„Băsescu se salvează prin absenteismul de la vot al celor din USL și a simpatizanților lor. Analiza este corectă. Cumplit de corectă. Iar aici, pe fb, mesajele de descurajare a membrilor și simpatizanților USL de a merge la vot se manifestă cu multă creativitate.
De la îndemnul de a nu vota liberali, pesediști sau peciști ori uneperiști adresat membrilor și simpatizanților fiecărui partid în parte până la ideea că votul trebuie dat persoanei dacă îți place, nu mai spun de îndemnul de a vota și de a anula votul ca sancțiune că USL nu a pus în colegiul tău pe cine vrei tu.
Pentru mine, toți cei care mai promovează, cu știință sau fără știință, aceste teme de propagandă băsisită, care să ducă la ratarea parlamentarelor de către USL (obținerea sub 50%+1 din mandate), astfel încât Băsescu să poată manevra cum vrea el desemnarea Guvernului, sunt agenți direcți sau acoperiți ai lui Băsescu și acoliților lui. Mercenari și lefegii băsescieni”.
Comentariile sunt diferite. Poziții diferite ale unor comentatori. Le culeg pe cele care au generat această intervenție pe blog. Sunt comentariile lui Raiu Marin, fost coleg de la PNL Sector 2 plecat împreună cu Dan Cristian Popescu, fost președinte al filialei, la partidul Forța Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu. În discuție a mai fost o persoană căreia îi dau doar inițialele, discuția cu el fiind în limitele corecte ale dezbaterii față de o situație dată. Sunt îngrijorări și frustrări proprii fiecăruia dintre noi.
S. M. - Ce convenabil un astfel de discurs pentru conducerea USL - mai ales pentru o "anumita parte" a ei - ca noi membri de rand sa nu comentam in niciun fel candidatii pe care urmeaza sa ii votam si care ar urma SA NE REPREZINTE!. Aici nu e vorba despre un persoanma sau alta care ne este sau nu simpatica! Avem de a face cu deturnarea masiva a votului dinspre PNL, chiar PSD, catre clientela traseista a din UNPR, in primul rand, dar si infiltratii din PC. De unde si pana unde ponderea PC a crescut de 4 (PATRU) ori fata de 2008?!? Va spun eu de unde: atunci candidau pe locurile PSD, iar acum pe "jumatatea" sau mai bine zis pe "fosta jumatate" a PNL. Si noi libnerali trebuie sa votam cu convingere pe Oprea si sa uitam ca pe lista nu se afla Tariceanu! Nu domnule Craciun, trebuie sa tipam sa facem scandal si sa transmitem un semnal puternic intai catre conducerea PNL si apoi USL, ca daca nu se tine cont de dorintele si EXIGENTELE electoratului liberal, se vor pierde voturi. Adica si dvs vreti sa "schimbati electoratul" si dorintele lui ca sa fie in concordanta cu aranjamentele conducatorilor?!?! Ei trebuie sa fie pragmatici si sa puna pe liste oameni cat de cat onorabili, nu noi sa fim disciplinati si sa votam toate loazele.
Florin Craciun - Semnale dăm până se ajunge la vot. Este corect. Ludovic Orban tocmai a scris aici, pe fb, că sunt în jur de 50 de traseiști și 20 de PC-iști. Dacă acum contestăm desemnările traseiștilor, ceea ce este corect (în cazul PC suntem legați de protocolul PNL-PC), este una, alta este însă ziua votului. Dacă la vot nu dau votul USL sau îl anulez, votez practic pentru Băsescu. Ăsta va fi rezultatul final, până la urmă. Duc nemulțumirea până la vot. Apoi ... trag o înjurătură și merg mai departe. Pierderea de voturi de către USL duce la creșterea puterii lui Băsescu și a PDL. Dacă asta doresc unii, treaba lor. Eu nu doresc așa ceva. Nu se termină zilele. Am timp de răfuială cu ai mei și după parlamentare.
