am bagat-o singur in casa. E nesanatos conceptul. Cine vrea respectul si votul meu, sa faca ce pretinde nu sa ma duca cu zaharelul. Daca vom gandi cu totii asa nu vom mai fi jigniti in felul asta cu astfel de specimene taratoare. E acelasi pacat cu a da bani tiganilor cersetori. A le da bani nu va face altceva decat sa-i mentina pe strazi. E un cerc vicios care trebuie rupt candva. Eu vreau chiar acum!

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Dacă astfel de scursuri nu trebuie votate, înseamnă că în acel colegiu va câștiga unul de la PDL (ARD) sau PP-DD. Eu nu îmi doresc așa ceva.

ADRIAN spunea...

De aceea comparam cu tenisul unde, atunci cand servesti de doua ori in fileu se cheama greseala neprovocata. Oponentul n-are nicio contributie, jucatorul se bate singur prin neindemanare.
Alegerea candidaturilor nu depinde in niciun fel (decat daca e blat) de fortele contracandidate asa ca nu-mi convine sa se arunce vina in curtea alegatorilor pentru eventualul succes al leprelor. Eu as vota USL dar votul se da nu se baga si-n traista. Poate o fi vreun independent care sa ia 50% plus unu si cu asta s-a rezolvat. Daca e sa iasa ARD din cauza ca nu-l putem vota pe sobolan ... cum zicea Pilat: sangele lui sa fie asupra celor ce l-au sustinut nu asupra mea. Eu cred ca l-au desemnat cu convingere, n-au fost beti asa ca cineva trebuie sa-si asume.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Eu nu acuz pe nimeni. Fiecare votează cum dorește. Dacă în acel colegiu, cei care au susținut USL până acum nu vor să dea votul candidatului USL, pentru ce a făcut până acum, este alegerea lor. Consecința va fi ce am spus mai înainte. Vor câștiga colegiul ceilalți. Dacă peste tot în țară va fi la fel, atunci USL va perde iar PDL va câștiga alegerile. Este simplu.

Eu aleg pentru mine. Așa cum am ales și în 2008 și nu am beneficiat în nici un fel de votul meu, este posibil ca și acum să se întâmple acest lucru.

transildania spunea...

cred ca tema articolui este foarte buna, dar diferita de tema discutiei din comentarii.
In ce priveste comentariul lui Adrian, cu siguranta ca x sau y, sau probabil mai multe litere decat are alfabetul ar fi nevotabili.
insa trebuie facute doua diferentieri: la alegerile parlamentare se voteaza partidul (alianta politica)nu candidatul. Sunt alegeri la nivel national cu teme care ar trebui sa fie nationale.
Fireste ca actualul sistem electoral, partial uninominal dar care pastreaza din fericire aspecte proportionale, este un sistem nepotrivit. Numai uninominalul pur (intr-un tur de scrutin sau doua) ar fi si mai nefast.

Insa trebuie tinute minte doua lucruri:
Cine a propus uninominalul pur si cine a votat pe urma acest sistem? In primul rand au fost basistii si o parte din PNL care si-au dorit uninominalul, toti "oamenii de dreapta", intelectuali si profesori care stiau ce efecte nefastea are, i-au facut propaganda acum 5 ani sustinandu-l pe basescu. Nu a fost votat in stare pura, insa sistemul asta (fara listele mult hulite care se intrebuinteaza in aproape toata europa) a fost votat in cele din urma in timpul guvernarii tariceanu.
A doua chestiune: de ce nu s-a schimbat acest sistem in ultimii 4 ani? PDl-ul a fost la putere, si cu toate ca avea tot intereresul (in principiu, atat particular pentru ca stia ca un sistem neproportional il va dezavantaja dupa aderea de la putere, si ca in general este nefast pentru democratie) a plusat in continuare in cacialmaua basista care incerca sa fidelizeze membrii de partid prin schimbarea egulilor si gandul la o victorie fara majoritate. Pe urma chiar si Ponta si Antonescu au intors arma si au propus uninominalul care acum in 2012 ar fi dus la disparitia totala a pdl din parlament. Nu i-am sustinut si nu voi sustine niciodata una semenea demers, insa inteleg de ce au facut-o.
Pana si USL-ul si toti candiatii sai sunt un rezultat al amenintarii lui basescu cu un uninominal si mai urat.
Atunci toata discutia acesta nus e poae porni acum pentru ca nu se poate rezolva decat dupa alegeri, daca intr-adevar cei care-si dau seama ca sistemul actual este nefast, (si uninominalul pur ar fi si mai dezastruoas), toti cei care nu mai vor sa voteze candidatul x, pentru ca nici nu au niciun motiv a vota un om cand alegerile sunt nationale, cand toti astia vor lupta pentru un sistem corect si democratic, si util dezbaterii politice si economice.

