marți, 16 octombrie 2012

Elitiștii contra Becali. Frecție la un picior de lemn.

Avem timp să tot dezbatem lista cu candidații USL pentru parlamentare, avem timp să „asasinăm” mediatic pe oricare dintre ei, am timp să văd părerile pro și contra. Pentru că în lista mea de prieteni pe facebook sunt aproape toate curentele, inclusiv legionarii (acum i-am găsit) și faptul că nu m-au scos îmi spune că vor să mă citească în continuare, am posibilitatea să văd puncte de vedere foarte diferite.

BPN al PNL a decis să colaboreze cu Becali. Vosganian a fost împotrivă plus o abținere, după cum spune el pe blog și comunică pe fb. Este o decizie care poate supăra însă va fi respectată de toți cei care sunt liberali.

Propaganda MRU-istă ne declară „putrezi” sau „în curs de putrefacție”. Cei care nu vor să fie „putregaiuri liberale” sunt invitați să se alăture clonei pedeliste numită Șforța Civică care, vezi Doamne, are idealurile liberalismului și ale creștin-democrației înscrise pe frunte - explicate detaliat de MRU la o emisiune Tv. Moștenite de la Nati Meir, normal. Fondatorul Șforței, MRU venind și corectând/completând ce era de completat. Numai că MRU are o mare problemă. Antecedentele lui sunt împotriva demonstrației sale verbale. Prestația lui ca ministru de externe în guvernul Tăriceanu îl arată a fi un prost, sadea, iar faultarea lui Tăriceanu pentru a da lui Băsescu o mișcare în plus în lupta acestuia contra PNL îl descalifică. Asta ce știu eu. Alții pot spune că știu mai multe și nu îi contrazic. Apoi s-a tocmit slugă la Băsescu. Laudele de sine, nu aduc a bine, spune o vorbă din bătrâni. Iar lauda de sine că a reformat SIE și l-a modernizat, laudă ce nu poate fi probată ba chiar lasă mari semne de întrebare în contextul în care modernizările au avut loc sub directa îndrumare a lui Băsescu, iar ce a „modernizat” Băsescu s-a dovedit a fi o întoarcere la primitivismul socialist, al anilor '50.

Să îl las pe MRU în pace. El cu ai lui au de dat proba verității dacă și numai dacă vor ajunge vreodată la guvernare. Datul din gură „că o să facem și o să dregem” este o specialitate băsesciană care a înșelat de multe ori pe cei care au obiceiul să stea cu gura căscată la politrucii politici.

Becali la USL prin PNL este o soluție politică mai profundă decât este ea tratată public. Face parte din proiectul inițial al USL de coagulare a tuturor forțelor politice și sociale în vederea eliminării de la putere a lui Traian Băsescu și, prin el, a forței politice PDL ascunsă, periodic, sub diferite culori și sigle pentru a înșela electoratul. Chestie de năpârlire politică periodică, funcție de interes. Pentru că nu doar Gigi Becali este adus alături de USL. Prin PNL se încearcă aducerea alături de USL a PNȚ-CD ramura Ciorbea, există deja înțelegeri parafate se pare, acțiune care nu este „gustată” chiar de țărăniștii care i se opun traseistului Pavelescu, Ciorbea fiind considerat un politician depășit. Prin intermediul PSD a fost adus alături de USL Gabriel Oprea și „trădătorii” lui. Toate aceste aduceri deranjează. Pe mulți dintre membrii PNL, ca să vorbesc numai despre noi. Probabil că și la cei din PSD sunt persoane care nu se simt bine. Iar toate astea vin peste nemulțumirile mai vechi ale opozanților, din ambele partide, față de USL ca alianță politică.