SM - Cu "ai mei', da! Cu alde oprea, nu! Cu PC, nu stiu! Pai ce alt semnal mai bun putem trimite noi liberalii, partenerilor din USL, decat ca daca isi bat joc si pun ultimele scursuri din unpr, liberalii nu-i vor vota!
Florin Craciun - Și dacă în urma frondei ne trezim cu Băsescu câștigător ? Ce facem ? Trecem din nou în piețele orașelor să strigăm „Jos Băsescu !” ?
SM - Si daca in urma manevrelor prin care dintre parlamentarii USL, PNL are 35 % si acestia Impanati ci cu cativa "nesiguri" si ne trezim ca PSD nu mai tine cont de loc de PNL pentru ca poate face guvern si fara noi, unde e victoria. Odata ce am renuntat la princioiul paritatii, directia e una: in jos, catre alte compromisuri si mai injositoare. trebuie recastigata pozitia din-ainte de manevra numita UNPR.
Florin Craciun - Sunt, văd eu, două situații care au un „dacă” în față. Undeva, în interiorul ființei, le punem în balanță și, cumva, la ceas de meditație decidem. Ce risc ne asumăm. Una dintre ele are mai multe șanse de reușită ca cealaltă. Cea cu Băsescu câștigător prin neajungerea USL la 50%+1 din locurile în Parlament. Ar fi, cumva, câștigător și la a doua variantă, pentru că PSD va avea totuși nevoie de niște susținători, în locul liberalilor. Să spunem că ai lui Voiculescu nu sunt suficienți, uneperiștii sunt deja în calculul PSD, atunci vor alege alte partide parlamentare. PDL sau PP-DD. Dacă nu aleg PDL, Băsescu nu va desemna premier de la PSD. Uff. Sunt atâtea de multe de spus ... Eu aleg să nu îi dau direct votul lui Băsescu.
SM - Nici eu si nici altii ca mine nu-i vom da votul "direct" lui basescu! Nu are nici o relevanta daca eu sau altul in particular, vom vota candidatii usl. Iportant este ca USL va pierde FOARTE MULTE VOTURI DACA VA NESOCOTI EXIGENTELE ELECTORATULUI, adica daca vor pune tot unpr-ul pe liste! trebuie sa intoarca foaia cu astia, daca nu vor sa si-o fure!
Florin Craciun - Greu. UNPR este pariul PSD, „întoarcerea fiului risipitor”. UNPR are locuri date pe lista PSD. La noi, la PNL, împărțim cu PC și PNȚ-CD aripa Ciorbea. Oficial este însă doar ACD (PNL și PC). PC își are locurile rezervate, potrivit protocolului. Țărăniștii lui Ciorbea și verzii (nu știu exact) primesc locuri din „pulpa” PNL. Plus treseiștii PDL, care tot din „pulpa” PNL. UNPR va rămâne alături de PSD, aproape în oricare analiză de risc. Mai rău este la noi. Nu avem treabă cu UNPR însă avem cu traseiștii PDL, care pot face „stânga'mprejur” la orice semnal. Nu știm nici cum se scoală Voiculescu dimineața și ce linie directoare dă PC-ului. Nici ai lui Ciorbea nu sunt prea siguri. Foarte complicat. Singura posibilitate ca grijile noastre să își diminueze forța este să depășim lejer cei 50% din locurile parlamentare. Vom rămâne noi cu ai noștri și PSD-ul cu ai lor. Posibil să fie ultimele alegeri în care să întâlnim acest mixt de politicieni.
Raiu Marian - Voi , crinistii, sunteti o specie mult mai periculoasa decat basistii.Dementa liderului vostru v-a cuprins si pe voi: deci nu sunt de vina aia care au nominalizat UNPR-isti ci cei care indeamna sa votezi persoana nu partidul!Pai cine va opreste sa nominalizati PERSOANE , nu lichele????????.................Sau nu aveti??? .Asta e grav pentru voi.