In ce priveste articolul tau Cepeca, eu sunt de acord, ca foloseste doar pd, indiferent sub ce deghizare apare (ard, fc, nr, pntcd), si ca oamenii care fac aceste atacuri nu doar ca stiu asta ci si fac parte din structurile respective.

Crăciun Florin spunea...

transildania,

Îți cunosc preocupările pentru sistemul de vot. Acum votăm pe sistemul actual și, după cum bine ai observat, suntem constrânși să alegem persoane care nu ne plac însă au un electorat al lor. Este consecința alegerii unui sistem.

Discuția mea cu Adrian are ca subiect nu doar candidatul Mutu, ci toții „muții” aflați pe listele USL și sunt mai mulți. Adrian ridică probleme de morală politică și socială, probleme care nu sunt rezolvate nici dacă sistemul de vot ar fi proporțional sau mixt. Pentru că, vrem sau nu, partidele vor avea, întotdeaunua, interese care se pot finaliza cu anumite alegeri.

M-am gândit la problemele ridicate de Adrian și am ajuns la concluzia că ceea ce dorește el ar putea fi realizat într-un sistem de vot care ar încuraja candidaturile independente și nu politice, astfel că alegerile parlamentare, ca de altfel toate alegerile, nu ar mai avea caracter politic ci doar uninominal. Abia după aceea, prin procedură post-alegeri, în Parlament s-ar forma grupuri parlamentare pe afinități politice sau nu, iar desemnarea unui guvern ar fi ca urmare a negocierilor directe cu fiecare parlamentar ales uninominal. Mă gândesc că o perioadă ar fi imposibil aproape să se formeze un guvern, majoritatea care să susțină un guvern ar fi imposibil de atins.

Să vedem ce va fi după aceste alegeri. Este evident că USL este format pentru a contracara acțiunile lui Băsescu, inclusiv prin intermediul Curții Constituționale care a ajuns să legifereze prin modificarea sensului prevederilor din Constituție și chiar completarea legilor în vigoare. Vor fi multe schimbări iar cea mai importantă va vi cea de modificare sau chiar construire a unei noi constituții.

ADRIAN spunea...

Eu cred ca votul uninomial este o mare eroare sociala, asa cum arata si Transildania de multa vreme. Principiul ca legatura ar fi mai directa cu alegatorul si ca parlamentarul ar fi mai atent mi se pare o ipoteza lipsita de fundament; oricine isi poate "face plinul" 4 ani. Nu se mai alege pe urma. Ei si? Prinde orbul, scoate-i ochii!

Nu, votul ar trebui sa fie politic 100%, pe lista, pe echipa si program asumat ca sa stim limpede cine e responsabilul. Adica indivizii pot disparea politic lasand electoratul cu ochii in soare pe cand partidele raman ca organizatie. Deci, fiind de cursa lunga, partidul poate la o adica sa fie sanctionat pentru greseli.