Suferim de narcisism. Clar. Fiecare dintre noi își vede partidul ca o enclavă ideologică. Vorbesc doar de PNL, cu osebire. Avem o istorie, avem niște strămoși politici, avem niște realizări administrative și politice la nivel național recunoscute istoric - modernizarea României, Regalitatea, moneda națională leul etc. -, care parcă îndeamnă la enclavizare. O eroare. Ne-am îndepărtat de cetățean, am devenit elitiști și ne-am îndepărtat de politică. Pentru că politica se face cu cetățenii țării și nu cu un club de persoane cu ifose intelectuale. Este timpul să deschidem ușile cetățenilor care vor să susțină politicile liberale. Indiferent de unde sunt ei, indiferent de ce fac ei. Dacă vor să devină liberali atunci trebuie să îi primim și să le ascultăm părerile. Unii vor rămâne, alții vor pleca. Plecările din și sosirile în partid trebuie considerate ca parte normală a vieții. Nu are relevanță cine pleacă sau cine vine. Pentru că și cel care pleacă și cel care vine sunt oameni, au o viață relativ scurtă și au obiective personale, unele imediate, care presupun fie accederea în PNL (vor să devină consilieri locali sau parlamentari, vor să devină primari sau președinți de consilii județene, vor să devină parlamentari, vor să acceadă într-o funcție publică și li se pare că este mai ușor să ajungă la ea din calitatea de membru al unui partid care ajunge la guvernare etc.) fie susținerea acestuia. Politicul fără om este o ficțiune. Politicul doar cu niște oameni, aleși pe sprânceană, este o prostie. Iar cei care susțin enclavizarea PNL, izolarea mofturoasă în elitism, susțin, cu sau fără știință, dispariția partidului. Pentru că cei care acum formează PNL sunt oameni cu o singură viață. Nu sunt nemuritori. PNL trebuie să se reformeze. Linia de până acum trebuie regândită în sensul deschiderii partidului către cetățeni. Dacă vrem să devenim o forță. Mai ales că singurul loc în care poți educa cetățeanul în spirit liberal este partidul însuși. Este absurd să crezi că pot înțelege liberalismul, că pot promova liberalismul cei care sunt în afara partidului. Sunt și excepții însă ele sunt insuficiente. PNL a avut o linie de conduită eronată sub acest aspect, al atragerii maselor de cetățeni către liberalism. Nu poți face statul liberal în absența sau împotriva voinței cetățenilor. Nu am fi cu nimic deosebiți față de Băsescu și șleahta lui de mafioți. Nu ne-am deosebi de bolșevicii ruși care au impus comunismul în Europa, de fasciștii italieni sau de naziștii germani, de comuniștii români.

Elitiștii au de ales. Merg cu liberalismul, deschis către cetățeni, sau se duc la altă formațiune politică. Sunt antecedente. PNL a dat o lungă listă de elitiști PDL sub conducerea lui Stolojan și Valeriu Stoica. MRU a primit o listă mai scurtă de elitiști însă are capacitatea de a mai primi, chiar își dorește. Foarte bine. Să plece. Cu ocazia asta PNL scapă de cei care, cu știință sau fără, îi doresc dispariția.

11 comentarii:

Shadow spunea...

@Nea Florine

fara sa te superi pe mine si in afara apartenentei la partid si a "bucatariei" de partid in care sa fim seriosi "nimeni" nu e sfant taman "dezrtarea" electoratului pnl poate duce partidul la disparitie. Pe cine as putea eu sa aleg la "sectorul 2"? Ia spune :-).
Vezi. Nu e o problema "interna" de partid care poate duce la disparitia partidului(nu smecherasii politici care schimba partidele ca pe "izmene") ci electoratul "tinta" sau "captiv" si diminuarea lui.

Ca Ciorbea era normal sa se aleaga pe liste usl e una ca alaturi de el se "cazeaza" becacali e alta. Si lista e lunga, prea lunga, srs, si de la "placinta incolo" pe la honorius si al sau tatic.

Colonel Profesor Doctor in Fitile Arogantu' spunea...

@Florin
Da, miscarea Becali este o mutare strategica. Consecintele pentru ba'SECU se vor vedea, dar ele pot fi anticipate prin inversunarea cu care Becali este contestat.
@Shadow
Prietene - acum este CARE PE CARE.
Nu traim vremuri normale, in care alegatorul sa voteze doctrine.
NU in Romania.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Pentru că ne cunoaștem, vreau să mă destăinui.

Am tot întors pe toate fețele aspectele arătate de tine. De la discuția cu Dan Mihalache am tras o concluzie „tristă”. Liberalii de azi sunt bugetarii. Majoritatea celor care conduc liberalii în teritoriu provin și își desfășoară activitatea la instituțiile publice. Nu este „un păcat”, însă nu este în regulă, mai ales la un partid care își propune statul minimal și libertatea economică a indivizilor, nu mai spun de libertatea de exprimare. Bugetarii se vor împotrivi. Adică ... liberalii ! Sună „ca dracu”, vorba lui Petre Roman.