Florin Craciun - Raiu Marian, ai o mică-mare eroare de interpretare. Noi, în special eu, nu suntem „criniști”. Îmi repugnă cultul personalității. Eu sunt liberal. Punct. Crin Antonescu este actualul Președinte al partidului. Mâine va fi altul. Poimâine, altul. Interesele electorale ale PNL sunt majore indiferent cine este la conducerea partidului. Eu, și alții ca mine, vrem ca PNL să devină principalul partid din România. Că este sub conducerea lui Crin Antonescu sau nu, este un amănunt ce ține de CV-ul lui Crin Antonescu și nu al meu. Noi ducem grija partidului și nu a unei persoane anume. Pentru mine atitudinea celor care votează condiționând de o persoană este greșită. Nu poți compara interesele unei comunități mari, sute de mii de persoane, cu cele ale unei persoane fizice, indiferent cât de interesantă este ea. O persoană care își neagă, la supărare, comunitatea (familia) din care face parte greșește. Nu comunitatea este de vină că el este de neînțeles.
Raiu Marian - Voi duceti coliva partidului nu grija, ca daca aveati vreo grija va trezeati pana acum.Care sunt interesele PNL si care ale lui Crin, draga Florin , demult acestea s-au suprapus pana la contopire si au devenit doar ale persoanei Antonescu. Iti place sau nu asta faci, sustii cultul personalitatii.Ti se pare ca e interesul PNL sa-l sustina pe Pelican in detrimentul lui Tariceanu?
Florin Craciun - Raiu, ai tu talentul ăsta fenomenal de a particulariza. Liberal ești nu doar prin faptul că susții PNL (singurul partid liberal), ci te comporți ca atare. Aprecierea ta este că PNL și-a părăsit „credința” și a preluat interesele lui Crin Antonescu. Hmmm. Dar dacă este invers ? Crin Antonescu și-a personalizat interesele după ale PNL. Iar ceea ce face el este în beneficiul PNL. Este mai puțin probabil ca aproape 200 mii de persoane să își schimbe interesele după cele ale lui Antonescu. Mai aproape și credibilă este interpretarea că Antonescu și-a asumat răspunderea îndeplinirii intereselor liberalilor și a persoanelor care simpatizează liberalii. Tu nu vezi că cei care pleacă de la liberali sunt izolați ? Inclusiv tu. Nu sunteți urmați de mase mari de oameni. Ci de un număr mic. Logica simplă îmi spune că nu marea masă a liberalilor a greșit, ci voi. Dacă se poate numi greșeală. După logica ta ar fi trebuit ca toți liberalii să plece din partid din cauza lui Antonescu. Dar nu este așa. Deci, pentru majoritatea liberalilor, Crin Antonescu nu este un zbir, nu este un autocrat, nu este un proscris. Iar faptul că în viața internă sunt disensiuni și că unii au simpatii sau antipatii nu este ceva anormal. De fapt, cei care doresc să devină lideri ai PNL, să ocupe funcții de demnitate publică sunt obligați să facă dovada dorinței și trebuie să înțeleagă că au nevoie de aprecierea celorlalți, cei care îi dau votul în structurile de conducere ale partidului pentru a reprezenta partidul. Este simplu. Și Tăriceanu este obligat să facă așa ceva, chiar dacă a fost președinte al partidului. Nu este beneficiarul unui drept, este un potențial candidat dacă partidul, prin reprezentanții săi, îl consideră demn să îl reprezinte.
Florin Craciun - Cu privire la Pelican și PC, este o problemă de onoare. PNL și-a respectat întotdeauna angajamentele. Are un protocol de alianță cu PC și se cuvine a fi respectat. Tăriceanu are, încă, un colegiu. Din 2008. Chiar locuiește acolo. De ce nu candidează acolo ?