In cazul de fata eu asta spun. Ca vad o greseala impardonabila iar formatiunea sa-si asume costurile. Noi toti ar trebui sa ne manifestam asa, sa ne eliberam din sclavia lui "ceilalti sunt mult mai rai" si sa sanctionam la vot orice greseala. Sa-i facem sa fie responsabili cand aleg niste candidati, pozitii publice, programe gaunoase etc. PE TOTI acei care gresesc. Adica ce? Asa amarat e PSD in sectorul 6 incat nu gaseau un om integru si nu un traseist odios care-i mai si scuipa cu prea putin timp in urma? Ce-mi spune asta? Ca eu, votand un asemenea jegos in cloegiul mei si ajutand la alegerea lui "pentru binele colectiv" iluzoriu nu voi face decat sa obtin o infrangere in victorie. Caci tot pe licheaua portocalie o voi alege, cu alta cravata.
Nu ma sfiesc sa afirm ca aici e un blat. Asta e omul lui Poteras iar Poteras a fost omul lui Manescu. Am spus si am tot spus. De ce nu si-a cerut scuze Rares Manescu pentru ca l-a facut pe Poteras Primar in 2004 (ca tot el era sef de filiala care l-a nominalizat atunci)? Si atunci am obtinut tot o infrangere in victorie caci si atunci am votat "omul partidului" si am pus in functie o increngatura de tip serparie. Eu asta spun, manariile si blaturile incep sa ma enerveze si n-am alta maniera de manifestare in acest sens. Inca o data. N-AVEA PSD UN OM INTEGRU IN SECTORUL 6? Nu trebuie a fiu circumspect cand vad panza de paianjen in care ne prindem din ce in ce mai tare cu cat ne smucim ai mult? Indiferent de sistemul de vot, sa ne uitam si la oamenii in care ne punem increderea.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Și cu acest sistem de vot și cu cel proproțional Mutu tot pe listă ar fi.

Cred că partidele politice componente ale USL își asumă responsabilitatea pentru candidații propuși. Numai că pe mine, de exemplu, candidații USL, în afara celor ai PNL, mă reprezintă atât timp cât PNL este în USL. După ce USL se va desmembra, ca urmare naturală a sfârșitului unei alianțe politice, candidații celorlalte formațiuni politice nu mă mai reprezintă.

Parlamentarii, luați ca indivizi, nu pot influența o hotărâre a Parlamentului. Cei ca Mutu, de vor fi aleși, vor vota așa cum se stabilește în grupul parlamentar din care fac parte. Iar dacă se vor opune grupului lor, îl va părăsi. Este doar un vot care, este adevărat, la un echilibru parlamentar dat de anumite condiții, poate înclina balanța într-o parte sau alta. Doar temporar, pentru că procedurile parlamentare permit revenirea la forma inițială a unui proiect de lege în altă perioadă.

Sunt sigur că în teritoriu sunt multe probleme asemănătoare cu cele ridicate de tine. Evident că sunt oameni care nu vor vota la aceste alegeri din cauza deziluziilor generate de alegerea candidaților. În special, așa cum am observat, că partidul pe care l-au susținut nu are candidat propriu, deși în localitatea respectivă există persoane publice care ar fi putut candida. Asta este consecința acestei strategii de asociere politică pentru a contracara pe Traian Băsescu și PDL. Practic, noi, liberalii, suntem invitați să așteptăm anul 2016 pentru a nu desmena candidați în toate colegiile electorale. Acum trebuie să ne încadrăm în această strategie pentru a ajunge la succes. Chiar dacă avem de ales pe Becali sau Ciorbea (un adversar al PNL, totuși).

transildania spunea...

In legatura cu raspunsurile voastre, sunt partial de acord cu amandoua insa cu cateva precizari:

@Cepeca:
Eu sunt de acord ca trebuie sa fie posibil si pentru candidati independenti sa fie alesi.
Sa vedem insa ca tocmai votul uninominal, sau cel partial uninominal actual a fost "vandut" pe piata ideiilor stricate, drept sistemul care va incuraja independentii, unde cineva cunoscut de toti din cartierul sau poate castiga si poate reprezenta cartierul sau satul.