Așa că eu am mari dubii asupra electoratului „captiv” al PNL. Acum văd că acest electorat se împotrivește, cu multă sudoare, la deschiderea către ceilalți cetățeni a PNL. Iar din discuțiile cu cei care mai știu ceva amănunte din sfera guvernării, spun că liberalii își cer funcțiile la care consideră că au dreptul fiind la putere. Adică bugetarii „liberali” vor să promoveze în funcțiile publice pentru că ei sunt temelia partidului.

Ei bine, aceste informații mă determină să cred că nu stăm bine. Tu știi la fel de bine ca mine că, potrivit principiului vaselor comunicante, acolo unde se lasă un gol vor veni alții să îl umple. Dacă bugetarii vor pleca din PNL la alt partid, eu sper să vină în locul lor oamenii liberi, cei care știu să trăiască fără a apela la funcția sau la pomana publică.

Nu este o crimă să fii bugetar, și eu am fost, este o crimă să accepți, ca partid, să fii confiscat de bugetari.

Crăciun Florin spunea...

Arogantu',

Corect. Acum este care pe care. Nu doar pentru 50%+1 ci pentru mai mult de 62%. Pentru că țintele sunt mai multe. Nu doar câștigarea alegerilor ci și reforma constituțională. Reformă care impune o majoritate de 66%, cel puțin, pentru a trece viitoarea Constituție prin Parlament. Dacă baremul nu se îndeplinește, fie vom rata obiectivul, fie vom avea o altă Constituție „șchioapă”.

Florin Matei spunea...

Problema nu poate fi rezolvată decât printr-o cheie: ori câştigă cei ce îl doresc pe Băsescu, ori ceilalţi, care NU îl doresc. De aici ar trebui să începem discuţiile, dezbaterile, controversele.

Tizul meu, Florin Crăciun, a identificat corect segmentul votanţilor PNL de azi: arealul bugetar. Că e bine sau rău, 'om vedea. Din păcate, bugetarii din România (eu nu mă număr printre ei) sunt priviţi de compatrioţii lor din ,,privat'' cu o superioritate nefondată. Păi, bugetarii unei ţări sunt prestatorii de servicii către populaţia ţării în cauză. Nu sunt milogi, asistaţi, pomanagii. Sunt oameni care îşi vând propria forţă de muncă statului (de multe ori, şi cei mai mulţi, pe nimica toată). În Franţa, de pildă, a fi lucrător la stat e un titlu de mândrie, nu de jenă (ca la noi). În Franţa sunt priviţi de sus mai degrabă angajaţii firmelor private. Dar, mă rog, mulţi dintre noi suntem sclavii clişeelor şi ai prejudecăţilor. Suntem extrem de critici - da' chiar extrem! - cu alţii, dar foaaarte toleranţi cu noi înşine. Oare o fi bine?

ADRIAN spunea...

Mi se pare gresita cautarea de argumente in favoarea acceptului li Becali. Mai mult, punerea in antiteza a "elitistilor" cu cei care sunt anti-basescieni si in felul asta lupta sa-l dea jos e iarasi ceva ce mi se pare nu numai gresit dar si gaunos pe undeva.
Eu prefer "elitistul cu papion" Tariceanu popranistului fara acoperire Antonescu in acest moment. Rational vorbine. Caci nu e vorba despre persoana Becali si despre cat de simpatic este el ci e o chestiune de principiu. Inca n-am inteles si nimeni n-a explicat daca Becali ajuta PNL, PNL ajuta pe Becali sau e vorba de un ajutor reciproc. Altfel de ce ar ridiculiza cineva ideea de partid si de candidat? Becali a consumat un loc al Romnaiei in PE degeaba iar acum cauta un loc de parlamentar pentru nu stiu exact ce motiv. E un presedinte de partid care trebuie sa demisioneze, sa intre in alt partid ca sa acceada in parlament. Cat de incompetent trebuie sa fii daca din postura de lider de partid nu esti in stare sa candidezi la alegeri ??? Deci e o manevra irationala a PNL care are numai de pierdut din asta. Parerea mea e ca se produce mai multa greata decat entuziasm. Greata mea e oricum asigurata. Cu certitudine il prefer pe Vosganian. Odata primit Becali nu stiu de ce nu il momeste USL pe Adrian Copilu Minune ca tot si-a facut mana CA COnsilier local ...

Crăciun Florin spunea...