Raiu Marian - Uite am ajuns sa te citez:"Liberal ești nu doar prin faptul că susții PNL (singurul partid (nm:fost) liberal), ci te comporți ca atare".Unde nu ne-am comportat noi ca niste liberai pana sa ne vanda Crin?Unde e comportamentul liberal al lui Crin? Cand nu respecta statutul, cand critica occidentul, cand asculta de ordinele lui Voiculescu, cand sustine masurile de stanga impuse de PSD, cand promoveaza la conducerea partidului si in structurile guvernamentale oameni dupa unicul criteriu : loialitatea fata de el personal,cand a vandut prin oamenii loiali lui posturile de consilieri, cand a acceptat in conducerea partidului toti transfugii de la PD-L, cand nu si-a tinut promisiunea ca paraseste viata politica daca nu il demite pe Basescu,cand a a promulgat cu mana lui cvorumul la referendum si si-a batut joc de toti cei care au protestat in PU la -20 grade C,cand are cea mai mica prezenta in Parlament,cand traieste din salariu de bugetar de 20 ani si isi cumpara casa de 600 000 Euro, cand?Incearca sa-ti exprimi un act de vointa liberal in interiorul PNL, vezi ce rezultate obtii si dupa aceea stam de vorba. E usor sa spui ca totul e roz in PNL atata timp cat nu ai avut nici o initiativa liberala , in care crezi cu adevarat si nu doar tu, care sa-ti fie blocata cu un scuipat in fata si sa vezi atunci . PNL nu reprezinta nimic prin ceea ce e acum ci doar prin traditia din perioada interbelica si un pic prin guvernarea Tariceanu, nu e admisibil sa nu incerci macar sa te ridici la pretentiile la care te obliga trecutul, sa faci ORICE compromis doar de dragul unui scor bun in alegeri fara sa tii cont de repercusiunile pe termen mediu si lung.Scorul bun si puterea obtinute nu sunt ale PNL , nu sunt pentru binele Romaniei, sunt ale unor persoane cel putin dubioase si pentru interesul lor personal.Saracul PNL, pe mana cui a incaput! Liberali , treziti-va!
Florin Craciun - Raiu, tu ai problemă cu Crin Antonescu. Toate acuzele aduse lui, unele închipuite după părerea mea, nu pot fi aduse PNL. Tu negi existența liberalilor în restul țării. Pur și simplu. Orizontul tău se oprește la nivelul Sectorului 2. Unde erați aproape 700 de membri. Dar în București mai sunt 5 filiale ale PNL. Cum naiba se face că ceilalți nu au avut aceleași probleme ? Să nu mai spun de celelalte organizații ale PNL din țară. Unele chiar mai mari decât organizația de la S2 pe care o lauzi atât de mult. Dar nu ai treabă cu ele, de fapt, tu nu ai treabă cu liberalii. Ai alte interese. Este problema ta. Tu nu accepți că în organele centrale de conducere ale partidului sunt reprezentanți ai tuturor liberalilor din țară. Că de fapt, acolo, voi ați greșit. Că lor, liberalilor din teritoriu, majoritatea membrilor PNL, voi le-ați impus un act de voință particular. Eu vreu, eu consider că, eu ... Iar ei v-au respins. Poți da vina pe Crin Antonescu. Deciziile majore cu privire la DCP au venit însă de la reprezentanții liberalilor de la nivel național. Crin este, prin natura poziției pe care o ocupă, vinovatul de serviciu. Însă voi nu puteți impune tuturor liberalilor gândirea voastră. Nici Crin Antonescu nu poate lua decizii de unul singur. Are nevoie de acceptul celorlalți. Ales fiind de liberalii din toată țara, nu poate fi pus la stâlpul infamiei doar pentru că așa doresc niște oameni care, până la urmă, au și părăsit partidul. Este absurdă pretenția ta. Oricum, cu sau fără voi, PNL rămâne partidul liberalilor și va merge înainte pentru că asta este voința liberalilor. Cauzelor particulare, cum sunteți voi, li se găsesc soluții adecvate problemelor generate.