Toate promisiunile au fost desarte. Fireste ca independenti adevarati nu au fost alesi, la fel cum nu se aleg independenti niciodata in marea Britanie, Franta sau Sua, care practica uninominalul pur. In cele din urma, miza mare si campania fireasca pe teme nationale, ucide sansa oricarui independent intr-un colegiu mic. independentii cel mult se pot clasa pe locul 2 sau 3 "furand" din voturile unuia sau mai multor candidati de partid, si favorizand (in)direct alti candidati de partid.
In al doilea rand tocmai in Romania pe acest sistem electoral, din punct de vedere a independentilor exista o discriminare de-a dreptul neconstitutionala, independentii trebuie sa stranga nustiucate mii de semnaturi, si sa depuna o suma de bani cat 10 salarii, suma cre nu este returnata daca nu sunt alesi.
ce am vazut insa a fost incurajarea independentilor de alta natura, independentus mioriticus, candidati alesi pe liste de partid, care au tradat partidul alegatorii, au falsificat rezultatul voturlui, au permis guvernarea Boc cu toate ca PDL si UDMR au fost votati de doar 40%, si s-au mutat din partid in partid.


Cum independentii adevarati nu au nicio sansa, si independentus mioriticus este regula, nu sunt deloc de acord cu ideea ca ar trebui sa fie cat mai multi independenti care sa formeze majoritati schimbatoare de la ema la tema.
Intr-o lume ideala poate ar fi bine, insa nu in romania. Parlamentarii trebuie sa fie alesi in baza unui program detaliat si ferm, si sa dea socoteala, pe seama lui. desigur ca pot fi si disidente, si voturi impotriva liniei partidului, insa ca membri de partid sau a unor aripi ale lor,

de aceea sustin ce zice @Adrian, dar chiar intr-un sistem pe liste proportional, se poate face loc pentru independenti, fireste doar in proportia in care sunt votati de mai multa lume.
in primul rand trebuie eradicate colegiile uninominale astea mcii de tot, mai mici decat un cartier sau o optime dintr-un judet.
Circumscriptiile electorale trebuie sa fie cat mai mari, chiar mai mari decat judetele.
Candidatii independenti trebuie sa poata candida in circumscriptii mari de tot, si in ele daca trec de un anumit prag de 15 sau 3% din voturi sa fie alesi.

tot in legatura cu ce zicea Adrian sunt de parere ca prin lege (adica prin modificarea legii partidelor) toate partidele sa fie obligate sa prezinte un program de cel putin 15 masuri concrete pe diferite domenii, inainte de alegeri. Nerealizarea sa sa nu poata avea consecinte penale, insa sa fie negru pe alb pentru toata lumea, ce si-au asumat si sa poata fi comparat de toata lumea cu ce au realizat.

Crăciun Florin spunea...

transildania,

Sunt mai multe probleme de tratat în ce ai spus tu.

Nici un independent nu poate oferi un program la alegeri. Partidele pot și o fac, proiecția lor fiind o sinteză a programului de guvernare ce urmează a fi aplicat.

Problema nu este programul. Populația, în general, nu are treabă cu un program ci cu promisiuni concrete pe care le poate înțelege. Puțini sunt cei care știu ce sunt politicile de guvernare pe domenii de activitate și corelarea lor cu politice UE. Cum a făcut USL când a preluat guvernarea. Au punctat acolo unde populația a resimțit nedreptatea guvernărilor Boc. Abia după alegeri va fi un program de guvernare al USL, deja comunicat în mare parte, doar etapele de parcurs urmând a fi clarificate funcție de proiecția bugetară pe care o permite economia azi.

Cu privire la un sistem electoral mai bun, să vedem ce va fi. Uninominalul și cel mixt sunt mai agreate de politicieni. Dacă rămân aceste opțiuni, atunci se va ajunge la unul mixt, agreat și de UDMR. Dacă însă se insistă pe uninominal pur, nu este exclus să fie propus și votat în Parlament.