Florin Matei,

Ai perfectă dreptate. Pasiunile se vor stinge mai târziu, după aflarea rezultatului votului. Normal, vor apare altele.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Sunt momente și momente ale vieții politice. În mod normal, mai corect între alegeri, un Gigi Becali la PNL ar naște, fără doar și poate un refuz ferm. Acum nu suntem în timpul normal. Acum s-a format o uniune politică deschisă tuturor celor care vor să dea jos regimul Băsescu. Deschisă și pentru Becali și PNG. În particular, pentru Becali, s-a convenit și acceptat să candideze sub sigla USL însă va trebui ca formal să demisioneze din PNG. PNL este cel care îi oferă un colegiu. Nu știu dacă Becali va rămâne în PNL, nu mă deranjează, vom vedea ce va fi, însă câștigul se va exprima în voturile susținătorilor lui.

Eu, acum, spun cu multă sinceritate că liberalii care nu se vor prezenta la vot pentru motivul Becali sau Antonescu sau orice alt motiv nu mai au ce căuta alături de colegii liberali. La fel cum au făcut cei care nu au votat la referendum pentru a sancționa, chipurile, conducerea abuzivă de către Antonescu a partidului. Așa cum cei care nu s-au prezentat la referendum sunt blamați, așa vor merita cei care nu vor merge acum la vot în favoarea USL. Pentru că prin aceste așa-zise opoziții, chipurile morale, au dat lui Băsescu o continuare a mandatului iar în toamnă îi vor reda puterea. Iar cei care îi redau puterea lui Băsescu nu mai pot fi considerați liberali.



Shadow spunea...

@Nea Florin

gand la gand cu bucurie. Si eu m-am gandit exact la aceeasi "apetenta" pt buget a liberalilor de azi. O sa spui ca s-a extins "baza partidului". Eu ma intreb cu ce cost. O "strutzo camila" in plus pe "piata partidelor" era chiar necesara?
Ne batem gura de multa vreme ca nu se mai voteaza "doctrine" sau ca nu am invatat inca sa "votam doctrine". Dar pe de alta parte "actorii politici" ne reteaza calea spre doctrine, principii si alte chestii foarte putin masurabile.

Nu ma pot impotrivi "largirii bazei" sau "deschiderii partidului" atre "ceilalti cetateni". Ma asteptam insa ca PNL sa o faca prin "convingere". Sa convinga ca propriile sale "principii" fata de societate, economie, eduatie, etc sunt cele juste. Cand deschiderea se face insa prin "renuntarea" la principiile "definitorii" ale partidului ce se va obtine? Poate se vor obtine victorii electorale "imediate" si macar 4 ani de "putere". Dar partea constructiva unde este? Pt a daca renunti odata la principii o vei face mereu, de cate ori "dai de greu".

Multumesc pt destainuiri. Sper sa nu te supere propriile mele dubii. In fond de aia scriem pe blog ca sa dezbatem, sa ajungem sa extragem "ideia" dintr-un lot de "controverse".

Shadow spunea...

@Florin Matei

Locuiesc in Franta de 11 ani de zile. Va asigur ca "bugetarii" (functionarii in esenta pt ca sunt bugetari si bugetari) nu sunt priviti nici pe departe cu mandrie. Muncitorii la "privat" sunt extrem de "discriminati" de catre legislatia franceza in raport cu "functionarii". Si la pensie, si la accesul la credite, si la tot felul de drepturi, etc.

Aveti o viziune total deformata despre cum sunt vazuti angajatii din privat versus cei din public in Franta.

Daca doriti detalii vi le pot oferi oricand.

Crăciun Florin spunea...

Shadow,

Mă bucur că ai înțeles mesajul meu. Totuși, eu sper că lărgirea bazei PNL să aibă efecte pozitive în viitor.

Știu că eu gândesc la un viitor care nu mă are în vedere. De aceea nu mă implic prea mult în viața internă a partidului și explic colegilor, unii foarte tineri, că ei sunt responsabili de ce va deveni PNL. Pentru că în viitor este partidul lor și mai puțin al meu. În viitor partidul va lucra pentru ei și mai puțin pentru mine. Le explic că este ilogic ca PNL să nu aibă ca țintă o bază cât mai largă, cu oameni foarte diferiți ca educație și învățătură, pentru că doar așa partidul poate deveni un partid de mase și nu doar un club de discuții. Lămurirea oamenilor se poate realiza în afara partidului însă ar fi mult mai eficientă în interiorul lui. În interior va apare și partea sentimentală, va apare sentimentul de aparteneță ceea ce va stimula mult mai mult încrederea în doctrina liberală decât simplele comunicate oficiale.