Raiu Marian - hahahaa....Care a fost vointa noastra pe care am incercat sa o impunem la nivel national?Noi ne-am ocupat strict de sect 2 si de problemele existente aici. Daca a construi o organizatie bazata pe promovarea valorilor, pe voluntariat , pe principii liberale si daca a ajunge de departe cel mai puternic partid din Sector este un exemplu de neacceptat pentru conducerea PNL si de celelalte filiale din tara atunci da. Si inseamna ca noi chiar nu aveam ce cauta in acel partid.Cat despre filiale din Bucuresti, Sect 1-Chiliman, fara comentarii;Sect -2, se stie,Sect 3- Alexe, om aservit oricui este la conducere, s-a predat cu arme si bagaje lui Negoita si inainte de desemnarea candidatilor spunea ca el nu are nici un sens sa candideze ca nu are nici o sansa, luptator adevarat; sect 4- Geani Dinu a fost demis odata cu DCP,dracu stie de ce;sect 5 - nu exista; Sect 6- tovarasul lui Crin , sustinut de acesta cu riscul de a rupe Alianta la momentul respectiv.
Florin Craciun - Ce spuneam mai înainte. Voi ați făcut foarte bine, ceilalți au greșit că nu vă apreciază. Iar cei care nu au făcut ca voi sau nu sunt de acord cu voi sunt vânduți, sunt incapabili, sunt ... vai mama lor. Păi, ce faci tu nu mai este liberalism. Nu are nici o legătură cu valorile liberalismului. Nici nu se poate încadra la colegialitate. Este pur și simplu egoism și egocentrism. La care se adaugă orgoliul personal împletit cu vanitatea. Voi nu sunteți capabili să serviți interesele membrilor de partid. Cel mult interesele uni grup minor, de fideli, cu care vă însoțiți. De fapt, cei care au plecat din PNL pentru a vă urma.
Probabil că discuția va continua. Ce vreau eu să subliniez este că alianța băsesciană își folosește resursele intens pentru a destabiliza USL. Discuția cu Raiu Marian confirmă acest lucru. Din nefericire, unii dau credit gogoșilor înșirate împotriva lui Crin Antonescu, chiar unii dintre liberalii de pe internet le promovează. Nu ce face Crin Antonescu ca Președinte al partidului scade popularitatea PNL în rândul alegătorilor ci bârfele băsesciene purtate în media de către mercenarii și lefegii băsescieni. Cum poți să critici pe Băsescu și să te aliezi cu el la Parlamentare ? Este ceea ce fac MRU-iștii care încearcă să ne dea lecții de liberalism.
12 comentarii:
bravo, domnule craciun
RAIU, ACEL BAIAT CARE SE ZVONESTE CA ESTE AMANTUL AMALIEI BOROS SI CARE IMPREUNA AU PLECAT CU COTIZATILE CARE ERAU 400 DE MILIOANE VECHI
?!
Anonim,
Asta nu știu. Știu însă că ne aduce critici dure și ne desconsideră.
INTREBATI MENBRII DACA AU CHITANTE ?
La Varujan Vosganian am avut urmatorul schimb de opinii:
"adrian spune:
octombrie 3, 2012 la 7:15 pm
Domnule Senator daca dumneavoastra vedeti lucrurile in felul acesta, adica “electoratul” n-are iesire decat fie sa voteze USL fie cu dusmanul iar “daca nu le convine atunci sa stea acasa” (ceva de genul), atunci ceva e in neregula in tara asta. De fapt nu e in neregula e doar rezultatul firesc al sistemului bipolar, al cartelului politic echivalent cu cartelul petrolistilor care pot scumpi benzina cat vor pentru ca daca ai masina … ce-o sa faci? Ori mergi la pompa ori te duci la mare claie peste gramada intr-un tren care face pe drum mai mult decat diligenta.
Nu cred ca in intrebarea “unde se duc aia” ar trebui sa va limitati la a cauta o explicatie si sa faceti socoteala ca la hipermarket, pe cota de piata, ar trebui sa faceti ca scorul ala de peste 50% chiar sa fie meritat.
VarujanVosganian spune:
octombrie 5, 2012 la 11:48 am
@ Adrian
Eu am dat trei variante de vot, nu doar doua. Ar mai fi si UDMR, si minoritatile, care iau si ele vreo Jumatate de milion de voturi.
adrian spune:
octombrie 5, 2012 la 10:54 pm
Eu ma refeream strict la electorul politic si nu la cel etnic. Dupa cum v-am mai povestit, eu chiar am votat cu Varujan Pambuccian si nu concep sa ma mai ard o data cu acest domn ce l-a tinut pe Boc pe genunchi. Apoi cu UDMR chiar am votat sanctionatoriu fata de candidatura PNL din colegiul meu de sector 6. Va rog sa nu-mi propuneti sa mai fac asta si la acest ciclu electoral! Prefer sa scriu mascari pe buetinul de vot caci eu sigur ma deranjez pana la sectia de vot. Asa cum ar trebui sa o faca toti cei fara alternativa si pe care ii socotiti ca vor sta acasa in acest caz. Pentru ca daca ei ar veni si ar scrie ce le trece prin cap in semn de protest pe buletinele de vot atunci procentele unora s-ar cam dilua destul de mult, nu-i asa? Caci depinde mult din ce socotesti in final acei 50% … Nici macar UDMR n-ar mai fi prea sigura pe trecerea pragului si tare bine le-ar prinde o pauza!"
Sub nicio forma nu sunt basist si mi s-ar parea si inacceptabil sa fiu acuzat ca as face jocul lui Basescu nevotand cu USL in conditiile in care oferta acestei aliante mi s-ar parea scandaloasa. Imi pare rau dar nu pot inghiti chiar orice mi se serveste pe considerentul ca n-am alternativa de reactie. Sunt ca un fel de Pilat din Pont, sangele sa fie pe mainile celor care fac listele nu pe ale mele care sunt pus sa judec si sa votez! Prea multe cicluri electorale am dat cecuri in alb care s-au intors impotriva mea. Decat sa ma las umilit/inselat cyu optiunea "raului mai mic" mai bine imi asum pierderea maxima cu buna stiinta.
Anonim,
Ar fi prea mult din partea mea. Ar fi o formă de control, iar eu anu am acest drept.
Voi, dacă este de la S2, aveți dreptul să cereți un control al organizației pe această temă și să vi se prezinte concluziile în vederea luării unor măsuri. Cred, vezi, cred că dl dr. Neacșu ar da curs acestei cereri. Îndreptățite de altfel.
Adrian,
Și tu ai dreptate dar și Vosganian. Pe de o parte, Vosganian, la fel ca mine, chiar dacă nu îi convin toate deciziile luate cu privire la candidați se simte obligat să voteze cu USL. Pentru liberali este forma concretă prin care își respectă deciziile luate anterior. Eu voi fi unul dintre cei care vot vota USL indiferent de candidații propusi în colegiile în care votez.
Tu ai dreptate. Tu nu ești membru al PNL așa că tu ceri PNL să pună pe cineva în care să ai încredere. Dacă, din anumite considerente (înțelegeri politice anterioare) PNL nu poate îndeplini cererea ta, ai trei opțiuni: votezi ca noi, liberalii; votezi cu ARD sau altă formațiune politică sau nu votezi.
Vosganian nu îți poate garanta că PNL/ USL va desemna un candidat care să îți placă.
Eu sunt convins că la nivelul USL au fost alese candidaturile în funcție de maximum de voturi pe care acestea le pot aduce. Din nefericire pentru noi, ceilalți, unele opțiuni nu ne sunt pe plac. Asta este. Accept. Cu greu, dar accept.
Am incercat sa comentez o data si mi-a zis "hopa! e o eroare". Am stat sa mai scriu o data si parea ca a intrat dar vad ca nu l-a luat. Ce se intampla? De data asta am dat copy asa ca pot sa dau si paste ....
da ... am comentat la postarea anterioara :)))
Iar aici, in pagina de inserare a comentariului nu apare ce-am postat desi la simpla lectura a articolului se poate citi!
Cred ca e cu supravegherea acre induce erori :)
Adrian,
Sunt momente în care google îmi spune că nu îmi găsește blogul. Este posibil ca tu să fi prins tocmai o astfel ciudățenie.
Hello. And Bye. Thank you very much.
Trimiteți un comentariu